ce pedeapsa se aplica unui cetatean, daca se afla ca el a dat o copie dupa permisul lui unui prieten. Acea copie probabil ca, prietenul a folosit-o de mai multe ori, incat acum a ramas cu permisul suspendat si este si martor, pentru fond plangere contraventionala, intr-un proces cu o persoana pe care nu o cunoaste.
Multumesc
Da, admitand faptul ca o copie pentru a avea aptitudinea de a produce consecinte juridice ar trebui sa fie una legalizata , o copie nelegalizata ar fi de neluat in seama. Pe de lata parte nici legea nu ne ofera multe indicii, ci face doar mentiunea despre un inscris . Interesant ar fi de aflat daca in practica s-a luat in seama incredintarea unei copii dupa un inscris care poate servi la identificarea persoanei, ca intrudind elementele constitutive ale infractiunii despre care vorbim .
Totusi raman la ideea ca de esenta acestei infractiuni este intentia de a induce in eroare si nu inducerea in eroare in sine pentru existenta coautoratului.
Personal, nu as incredinta vreo copie a vreunui document de-al meu, fie el legalizat sau nu....si nu stiu de ce, dar cred ca nici dvs. , u.b.ik. si nici dvs. domnule Rogojan, chiar daca aveti dubii in privinta aptitudinii ei de a produce consecinte juridice.
@violeta80 a scris:
ce pedeapsa se aplica unui cetatean, daca se afla ca el a dat o copie dupa permisul lui unui prieten. Acea copie probabil ca, prietenul a folosit-o de mai multe ori, incat acum a ramas cu permisul suspendat si este si martor, pentru fond plangere contraventionala, intr-un proces cu o persoana pe care nu o cunoaste.
Altfel spus:
@violeta80: ce pedeapsa se aplica daca se afla ca el… Adica, nu s-a aflat inca…
Ce nu inteleg, @violeta80: Probabil (nu stiti sigur) prietenul a folosit prea des copia… Dar:
1. cine a ramas fara permis?
2. cine are permisul suspendat?
3. cine e martor (si pt ce) in proces cu o persoana pe care nu o cunoaste?
Si, intrebarea de baza:
4. Ce fel de copie? Daca a "xeroxat" permisul si i-a dat o coala de hartie colorata e una… iar daca a facut o copie – in sensul de a falsifica acel permis de conducere e cu totul alta – un asemenea “card” dovedeste intentia de a induce in eroare si nu i-as spune copie, ci duplicat… fals (realizat pe un PC, plastifiat etc)
Pe forum s-a presupus ca respectiva copie e acea chestiune banala de a… “xeroxa” un permis…
Nu stiu cum raspundeti la intrebarile de mai sus… si de aceea nu va pot raspunde la intrebare…
later:
La primele 3 intrebari banuiesc ca raspunsul este: titularul permisului...
N-as fi presupus ca e copie simpla deoarece politistii nu pot fi cretini in asemenea hal… incat sa ia de buna o asemenea copie si – in baza acesteia - sa cheme ca martor pe cineva… Doar daca doreau ca PV sa fie declarat nul in instanta…
Si mai e ceva ce nu pricep: e suspendat permisul – ceea ce presupune (cel putin) o contraventie – si e chemat ca martor… E contravenient si martor in aceeasi cauza? Putin probabil…
Intrebarea @violetei 80 e incompleta sau tare aiurea formulata – si s-au scris 3 pagini fara a se raspunde la intrebarea “ce pedeapsa primeste pt… daca…” Ori, nu putem raspunde cat timp nu stim ce fel de “copie” avea acel prieten…