O mica mare problema, cumpararea unei locuinte.
Am vandut un apartament in ideea de a-mi cumpara altul mai spatios.
Am facut la notariat cu cumparatorul un antecontract de vanzare cumparare ocazie cu care am primit un avans (1000euro) restul de bani se achita de catre cumparator cu credit de la o anumita banca.
Intrucat banca nu prea isi da interesul in a urgenta terminarea actelor si incheierea actului final de vanzare cumparare, iar preturile urca din zi in zi foarte mult, am hotarat sa chem cumparatorul la notariat ptr a-i restitui dublul avansului care mi-a fost de catre acesta.
Intrebarea mea este , se poate ca acest cumparator sa refuze sa-i restitui dublul avansului asa cum este el trecut in antecontract, si ce se poate face in aceasta situatie?
Va rog astept un raspuns cat mai urgent deoarece maine,26.03.2007 doresc sa merg la notar ptr a rezolva problema, si as dori sa stiu la ce riscuri si probleme ma expun.(mentionez ca eu personal nu am semnat si nici incheiat nici o intelegere cu banca de la care cumparatorul obtine creditul)
Si inca o mentiune, banca nu accepta ca in contractul final sa fie specificata o clauza din care sa reiasa ca vanzatorul mai are drept de a locui in apartamentul vandut o perioada de 30sau 60 de zile asa cum m-am inteles cu cumparatorul, eu practic ramanand la dispozitia lui, putand fi evacuat din apartament impreuna cu familia imediat din momentul semnarii actelor finale. Este legala aceasta procedura a bancii???
Va multumesc
De mutat am gasit, deci am cumparat un imobil, adica am dat si eu la randul meu avans ptr acel imobil, insa vanzatorul care-mi vinde imobilul ma tot grabeste, si el la randul lui vrea sa-si cumpere altceva+ca vrea si el un termen de 30zile ptr a se muta, si uite asa este un intreg lant , din care este greu sa te rupi, asta este cursul vanzarii imobilelor.
Am sa soloicit de la banca sa-mi trimita prin e-mail o forma a contractului.
Nu este prb, si eu am cumparat la randul meu un imobil, de fapt am dat avans ptr el, insa vanzatorul ma preseaza ptr a-si achizitiona si el alta locuinta+ca doreste si el un termen de 30 zile pana la eliberare.
Si uite asa este un intreg lant din care nu te poti rupe, asta-i cursul vanzarii imobilelor.
Am sa solicit de la banca sa-mi trimita pe e-mail o forma a contractului lor ptr a vedea ce este scris in el.
Am vorbit la banca , si contractul de v-c este unul tipic notarial, FARA alte clauze trecute in contract.
Banca nu agreeaza trecere in contract a unei clauze ca cea pe care o solicit eu, respectiv un termen de eliberare, dar nici nu face alta specificare in acest sens,respectiv ca nu am dreptul de-a mai locui in imobil o perioada de n-zile
In acest caz , ar fi suficient un contract de comodat ptr o perioada scurta de timp intre mine si cumparator?
Multumesc.
Da, ar fi de-ajuns... daca cel care cumpara va mai vrea sa-l incheie...
Daca va prezentati la notariat cu un avocat, atunci s-ar putea sa negocieze; avocatul poate gasi clauze care sa nu prejudicieze banca: obligatia cumparatorului de a va asigura, pentru o perioada de x zile, o locuinta, alta decat imobilul vandut; sau suportarea chiriei dv. pentru aceasta perioada.
Este de inteles pozitia dv., insa trebuia sa insistati la incheierea antecontractului; daca ati renuntat la acea clauza inseamna ca v-ati asumat faptul ca s-ar putea sa nu mai ramaneti in imobil, nu? Ce-ati gandit atunci? Las' ca tot oi sta eu cumva?
Eu nu imi fac griji de afacerea cumparatorului, ci de siguranta circuitului civil.
Acum: sanctiuni din partea bancii nu pot exista, cel putin nu in legatura cu vanzatorul, intrucat ei nu sunt im mod direct implicati intr-o relatie contractuala. Dar este stupid a spune ca nu poate banca impune asa ceva. Exemplu: cumpar un imobil prin credit ipotecar; inchirierea imobilului pe un termen anume micsoreaza valoarea acestuia, si asta pentru ca la o eventuala neplata banca va scoate la licitatie doar nuda proprietate nu si folosinta, contractul de inchiriere mentinandu-si valabilitatea indiferent de schimbarea de proprietar. Daca eu am apucat sa platesc doar vreo 2 rate, atunci... banca poate sa nu-si mai recupereze tot debitul. Este un risc, astfel ca, evident, incearca eliminarea acestor clauze.
Cu privire la contractul standard de la notariat, sunt de regula contracte insuficiente pentru nevoile partilor; asta nu inseamna ca toata lumea cunoaste contractele standard. Cereti o copie.
Oricum, un contract trebuie negociat, altfel este nul. Astfel, cereti in scris bancii un draft de negociere al contractului... macar sa aveti, pentru nevoi, raspunsul lor scris. Lipsa unui raspuns echivaleaza cu unul pentru dv.
Bafta! Si da, luati-va avocat. Apropo de asta, legea va da dreptul la o reducere de 15% din onorariul notarului datorita faptului ca aveti avocat; negociati (desi cumparatorul plateste, de regula, notarul, negociati cu el). Doar partea care aduce avocat are dreptul la reducere, astfel ca, daca acel contract spune ca e in sarcina cumparatorului plata onorariului sau a tuturor cheltuielilir, nimeni nu va avea vreo reducere.
Sper ca m-am facut inteleasa.
da, dar noi aci tre sa il consiliem pe vanzator:D
....dvs. propuneti cumparatorului comodatul, daca il accepta, bine. pornim de la premisa ca 2-3 luni isi va plati rata.:)