legally a scris:
Am constatat ca pana acum toata lumea este de acord cu faptul ca cel care a folosit copia dupa permis a comis un fals privind identitatea.
1. art. 293 alin. 2 Cod pen. "Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã încredintarea unui înscris care serveste pentru dovedirea stãrii civile ori pentru legitimare sau identificare spre a fi folosit fãrã drept. "
2. Problema de solutionat estre aceea de a stabili daca
fotocopia unui act ce serveste pentru legitimare este un inscris in sensul art. 293 alin. 2 Cod pen. si poate constitui mijlocul de savarsire al infractiunii de fals privind identitatea.
3. Se poate observa ca obiectul juridic al infractiunii este constituit de relatiile sociale care privesc increderea publica ce trebuie sa existe privitor la stablirea elementelor de identificare a persoanei. Or, in aceasta perspectiva, inscrisul care este incredintat altuia trebuie sa aiba toate elementele necesare pentru a fii susceptibil sa induca in eroare.
4. Dupa cum se poate observa, fotocopia permisului de conducere nu este susceptibila de a conduce la inducerea in eroare (afara de ipoteza in care agentul constatator este oligofren sau in stare de ebrietate) si pe cale de consecinta nu se pune problema savarsirii infractiunii de fals privind identitatea.
5. O astfel de solutie este in acord cu jurisprudenta mai veche in care s-a considerat ca mijlocul de savarsire al infractiunilor de fals (in general) trebuie sa aiba aparenta de veridicitate pentru a induce in eroare. Or, in speta noastra, fotocopia chiar color si foarte fidela nu seamana deloc cu permisul original.
...
later edit
Cu alte cuvinte cel care incredinteaza o fotocopie dupa permisul de conducere nu savarseste nici o infractiune nu atat pentru ca in latura subiectiva nu dorea sa produca o inducere in eroare (chestie ce urmeaza a fii stabilita ed la caz la caz) ci pentru ca fotocopia nu este un mijloc de savarsire al acestei infractiuni deoarece nu creeaza acea minima aparenta de veridicitate necesara activitatii de inducere in eroare.