avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate

Profitand de plecarea mea in strainatate, fratele meu si-a insusit toate bunurile familiale (casa + teren agricol) putin timp inainte de decesul parintilor.
Fiind in litigiu cu fratele meu, m-am adresat prefecturii judetene pentru a obtine o copie a hotararii de punere in posesie a tatalui nostru conform legii 18/1991 si a titlului de proprietate stabilite de comisia judeteana din sub ordinea prefectului.
Raspunsul prefectului e urmatorul , citez : "acest document nu de regaseste in arhiva prefecturii, este doar mentionat in registrul de intrare-iesire".
Referitor la titlul de proprietate ne-a indrumat catre oficiul de cadastru.
Intrebarile mele sant urmatoarele :
1. Cum pot sa obtin aceste documente ? Cum e posibil ca un act oficial sa dispara din prefectura ?
2. Cum se obtine pe cale legala un titlu de proprietate ?
2.

Cel mai recent răspuns: ContSters145831 , utilizator 21:33, 16 Mai 2010
1. cotorul titlului de proprietate se gaseste la OCPI; la primarie trebuie sa existe un registru de eliberari, in care s-a notat data si persoana careia i s-a eliberat respectivul TP;
2. prefectura valideaza anexele legii 18/1991, propuse de comisia locala si emite titlurile de proprietate; in mod normal, ar trebui sa detina o copie a anexelor...
3. comisia locala trebuie sa detina o copie a respectivului TP (macar la biroul de registru agricol sau taxe si impozite locale); de asemenea, trebuie sa detina o copie a PV de punere in posesie;
4. tot comisia locala (primaria) are in arhiva (sau ar trebui sa aiba...) dosarele depuse in baza legii 18/1991 de catre persoanele carora li s-au eliberat TP...daca dosarul nu exista pentru ruda dvs si comisia locala nu are o evidenta din care sa reiasa ca s-a depus cerere in termen, se presupune ca TP este lovit de nulitate absoluta, in baza art. III lit.a din legea 169/1997, ca fiind emis unei persoane fara drept.
Chiar daca primaria nu are copia TP, are, cu siguranta are o evidenta din care sa reiasa numarul acestuia...insistati sa va comunice acest numar si urmati apoi sfatului colegului @Seth
Multumesc tuturor pentru informatiile pretioase !
Am vrea sa intelegem ce contin anexele, pentru ca prefectul spune ca le are dar nu are TP-ul. De ce anexele sint mai importante decît TP -ul pentru a fi pastrate in prefectura ? Membrii comisiilor judetene si locale sint specificati in aceste anexe ?
Anexele cuprind numele si prenumele persoanelor indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate, suprafata ce urmeaza a fi reconstituita si categoriile de folosinta a terenurilor cuprinse in aceasta suprafata (cat arabil, cat vie, cat intravilan, etc.). Ele au fost intocmite de catre comisia locala de fond funciar, in urma verificarii dosarelor depuse de cetateni, coroborate cu evidentele CAP si registrele agricole, din care reiese suprafata la care fiecare persoana are dreptul. Prefectura a primit aceste anexe, pentru ca, in baza lor, sa procedeze la emiterea TP, impreuna cu OCPI-ul (conform legii, dosarele depuse in baza legii 18/1991 trebuie sa ramana in primarie, nu pot fi duse la prefectura).
Deci, in functie de ce scrie in aceste anexe, s-au facut titlurile, de aceea prefectura are aceste anexe.
Cotorul TP-ului exista la OCPI, nu la prefectura, iar o copie a lui (sau macar nr. si data emiterii, impreuna cu numele titularului si datele de identificare ale persoanei care l-a ridicat) trebuie sa existe in caietul de evidenta speciala pentru eliberarea titlurilor de proprietate, din primarie!!
Kyandra, un grand merci pour vos explications claires et complètes et pour l'attention accordée à toutes nos questions. Vous faites preuve d'une grande générosité! Meilleures salutations de Paris et à très bientôt !

Alte discuții în legătură

Dosar reconstituirea dreptului de proprietate mihaelamariaana mihaelamariaana Unde se afla arhivate dosarele care au stat la baza emiterii titlurilor de proprietate pe baza legii 18 din 1991.In ce conditii se obtine un duplicat dupa ... (vezi toată discuția)
Competenta consiliului local in procesul de aplicare a legii fondului funciar ContSters130441 ContSters130441 Buna seara, Am obtinut in instanta o sentinta definitiva ,irevocabila si investita cu titlu executoriu pentru retrocedarea unui teren. Primarul refuza sa isi ... (vezi toată discuția)
Rectificare titlu de proprietate Adrian79 Adrian79 Buna ziua, Am si eu o problema juridica. Chiar daca sunt jurist nu ma prea descurc cu ea. E vorba de modificarea a doua titluri de proprietate in care au ... (vezi toată discuția)