avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu o mare nelamurire pe care o am si nu stiu unde sa ma interesez cum se procedeaza.
Lucrez la o firma de aproape 2 ani pe perioada determinata.Sunt insarcinata in 33 de saptamani iar data probabila a nasterii fiind 17 iunie 2010.Medicul de familie mi-a dat concediu prenatal inepand cu 26 aprilie.Contractul la firma care lucrez expira pe 31 mai.Intrebarea mea este daca mai beneficiez de prenatal si postnatal daca contractul imi expira pe 31 mai si acestea sunt platite de angajator?Eu sunt in prenatal pana la data probabila a nasterii 17 iunie iar dupa nastere am 42 zile postnatal,perioada in care sunt descoperita.In cazul in care nu beneficiez de postnatal ce as putea face sa primesc totusi acesti banuti pana la depunerea dosarului pentru crestere copil?
Mai as avea o intrebare:Din septembrie 2009 mi-am depus ct de munca perioada nederminata pentru 2 ore la o alta firma si imi platesc taxele la stat deoarece mi-a fost teama sa nu am vreo zi fara plata daca lucrez pe perioada determinata.Intrebarea este daca trebuie sa imi fac din luna iunie la aceasta firma norma intreaga de 8 ore?Pe perioada de 2 ani cat sunt in crestere copil mai imi merge vechimea la aceasta firma si mai trebuie sa platesc ceva la stat sau contractul inceteaza in aceasta perioada?

Va multumesc frumos petru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: hdana , utilizator 17:20, 13 Mai 2010
tudorvaleriu a scris:

1. Restul de bani este platit de Casa de Sanatate, pe baza exemplarului din certificatul medical care ajunge la ei.Pentru asta trebuie sa va prezentati la Casa de Sanatate cu decizia de incetare a CIM pe perioada determinata.
2. Certificatele medicale cu concediul de maternitate le depuneti lunar la Casa de Sanatate.
3. Dar ar fi mai bine ca dupa incetarea CIM sa intrati in somaj si depuneti aici certificatele medicale si apoi, tot de aici, intrati in CCC pana la 2ani.


Va multumesc din suflet, o seara buna in continuare!
Buna ziua,

As mai avea niste nelamuriri.La subiectul postat anterior v-am spus ca mai am un contract individual de munca la o alta firma pt 2 ore.Intrebarea ar fi daca in perioada concediului de maternitate(prenatal si postnatal) angajatorul mai trebuie sa plateasca darile la stat legate de salariul meu sau acest lucru este valabil numai in situatia concediului de crestere copil(cand voi depune cerere la angajator iar acesta va suspenda CIM pe acesta perioada)?
Pentru a beneficia de cei 85%,prenatal si postnatal,dupa expirarea contractului la firma care sunt angajata pe perioada determinata(ct expira pe 31 mai iar eu am intrat in concediu de maternitate pe 26.04-data probabila nasterii 17.06) trebuie incepand cu luna iunie sa depun concediul medical la casa de sanatate si mai trebuie sa intru si in somaj sau este de ajuns doar depunerea concediului medical?

Va multumesc pentru timpul acordat,
O zi buna!
1. Daca intrati in somaj depuneti certificatele medicale la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
2. Perioadelede maternitate si CCC sunt perioade in care dvs. sunteti asigurata de drept la pensie si sanatate. Asa ca stati fara grija.
Si este necesar sa intru in somaj sau este de ajuns sa depun certificatele medicale doar la casa de sanatate pentru a putea beneficia de de cei 85 %?Ce sfat imi dati?
Daca in perioada de maternitate si CCC sunt asigurata de pensie si sanatate sa inteleg ca angajatorul in aceasta perioada nu mai plateste nimic la stat pentru mine?
Va multumesc frumos si imi cer scuze daca sunt prea insintenta,
O seara placuta!
1. Puteti sa nu intrati in somaj si sa depuneti certificatele medicale la Casa de Sanatate. Eu v-as recomanda sa intrati in somaj.
2. Angajatorul nu mai are ce sa plateasa la stat pentru dvs. deoarece nu mai aveti CIM cu el. A fi asigurata la pensie si sanatate, in aceste perioade, inseamna ca va plateste statul aceste contributii.
3. Daca cititi OUG 148/2005 si OUG 158/2005 veti constata cele ce v-am spus eu.

Din OUG 148/2005:
Art.6 (4) Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii stabilite de lege.

Din OUG 158/2005:
Art. 44. - Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 45. -
(1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia individuală de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Contribuţia de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Calculul şi plata contribuţiei individuale de asigurări sociale se efectuează lunar, de către plătitorii prevăzuţi la art. 36 alin. (3), odată cu plata indemnizaţiilor.

Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal si post natal florentina_hender florentina_hender Buna ziua Vin si eu cu o solicitare. Sunt insracinata in 6 saptamani, ar trebui sa nasc pe 3 mai 2015. Insa sunt angajata pe prioada determinata de 1 an de ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal aryana2012 aryana2012 Buna ziua, Sunt in concediul postnatal si imi expira contractul de munca in data de 31.oct.2012. Am intrat in conceiu prenatal in data de 01.aug.2012 si am ... (vezi toată discuția)