avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract determinat 2 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract determinat 2 luni

Am fost angajat intr-o echipa pe un proiect caruia-i depasise termenul de predare. Romanii m-au pacalit ca asta ar fi fost o "perioada de proba", dupa care vine contract pe durata nedeterminata, asa cum am aflat si de la partea straina ca nu se recruteaza permanent. Au vrut sa prelungeasca inca doua luni dupa primele doua... insa i-am refuzat datorita multiplelor plase (constient ca nu exista perioada de proba de 2 luni, semnand pentru un salariu inferior ofertei initiale si altele, salariu partial la negru etc).

Intrebarea e, ca sa stiu daca sa ma astept la probleme: contractul de 2 luni este legal macar? Poate apare pe cartea de munca? Am semnat un CIM.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 09:55, 4 Mai 2010
Unde scrie ca viza ITM-ului pe un c.i.m. este o conditie ad validitatem a c.i.m.? ... nu este pentru prima data cand se da sfaturi gresite unui utilizator referitor la valoarea juridica a c.i.m. incheiat si nedepus la ITM.
Buna seara.
Daca nu se depune contractul la ITM , in mod implicit nu se poate plati CAS-ul si restul darilor catre stat aferente salariilor si drept urmare salariatul nu beneficiaza de asigurari sociale si alte forme de protectie sociala.
Atunci ce rost mai are contractul de munca, incheiat asa doar intre parti, daca salariatul nu este protejat d.p.d.v.social ?
Contractul de munca nu are acelasi statut juridic ca si contractele civile,doar acestea au valoare, doar daca sunt semnate intre parti,cu exceptia tranzactiilor cu bunuri imobile care trebuie si autentificate .
Cu stima.
bote marius a scris:

Daca nu se depune contractul la ITM , in mod implicit nu se poate plati CAS-ul si restul darilor catre stat aferente salariilor

de ce credeti ca nu se pot plati darile daca nu exista o viza pe contract ??
Vorbim de principii, desigur. Nu vorbim de angajatorul de rea-credinta care de fapt foloseste munca la negru sau la gri.
nu ma impiedica nimic sa platesc ceea ce trebuie, chiar nimic!

atunci ce rost mai are contractul de munca, incheiat asa doar intre parti, daca salariatul nu este protejat d.p.d.v.social ?

scopul unui conrtact de munca nu este protectia dpdv social, din cate stiu eu... ci prestarea muncii si plata remuneratiei, art 10 codul muncii

Contractul de munca nu are acelasi statut juridic ca si contractele civile,doar acestea au valoare, doar daca sunt semnate intre parti,

ati gasit cumva raspunsul la ceea ce intreba colegul @freeelis mai sus?
ADica:
Unde scrie ca viza ITM-ului pe un c.i.m. este o conditie ad validitatem a c.i.m.? ...

Printre altele, inregistrarea CIM la ITM estein termen daca are loc in 20 de zile de la incheierea contractului. Conform a ceea ce sustineti dvs, in acetse 20 dezile contractul de fapt nu are nici-o valoare, e ca si cum n-ar fi... hmm.. :">
Nu e chiar asa.

Va doresc succes in tot ce faceti! Nu as vrea sa mai continuam acest schimb de opinii, banuiesc ca nu ii este nimanui de folos, ma ales intiatorului acestei discutii.

:bow:
bote marius a scris:

Buna seara.
Daca nu se depune contractul la ITM , in mod implicit nu se poate plati CAS-ul si restul darilor catre stat aferente salariilor si drept urmare salariatul nu beneficiaza de asigurari sociale si alte forme de protectie sociala.
Atunci ce rost mai are contractul de munca, incheiat asa doar intre parti, daca salariatul nu este protejat d.p.d.v.social ?
Contractul de munca nu are acelasi statut juridic ca si contractele civile,doar acestea au valoare, doar daca sunt semnate intre parti,cu exceptia tranzactiilor cu bunuri imobile care trebuie si autentificate .
Cu stima.

Nu cred ca are rost sa enumeram aici caracterele juridice ale contractului individual de munca ... imi pare rau ca inca odat mi se confirma ideea ca se da raspunsuri doar de dragul de a raspunde .
Va spus doar atat c.i.m. este un act juridic bilateral . Contractul individual de muncă este un contract bilateral şi sinalagmatic, întrucât dă naştere la obligaţii reciproce şi interdependente, fiecare obligaţie fiind cauza juridică a obligaţiei reciproce.
Prin urmare, fiind un act juridic bilateral c.i.m. isi produce efecte de la data realizarii acordului de vointa al partilor.
Firma se dadea in vant dupa legalitate, si intr-adevar, copia mea de CIM arata viza ITM. Stiam ca nu exista perioada de proba de 2 luni dar m-am compromis ca altfel nu ma angajau. Pana la urma nu s-au ridicat la acelasi grad de seriozitate ca subsemnatul din pacate. Aceste doua luni si terminarea cu expirare CM art. 56. lit. j imi foloseste ca sa pot lua somaj, asta ar fi un interes, deoarece ceilalti la care am stat un an si-au batut joc si acum contest o concediere disciplinara (care poate i-a determinat si pe acestia sa nu prelungeasca nedeterminat, fiind tot francezi - desi ma indoiesc ca faceau angajari nedeterminat). Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
w0lfshad3, utilizator

Alte discuții în legătură

Perioada proba cim perioada determinata Gabrielle2 Gabrielle2 Buna seara, Astazi am semnat contractul de munca pe perioadă determinatade 3 luni ( asaam vrut, desi mi s-a propus pe nedeterminata). Contractul este pe 3 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj teodorudaniela teodorudaniela buna ziua! In iunie 2008 am fost disponibilizat si am luat salarii compensatorii.Daca ma angajez cu perioada determinata pot beneficia de somaj? puteti sa-mi ... (vezi toată discuția)
Am gresit angajindu-ma in timpul somajului? varciu elena varciu elena Am pierdut si cele 3 luni de somaj ramase si locul nou de munca care s-a desfintat.Mai pot beneficia de restul de somaj? In ce conditii? (vezi toată discuția)