avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in lipsa paratului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in lipsa paratului?

Buna ziua
Sunt despartita de sotul meu din septembrie 2008, insa din lipsa de bani am introdus actiunea de divort abia in iunie 2009. A fost stabilit primul termen in septembrie 2009, cand a fost amanat pentru nov. 2009 din cauza grevei din justitie. Ultimul domiciliu comun pe care l-am avut cu sotul a fost in alta localitate fata de cea din buletin, localitate care apartine de alta judecatorie, nu de cea unde am introdus actiunea ( avocatul pe care l-am angajat ar fi putut sa-mi spuna unde trebuie introdusa actiunea...?! ). Am primit un nou termen in aprilie 2010, cand s-au stabilit martorii si am declarat locul de munca al sotului, pentru stabilirea pensiei alimentare ( avem o fetita de 6 ani, de care nu prea se intereseaza, anul acesta de exemplu nu a vazut-o decat in treacat, deci nu se implica in nici un fel in educatia si cresterea ei, foarte rar imi mai da bani pentru ea ). Sunt mai multe complicatii legate de divortul meu, insa intrebarea mea este daca acest termen din iunie ar putea fi ultimul, cum as putea cere asta expres catre judecatorie, tinand cont ca au trecut aproape 2 ani de cand ne-am despartit si eu as vrea sa pot pleca in august cu fetita din tara, ca sa poata incepe clasa I in strainatate. Pana acum el nu s-a prezentat la nici un termen, fiind de acord cu tot ce am spus eu in cererea de divort. Daca nu se prezinta nici in iunie, e posibil sa se mai amane un termen?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: roxana_b , utilizator 21:19, 6 Mai 2011
daca nu a depus intampinare, de unde stie si instanta ca sotul e de acord cu tot ce cereti?
oricum,depuneti cerere cu o sapt inainte de proces, aratand motivele pt care va e necesar sa se termine. instanta poate tine cont, sau nu, dar macar stiti ca ati incercat
pana la urma daca pe sot il interesa cursul procesului, se prezenta
Daca aveti termen da audiat martori se prea poate sa va judecati trebuei neaparat sa aveti ancheta sociala .daca nu o aveti mergeti la Autoritate si rezolvati.
Dupa ca s-a pronuntat trebuie sa asteptati comunicarea si 30 de zile de apel. Abea dupa aceea este definitiva si irevocabila...prin urmare, cel putin 2 luni.
Avem ancheta sociala inca de anul trecut, dar nu stiam ca abia dupa 30 de zile hotararea ramane definitiva si irevocabila :( Si cum cele 30 de zile se nimeresc iar in vacanta judecatoreasca, deci in iulie... e posibil sa nu pot pleca... Sunt foarte furioasa pe sistemul asta lent si ineficient, daca as fi avut bani atunci in 2008 sa introduc actiunea, acum as fi fost libera... Spui "da" intr-o secunda, si iti trebuie 2 ani sa divortezi...
Aveti tot dreptul sa fiti furioasa, insa trebuie sa stiti ca in situatia in care va fi vacanta judecatoreasca, acest fapt nu va va impiedica sa legalizati hotararea de divort, pentru ca arhivele lucreaza in continuare insa cu program redus.Este insa adevarat ca dupa ramanerea in pronuntare a unei hotarari civile aceasta are termen de redactare 30 de zile si apoi de la comunicarea acesteia curge termenul de apel de inca 30 de zile in cazul divortului ( caile de atac de 30 zile fiind aplicabile doar in divort).
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
am primit sentinta de divort abia in sept. anul trecut, in oct am legalizat-o... fetita incepuse anul scolar si am amanat plecarea noastra. Acum insa, cum termina scoala in iunie, vreau sa plecam. Intrebare: am nevoie de aprobarea fostului sot sa pot scoate fetita din tara? In sentinta nu are stabilit nici un program de vizita, nici macar nu s-a prezentat la vreun termen de judecata... ar putea sa imi faca cumva probleme? Daca plec cu copilul fara sa ii spun ? E un om violent ( prosteste) si as vrea sa evit pe cat se poate sa ii cer voie sau sa ii dau detalii. Va rog, cine poate sa imi dea un raspuns. Va mutumesc.

Alte discuții în legătură

Pot scoate din tara un minor daca sunt divortata? mariniucsimona mariniucsimona am o fetita de 3 ani si sunt divortata daca ar fi sa vreau sa o scot din tara trebuie neaparat acceptul ex sotului?tin sa precizez ca el la proces nu a cerut ... (vezi toată discuția)
Buna seara, lipsa hotararii de divort la depunerea actelor pentru pasaport OrestROM OrestROM Cu scz de rigoare pt deranj , va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema;In urma procesului de divort , s-a emis hotararea definitiva si irevocabila in ... (vezi toată discuția)
Buna- conditii iesisre din tara cu copilul minor ungureanu marioara ungureanu marioara buna ziua!ma numesc marioara si am o fetita in varsta de 3 ani jumatate. eu si fostul meu sot am divortat cu acordul amandurora , fetita fiindu-mi incredintata ... (vezi toată discuția)