Avand in vedere urmatoarea situatie:
1. Casa viitorului meu sot este mostenire din partea bunicilor sai.
2. Anul acesta pentru renovare si imbunatatiri am investit doar eu o suma consistenta de bani, fara a avea acte doveditoare (cam 10% din valoarea actuala casei).
3. Urmeaza sa ne casatorim in vara asta, dar casa pe care tocmai am renovat-o va fi vanduta foarte curand (inainte de casatorie), cu intentia de a cumpara o casa mai mare.
4. Datorita faptul ca aceasta casa este mostenirea sa, atat vanzarea apartamentului actual cat si cumpararea celui nou va fi facuta pe numele lui.
5. Mentionez ca viitorul meu sot a mai fost casatorit si are un copil din prima casatorie.
As dori sa stiu urmatoarele:
- ce drepturi imi revin mie avand in vedere ca apartamentul nou va fi achizitionat atat inainte de casatorie, cat si pe numele lui. Voi avea vreun drept la casa noua in cazul in care va pati el ceva sau ne vom desparti, sau revine totul fiicei sale din prima casatorie?
- Pe de alta parte, in cazul in care el va pati ceva, iar fiica lui va dori sa ma dea afara din casa, ce voi putea face eu pentru a-mi recupera sumele investite in locuinta veche si cea noua pentru renovari, imbunatatiri etc...
-
Cererea de repunere in termen se face in termen de 1 luna de la data la care au disparut cauzele ce l-au impiedicat sa afle de deces. Asta ca o completare.:)
deci, mostenitorii au mers impreuna la notar, dupa un an sau nu stiu cat timp de la data decesului decuiusului, acolo nu au ajuns la o intelegere si asa au ajuns in instanta. unul din fiii decuiusului a fost inalaturat de la mostenire tocmai din motivul asta, nu a facut acceptarea succesiunii in termen de 6 luni desi acesta a aratat ca a fost impiedicat. i s-a ascuns faptul ca tatal lui a decedat. Desi la notar sotia supravietuitoare era de acord sa-i plateasca acestuia ( de fapt tuturor fiilor) o suma de, in instanta a cerut inlaturarea acestuia de la mostenire. Abia dupa o luna si jumatate, fiul inlaturat a aflat ca s-a emis o hotarare, nu stiu din ce motive acesta nu a fost instiintat la adresa. mai are rost sa faca cerere de repunere in termen? Fosta sotie a decuiusului a facut apel impotriva hotararii, poate fiul inlaturat de la mostenire sa fie si el parte in proces? apelul a fost facut doar pentru un capat de proces care nu are legatura cu inlaturarea lui de la mostenire
Ca sa revenim la subiectul anterior, asa cum va spuneam, casa viitorului meu sot a fost mostenire de la bunici. Am trecut peste micile noastre probleme, si am ajuns la concluzia ca viitoarea casa (dupa vanzarea celei cu pricina) pe care o vom cumpara va fi pe numele lui cat si al meu.
Va rog sa-mi spuneti care sunt drepturile mele incepand cu acel moment (tinand cont ca are o fiica din prima casatorie).
chiar daca imobilul va fi pe numele ambilor soti, daca unul din soti poate face dovada ca bunul a fost cumparat cu bani exclusiv ai sai sau ca banii au fost rezultatul unui lant de operatiuni, toate efectuate cu bunuri proprii lui, atunci bunul ii va reveni in intregime in caz de divort. in cazul succesiunii, e fifty fifty chestiunea...fiica va lua 3/4 din 1/2 al lui, dvs. 1/4 din jumatatea lui, ca sotie supravietuitoare. asta daca nu tine mortis fiica sa dovedeasca contributia fiecaruia:D