avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort amiabil, bunuri in leasing
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort amiabil, bunuri in leasing

Ce se intampla dupa divort cu bunurile achizitionate in leasing, la care mai sunt rate de achitat? Contractul de leasing este pe numele unuia dintre soti dar celalalt plateste ratele si utilizeaza bunul. Aceste bunuri sunt supuse partajului? Atata timp cat nu sunt proprietatea sotilor?
Cel mai recent răspuns: Paul-Cristian Blazi , Consilier juridic 07:45, 17 Aprilie 2010
paulcristian a scris:

@ doberv
In cazul unei credit ipotecar , Valoare = Suma de bani ex: LOT ACTIV VAL. AP. = 30.000 EURO, LOT PASIV VAL DATORIE = 10.000 EURO, VALOARE LOT = 20.000 EURO

bun dar cine plateste ratele in continuare?
In cazul divortului, sotii se pot intelege pe calea unei tranzactii de partaj voluntar sau se vor supune unei hotarari a instantei, daca prin prima varianta nu s-a ajuns la un acord. Insa, este greu de demonstrat contributia baneasca proprie a fiecareia din parti (fostul sot si fosta sotie) la plata imobilului, atat timp cat si veniturile sotilor intra in comuniunea de bunuri.

@deberv
Mai sus am postat in cazul in unui credit ipotecar, dar dv ati mentionat de credit p.n.p.
Deci:
Primul pas este sa introduceti actiunea de divort, iar instanta sa se pronunte pe acest aspect, apoi veti introduce actiunea de partaj, prin care se vor imparti atat bunurile comune cat si datoriile.

Aveti insa grija la clauzele contractului de credit, unde indiferent de sotul imprumutat, celalalt sot poate fi coimprumutat sau garant, caz in care banca va poate executa silit pe oricare considera necesar indiferent de partaj.
(In cazul in care sotul se afla in imposibilitate de plata)

@fulurryorama
Este adevarat ca bunul este in propritata banci dar in cazul dv se discuta la partaj de cine va prelua obligatia de leasing si va suporta restul ratelor. Acea persoana care preia leasingul impreuna cu bunul va despagubi jumatate din suma care sa achitat la rate pana in momentul partajului persoanei care renunta la bun. Procedura este pe cale amiabila dar care poate fi interpretata si in instanta, ramane la aprecierea judecatorului, cutuma, etc.

Initial am inteles ca leasingul este facut pe o terta persona.

Succes
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Paul-Cristian Blazi, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu credit ipotecar cameliapisica11 cameliapisica11 sotul meu vrea sa bage divort si noi avem un credit ipotecar .ce sa fac eu sunt proprietar el a contractat creditul unde trebuie sa bage divortul si cum se ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Cum se face partajul? danaru danaru Pe scurt: el si ea au divortat anul trecut. In urma cu 3 ani si-au achizitionat un apartament , cu credit ipotecar, fiind nevoiti sa-si mai faca alte ... (vezi toată discuția)