avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare de nume pe cale administrativa.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare de nume pe cale administrativa.

in urma incredintarii copilului mie de catre lege ii pot schimba numele de familie desi copilul are numele tatalui dar eu sunt necasatorita.adia eu am un nume si copilul numele tatalui.ii pot schimba numele in urma procesului de incredintare?
Cel mai recent răspuns: gia1983 , utilizator 14:53, 28 Aprilie 2010
va multumesc pentru sfat.ar fi trebuit ca legile sa fie mai stricte si mai mult sper sprijinul mamelor pentru ca ele se chinuie cel mai mult cu un copil.e dureros ce se intampla dar ce sa facem asta e legislatia.
gia1983 a scris:

va multumesc pentru sfat.ar fi trebuit ca legile sa fie mai stricte si mai mult sper sprijinul mamelor pentru ca ele se chinuie cel mai mult cu un copil.e dureros ce se intampla dar ce sa facem asta e legislatia.


:))...ma scuzati...pai e deja un curent al tatilor care se simt nedreptatiti de legiuitor...
numai ca...
in cazul in care i se incredinteaza minorul mamei, iar tatal nu plateste pensie ca nu are venituri legale...nu pateste nimic, iar mama e cea care trebuie sa faca pe dracu-n patru sa nu-i lipseasca nimic copilului.
in cazul in care se stabileste un program de vizita, deci si dreptul parintelui la relatii personale iar acesta nu si le exercita...ca n-are chef...tot nu pateste nimic...ca e un drept...dar mama sta cu minorul acasa ca, doamne fereste sa vina si sa nu ii gaseasca...poate fi cercetata penal pt nerespectarea hot judecatoresti...
eu stau si ma intreb: oare situatiile astea nu se pot regla nitel prin jurisprudenta?
Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la Prtimaria in a carei raza terotoriala isi are doimiciliul, sau la Primaria ultimului loc de domiciliu avut in tara., ptr perrsoanele cu domiciliul in strainatate.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si insotita de urmatoarele acte :
- copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei partea a III - a in caer s-a publicat pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
- consimtamantul celuilalt sot exprimat in forma autentica, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei
- copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de lege;
- cazierul judiciar si fiscal al solicitantului;
- orice alte cate pe care solicitantul le considera necesare.
Sunt considerate justificate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri : ......".cand parintii au divortat, iar copii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia" .
Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui va hotari autoritatea tutelara.Acordul exprimat in forma autentica, al celuilalt parinte nu este necesar daca acesta este pus sub interdictie, sau este declarat ca fiind decazut din drepturile parintesti. Daca minorul a implinit 14 ani cererea va fi semnata siu de catre acesta.
bun,dar noi nu am fost casatoriti,dar coplilul are numele tatalui pentru ca la starea civila din spania,a zis ca asa e lege in romania daca este recunoscut de tata sa aiba acelasi nume.cand am venit in rom pentru certificatul copilului aici am aflat ca puteam sa-l trec pe numele meu si la tata sa apara tata cu numele lui.akum eu vreau sa cer incredintarea copilului pe baza aestei incredintari prin care eu inteleg unic tutelar nu pot face schimbarea numelui fara acordul tatalui?si cum pot publica eu in monitorul oficial?exista vreo cerere care se trimite unde?de unde aflu eu ca se aproba in monitor?
gia1983 a scris:

in urma incredintarii copilului mie de catre lege ii pot schimba numele de familie desi copilul are numele tatalui dar eu sunt necasatorita.adia eu am un nume si copilul numele tatalui.ii pot schimba numele in urma procesului de incredintare?


Nu, nu se poate. Adica decizia de incredintare a copilului nu va da dreptul sa ii schimbati numele de familie. Ea va permite sa ii faceti pasaport, sa il scoateti din Romania cand doriti etc. Cum vi s-a spus si mai sus, schimbarea numelui se poate face pe cale administrativa (la primarie-starea civila) dar in cazul dvs. este nevoie de acordul tatalui. Avand in vedere ca din mesajele dvs. deduc ca tatal nu e foarte interesat de copil atunci va sfatuiesc sa consultati un avocat pentru a vedea daca schimbarea de nume ar fi posibila printr-o actiune in instanta. Judecatorul poate decide schimbarea numelui de familie al minorului fara acordul tatalui dezinteresat de soarta copilului si care nu ii plateste nici pensie alimentara. Oricum, un avocat va poate ajuta in formularea unei astfel de actiuni.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor - tatal nu este de acord danimik danimik Buna ziua, Doresc schimbarea numelui de familie pentru fetita mea, si anume doresc sa poarte si numele meu alaturi de acela al tatalui ei pentru a-i fi mai ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa trec copilul pe numele meu cioran camelia cioran camelia am un copil rezultat din concubinaj ,iar copilul ie trecut pe numele tatalui ,iar tatal de cind sa nascut copilul nu s-a interesat de iel nici ce face nici ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cozmapaunita cozmapaunita pe 7 august sau implinit 2 ani de cand sunt despartita de sotul meu si sunt divortata de 1 an si 6 luni .as vrea sa stiu cum si in ce conditii s-ar putea sa ii ... (vezi toată discuția)