avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere in revendicare

Acum 2 ani am cumparat o garsoniera.
Cel care era proprietar, a murit, iar eu am cumparat de la tatal defunctului necasatorit.
Cel de la care am cumparat(tatal defunctului), avea certificat de mostenitor de la notar si actul de vanzare-cumparare al defunctului asa ca notarul a facut actul de vanzare-cumparare intre mine si tatal defunctului.
Toate bune si frumoase, pana acum o saptamana cand am primit citatie de la fiica nelegitima a defunctului prin care solicita o comparatie de titluri de proprietate si cerere in revendicare.
Eu am fost cumparator de buna-credinta, dar totusi exista o mostenitoare care e recunoscuta de defunct pentru ca are numele lui in certificatul de nastere chiar daca defunctul nu a fost casatrit.
Mi-am luat un avocat care zice ca am sanse sa raman cu locuinta cam 50%.
Ce pot face?
Eu nu cred ca mai pot sa recuperez nimic de la cel care mi-a vandut (tatal defunctului).
Cel mai recent răspuns: lukacs , utilizator 11:24, 27 Martie 2007
si titlu; tau este solid pentru ca ai fost de buna credinta la incheierea contractului de vazare cumparare;)
Art.10 (1) Când cineva, împărtăsind credinta comună si invincibilă, a crezut că o persoană are un anumit drept sau o anumită calitate juridică, instanta judecătorească, tinând seama de împrejurări, va putea hotărî că actul încheiat în această eroare va produce fată de cel aflat în eroare aceleasi efecte ca si când ar fi valabil, afară însă de cazul când desfiintarea lui nu i-ar pricinui nici o pagubă.
(2)Eroarea comună si de neînlăturat nu se prezumă.
(3)Dispozitiile prezentului articol nu sunt aplicabile în materie de carte funciară si în orice alte materii în care legea reglementează un sistem de publicitate.

Cum dovedesc eu ca am fost in eroare comuna?
Eu m-am bazat pe acte autentice si pe notar cand am cumparat.
Poate mostenitoarea sa nege ca am fost in credinta comună si invincibilă?
Tu te bazezi pe CF a imobilului unde era trecut tatal decedatului, de aici vine eroarea ta... Adica daca toata lumea care a vazut actele (eroare comuna) a crezut ca vanzatorul este adevaratul proprietar, cum era sa treci tu peste acest aspect si sa consideri altfel (invincibila)?
Cea care revendica devine proprietara de la moartea tatalui ei, sau de cand obtine titlul de mostenitoare?
Ca titlul de mostenitoare nici acum nu-l are. Trebuie sa-l anuleze pe cel al bunicului.
Mai pe romaneste care titlu e mai vechi? Al meu sau al ei?
Oricum ea cere acum sa se constatate nulitatea certificatului de mostenitor al bunicului si compararea de titluri, deci nu a fost declarat nul inca cel pe care m-am bazat eu cand am cumparat.
Nu ii este imputabila asteptarea asta de 2 ani?

Cea care revendica devine proprietara de la moartea tatalui ei, sau de cand obtine titlul de mostenitoare?
Ca titlul de mostenitoare nici acum nu-l are. Trebuie sa-l anuleze pe cel al bunicului.
Mai pe romaneste care titlu e mai vechi? Al meu sau al ei?
Oricum ea cere acum sa se constatate nulitatea certificatului de mostenitor al bunicului si compararea de titluri, deci nu a fost declarat nul inca cel pe care m-am bazat eu cand am cumparat.
Nu ii este imputabila asteptarea asta de 2 ani?

Nu stiu ce comparare de titluri, ea nu are nici un titlu momentan; si nu va avea dupa anularea certif de most al bunicului, ci dupa anularea contr de c-v al dv. Lucru la care nu prea cred sa reuseasca, depinde si de evolutia procesului.
Oricare este declarat mostenitor al cuiva devine proprietar retroactiv de la moartea respectivului. In Romania proprietatea are un stapan in fiecare moment al existentei ei, nu este posibil sa aiba o pauza in a fi stapanita, daca ma intelegeti.
Cu privire la cei 2 ani, daca ea poate demonstra ca nu a stiut de moarte... nu i se imputa.
Aveti avocat? Ca daca va tineti asa si ea va avea consultanta juridica buna, va poate demonstra in contra celor pe care vi le-am spus eu aici... Aparati-va corespunzator, cheltuielile le recuperati la final.

Alte discuții în legătură

Anulare act valentin popescu valentin popescu In anul 2000 unul dintre copii aduce imbunatatiri casei pasrintesti cu resurse proprii(material si financiar)In anul 2002 i se fac act vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Am drept la apartament? danielasima danielasima Tatal meu a murit in 1997 parintii mei fiind despartiti atunci eu locuiam cu mama mea. Fratele tatalui a vandut apartamentul proprietate a tatalui din deva. Eu ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)