avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parcare privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parcare privata

Buna ziua,


Avem urmatoarea problema: intr-un ansamblu imobiliar nou, langa blocuri s-au vandut parcela cu parcela si locuri de parcare (fara niciun spatiu intre ele). Dandu-si seama constructorul de faptul ca vanzand tot nu a lasat nici macar o cale de acces catre curtile interioare, s-a apucat sa marcheze locurile de parcare din ce in ce mai decalat pentru a-si corecta eroarea si a lasa spatiu in dreptul aleilor spre curte. Dar ne izbim aici de o problema de drept, odata proprietari, nimeni in tara asta nu mai poate sa te mute niciun centimetru de pe terenul tau, eventual doar prin expropriere in cazul unor utilitati publice de interens national, dar nu este cazul aici. Eu imi stiu exact amplasamentul, am atat schema initiala de la constructor actualizata cu numar de CF, cat si schita de la cadastru si este decalat fata de marcajele lor cu circa 2 locuri si jumatate..
Care este institutia la care trebuie sa apelez impotriva constructorului pentru refacerea marcajelor? Sau tin cumva marcajele si delimitarea parcelelor de proprietari?

Multumesc.
ascgmg a scris:
Daca cei de la urbanism sunt cei care ar putea sa-i forteze pe constructori, atunci voi apela la ei.[...] vreau sa fie obligati constructorii sa marcheze locurile si asta corect.

Nu vad ce legatura ar avea. In plus, constructorul are obligatia de a marca spatiile doar daca si-a asumat-o. In tot cazul, fiind vorba de proprietati private, puteti oricand cere granituirea in instanta.

Daca din ultimul post sugerati ca parcarile fiind proprietati individuale si in acelasi timp toata parcarea poate fi considerata spatiu comun, atunci intr-adevar asociatia ar trebui sa organizeze aceasta (re)marcare.

E un non-sens, sunt o suma de proprietati individuale.

Spun potentiali pentru ca in absenta reclamatiei, nu exista infractiune.

Aici gresiti. Infractiunea exista de cand se consuma.

N-ati precizati daca aveti regulament de proprietate.
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
Acum vad ca am ratat un rand din primul post.
Sincer sa spun nu stiu ce este acela regulament de proprietate asumat la vanzare.
Ce pot sa spun legat de parcare e ca cei care si-au cumparat din timp (cum am fost eu) ne-am ales exact locul dorit dupa o schema (si macheta). Dupa aceea ne-am dat seama ca a fost o greseala ca nu avem nimic scris in acest sens. Dar am obtinut ulterior schema actualizata de la constructor in care locurile de parcare erau numerotate si pe fiecare loc era scris numarul de parcela si numarul CF. Cu actele in mana am fost si la cadastru unde am obtinut schita cadastrala (daca nu gresesc denumirea) in care este desenat locul de parcare si blocul si pot spune ca corespund 100% schema de la constructor cu schita de la cadastru si cu locul ales initial.
Regulamentul acela e un lucru foarte util, prin care dezvoltatorul se asigura ca nu vine haosul dupa ce a terminat lucrarea, si de multe ori si ca vor fi cel putin cativa ani in care firma lui de management imobiliar va administra condominiul si mai face niste bani. De exemplu se prevede ca nu se poate modifica fatada blocului, ca spatiile comune se folosesc dupa anumite reguli, ca locurile de parcare nu pot fi folosite decat de cei care le detin in proprietate, etc etc etc.
Nu avem un astfel de regulament.

Legat de infractiune este vorba de interpretare. Ce vroiam eu sa spun este ca in absenta unei reclamatii, investigari de catre organele care au aceasta autoritate si cel mai important, condamnari definitive, cel care savarseste acea fapta este considerat nevinovat. Infractor este doar dupa condamnare. Da, putem spune intr-adevar, ca zilnic se petrec 100 de infractiuni in acea parare, dar de drept nu avem niciun infractor.

[Va rog sa nu postati mesaje consecutive, puteti edita]
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ascgmg, utilizator
Legat de postul anterior in care mi-ati combatut afirmatiile, intr-adevar poate n-am folosit cele mai fericite expresii.
Ce vroiam sa intreb si sa dezbatem este daca putem si trebuie obligat constructorul sa faca acele marcaje. Si din ce-mi spuneti este posibil sa nu fie obligat atata timp cat nu exista ceva scris in acest sens.
Ce vroiam sa spun in continuare ca raspuns la postul domnului era daca n-am inteles gresit ce vroia sa spuna ca putem considera parcarile un mare spatiu comun (de drept intr-adevar o suma de proprietati individuale) si astfel sa se implice asociatia in aceste marcaje, solutie pe care de fapt nu o imbratisez din motivele expuse anterior.
Daca puteti sa-mi dati un raspuns final, ce ar trebui sa fac pentru marcarea corecta si cine trebuie sa o faca?
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ascgmg, utilizator

Alte discuții în legătură

Cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc mdutan mdutan Buna ziua, Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari. Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si ... (vezi toată discuția)
Cotă-parte dintr-un teren: se poate emite cf individual pe partea detinuta? Aurifex Aurifex Buna ziua, Am cumparat recent un apartament care avea inclus in pret si locul de parcare. Lotul de teren aferent parcarii este de 70mp si contine cinci ... (vezi toată discuția)
Păstrare cotă indiviză apartament? Bachus20 Bachus20 Bună seara! O întrebare, dacă se poate: Dețin un imobil de x mp, pe care doresc să îl vând. Ideea este că în jurul blocului unde se află acest ... (vezi toată discuția)