avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura la comun

As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema juridica a asociatiei de proprietari. Continutul legii 230|2007 Art.18 alin.(3) , (7) l-am inteles.Pe cine poate sa mandateze presedintele asociatiei de proprietari intr-un proces civil cu unul dintre proprietari si in baza carei legi(in-afara de un avocat angajat care presupun ca in momentul infatisarii in proces trebuie sa faca dovada ca este angajat de Asociatia de proprietari ca sa o reprezinte in instanta)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:38, 30 Aprilie 2010
Mihalache Dan a scris:

...eu am un proces pe rol cu administratia pentru anularea procesului verbal si implicit anularea hotararii adunarii generale cu privire la plata datoriilor(acumulate in decursul anilor din cauza proastei gestionari a administratiei) catre RADET,datorii care ar trebuie platite doar de propritarii fara CT si nedebransati de la sistemul centralizat de termoficare,cu toate ca aceste datorii provin de pe vremea cind majoritatea proprietarilot inca erau bransati la sist. centralizat.

Presedintele asociatie poate sa delege pe oricine. De exemplu un membru al comitetului, administratorul, cenzorul, un vecin priceput (toti acestia pe baza de delegatie, imputernicire data de presedinte) sau un avocat pe baza de cxontract de asistenta juriduca.
Dar mai important decat persoana care reprezinta asociatia (si pot fi multe persaoane, asa cum am spus), este probleme dumneavoastra, a reprezentarii dv., a motivului si scopului actiunii in instanta.
va deranjez iarasi cu rugamintea sa ma lamuriti in legatura cu plata agentului termic pe casa scarii{partile comune}.In baza caror articole de lege se poate calcula si pune la plata cheltuielile energiei termice pe casa scari intr-un imobil de tip condominiu in care exista atat proprietari care au centrala proprie de apartament cit si proprietari nedebransati de la sistemul centralizat de termoficare, imobil care nu este prevazut cu repartitoare de costuri pt agentul termic nici pe casa scarii si nici vreun proprietar nedebransat nu poseda asa ceva.am apelat la dv pentru ca administratorul care il avem sustine ca nu are baza legala pt a calcula caldura pe spatiile comune raportat la cota parte indiviza in plus sustine ca nu indeplinim conditiile prevazute de art 40 alin.1 si nici conditiile alin.2 din legea 230|2007
Cred ca faceti niste confuzii.
1. Nu este vorba de Legea 230/2007, ci de HG 1588 Normele de aplicare a legii..
2. N-am inteles de la Dv. daca aveti repartitoare in apartamente sau nu. Vorbesc despre cei care au incalzire centrala, aceea clasica.
3. Repartitoarele de costuri pentru caldura se monteaza numai pe caloriferele din apartamente, nu pe holuri sau in uscatorii.....
Daca imi raspundeti la intrebarea de la 2. mergem mai departe......
Nici un apartament (si aici ma refer la cele nedebransate de la sistemul centralizat de termoficare) nu are montate repartitoare de costuri pe calorifere
Deci aveti apartamente care platesc caldura la pausal si apartamente care au CT de apartament, da?
Doriti sa stiti ceea ce administratorul spune ca nu are baza legala, daca cei cu CT trebuie sa fie pusi sa plateasca caldura la comun, da? Inteleg ca in prezent ei nu platesc nimic, asa e?

Daca este asa, iata ce spune Ordinul 233/2004 al ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor comunale):
Art. 12. - (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente
consumurilor de energie termică ale instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate
comună, se aplică tuturor proprietarilor de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.
(2) Proprietarii de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă,
desprinse de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ori care au alte surse individuale de căldură montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi de achitarea contravalorii consumului de energie termică aferent instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună din interiorul spaţiilor respective – coloane de încălzire –, dacă asigură pe cheltuiala lor izolarea termică a acestora, în baza procesului-verbal de constatare întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari.
Reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie termică tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare de izolare termică ale coloanelor de încălzire aferente apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din imobilul respectiv. Se consideră o izolaţie termică de bună calitate dacă între temperatura de la suprafaţa izolaţiei şi temperatura interioară a spaţiului respectiv nu există o diferenţă de temperatură mai mare de 0,5°C.
(3) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu altă destinaţie decât cea de
locuinţă, aflaţi în situaţia de la alin. (2), nu sunt scutiţi de achitarea contravalorii
consumului de energie termică pentru încălzirea spaţiilor comune - casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, holuri şi altele asemenea.


Acest articol s-a modificat prin Ordinul 255/2006 astfel:
9. La articolul 12, alineatul (2) se abroga.
10. La articolul 12, alineatul (3) se abroga.


Asadar proprietarii cu CT trebuie sa plateasca impreuna cu ceilalti proprietari nedebransati ceea ce revine ca parte din factura de caldura pentru caldura la comun.
Caldura la comun este 25% din factura si se imparte tututror apartamentelor in functie de cota-parte indiviza (suprafata).

Textul integral al acestor Ordine emise de ANRSC le gasiti in Documentatie specifica asociatiilor de proprietari, primul topic din sectiunea noastra.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Calculul facturii de caldura ContSters110396 ContSters110396 In cazul in care pe scara sint apartamente cu si fara centrala termica de apartament si neexistind repartitoare de caldura la cei nedebransati de la sistemul ... (vezi toată discuția)
Problema cu plata caldurii pe spatiile comune ContSters110396 ContSters110396 va deranjez iarasi cu rugamintea sa ma lamuriti in legatura cu plata agentului termic pe casa scarii{partile comune}.In baza caror articole de lege se poate ... (vezi toată discuția)
Rat corectie la nivelul consumului opheliacj opheliacj Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea de a ma informa ce demersuri trebuie sa fac in calitate de proprietara a unui apartament dintr-un bloc cu 4 etaje, ... (vezi toată discuția)