avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parcare privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parcare privata

Buna ziua,


Avem urmatoarea problema: intr-un ansamblu imobiliar nou, langa blocuri s-au vandut parcela cu parcela si locuri de parcare (fara niciun spatiu intre ele). Dandu-si seama constructorul de faptul ca vanzand tot nu a lasat nici macar o cale de acces catre curtile interioare, s-a apucat sa marcheze locurile de parcare din ce in ce mai decalat pentru a-si corecta eroarea si a lasa spatiu in dreptul aleilor spre curte. Dar ne izbim aici de o problema de drept, odata proprietari, nimeni in tara asta nu mai poate sa te mute niciun centimetru de pe terenul tau, eventual doar prin expropriere in cazul unor utilitati publice de interens national, dar nu este cazul aici. Eu imi stiu exact amplasamentul, am atat schema initiala de la constructor actualizata cu numar de CF, cat si schita de la cadastru si este decalat fata de marcajele lor cu circa 2 locuri si jumatate..
Care este institutia la care trebuie sa apelez impotriva constructorului pentru refacerea marcajelor? Sau tin cumva marcajele si delimitarea parcelelor de proprietari?

Multumesc.
Daca nu exista nicio obligatie asumata de dezvoltator, atunci chiar dvs trebuie sa va marcati limitele proprietatii, ca de altfel orice alt proprietar. Singurele obligatii care sunt preluate de altcineva sunt exclusiv cele asumate expres.

Proprietatile individuale nu au cum sa fie considerate o mare proprietate comuna. E pur si simplu o contradictie in termeni. Este posibil ca anumite aspecte ale intretinerii acestor proprietati comune sa fie incredintate asociatiei de proprietari (sau altcuiva), dar numai daca acest lucru s-a facut expres si de asta intrebam de regulamentul de proprietate, pentru ca acolo s-ar fi gasit asta in primul rand. Mai puteti verifica in statutul asociatiei daca nu se mentioneaza ceva in legatura cu spatiile de parcare. Repet insa: poate fi vorba exclusiv de administrare (adica curatenie), nu de marcarea limitelor.
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
Seth a scris:

daca, si numai daca aveti un "plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate" cu stampila OCPI in care e inscris locul dvs de parcare individualizat prin coordonate XY ( intr-un tabel) puteti merge la Politie care se ocupa acum cu tulburarile de posesie.



pai... inteleg ca nu e asa :(
aici e discutabil si cu asta trebuie sa incepeti:
-daca "schitele cadastrale" aceleasi la constructor si la ocpi au blocul si parcarea toata. atunci e foarte posibil ca parcarea sa fie inscrisa la "parti comune",, pe contract, si in CF e inscris "apartament 2-3camere si parcare ( loc in parcare)", asta inseamna ca "locul" dvs nu e un "teren" ci o parte a condonimiului ( proprietate comuna - supusa regulamentelor interne, daca exista)
- in aceasi ordine de idei "parcarea proprietarilor de la blocul X" este o "constructie"! unitara, cu proiect si cu marcaje - de asta va intrebau consultantii daca e finalizat complexul - aceasta constructie fara marcaje ( conform proiect ) e ca si fatada blocului nezugravita ;)
-( urbanismul si inspectoratul in constructii se ocupa de "constructii" )

in concluzie: trebuie sa stiti exact care e forma de proprietate !
@ Seth: eu n-am inteles mare lucru din mesajul dvs... Important e ca parcarea sa poata fi individualizata clar, chiar daca asta inseamna coordonate GIS sau alt sistem. Apoi, nu inteleg cum adica parcarea e o constructie, daca vorbim doar de teren granituit. In al treilea rand, n-am vazut niciodata ca locul de parcare sa nu se vanda/cumpere exact ca oricare alt bun, adica sa devina bun propriu. Tocmai asta e avantajul in condominii noi, la ce bun sa faci parcare comuna, ca sa persiste acelasi balci ca la blocurile vechi...
imi cer scuze, da, intradevar totul pleaca de la "mesaj" ;) acesta, adica mesajul are atat forma dar si continut.... astfel "omu" vrea sa cumpere "apartament" daaa si "parcare" - iar mesajul vanzatorului e acelasi "da, d-le ai si apartament si parcare", ba mai mult ii si da sa aleaga pe un plan locul de parcare, "onu" pune degetul, ok, ai locul de parcare nr 15 pe viata.... semneaza actele si banii jos!
nu pentru a complica lucrurile ci pentru ca lucrez in domeniu incerc sa explic ca daca nici unul din cei doi "actori" de mai sus nu greseste sau nu face ceva ilegal - totusi datorita "mesajului" unuia sau altuia neinteles pot iesi lucrurile rau. motiv pentru care cred ca e bine sa explic:

-astfel din punct de vedere juridic "parcarea" (cuvant cu mai multe intelesuri din ambele mesaje) este "individualizata clar"! ( un exemplu asemanator este cumpararea pe acte de mana cu martori - 70% din juristi ar trebui sa spuna ca devi proprietar, 71% ar trebui sa spuna ca faci o prostie ;)

-dar, pentru ca "terenul" sa fie din pv al cadastrului si publicitati imobiliare "clar" trebuie sa aiba "nr cadastral" idnividual ( pentru ca multi nu inteleg ce e acest nr cadastral explicam ca pentru a fi sigur ca este "nr cadastral" trebuie sa ai obligatoriu un "plan de amplasament si delimitare al corpului de proprietate(PAD)" in stanga sus e inscris nr cad ! ca sa identifici un PAD trebuie sa sti ca pe acesta se gaseste obligatoriu un tabel de coordonate XY pentru punctele de contur (coordonatele au 6 cifre si 2-3zecimale) si pe langa stampila unui autorizat obligatoriu stampila OCPI.) iar suprafata trebuie sa fie aceea de ~6-10m cat are "locul de parcare"!

"locul de parcare" nr cad, suprafata, categorie de folosinta "curti constructii" / "drum" este un teren !
pe acest teren, pe baza autorizatiei de construire s-a construit o platforma betonata cu toping de asfalt;) ? ( este adevarat ca de l;a ord.834 incoace , autorizatii ocpi/ancpi nu au mai notat platformele betonate in CF pentru a scuti contribuabili de taxe si impozite suplimentare) Dar ca sa revenim la intrebarile "uzerului" ( e normal sa nu fie trotuare sa fie,....) ei bine "constructia parcare" are/nu are autorizatie de constructie individuala , poate are/nu are impreuna cu celelalte "constructii parcari".
si da, se putea vinde ca orice "bun" ,ca un apartament ,de exemplu , bine individualizat si in condominiu.... pentru ca autorizatia de construire e pe "constructia parcare aferenta blocurilor" sau inclus in "apartament" asa cum este beciul/pivnita, garajul incluse in apartament desi nu sunt "legate de acesta fizic".

condominiu e "balci" prin definitie, ai acoperisul ori podul in comun, ai peretii si fatada comune, daca vrei sa iti faci usa de pe balconul de la parter - "modifici implicit fatada blocului si iti tre aprobarea vecinilor.... dar "parcarea cu pricina" e ori parte din apartament ( sigur ca individualizata precis) ori teren cu nr cad. si total diferita de parcarile sau zonele verzi "de la blocurile vechi" care sunt pe proprietatea publica sau privata a statului desi vecina mea si-a pus acolo rosii si striga la fica-mea ca le calca#-o

Nu stiu daca ati lucrat vreodata cu contracte ce privesc apartamente in condominii noi, dar lucrurile nu stau (in general) asa vraiste cum credeti dvs. In tot cazul, locul de parcare este un lot de teren, intabulat ca atare la cartea funciara, asa ca precizarile cu platforma betonata nu isi au rostul.

PS: in ce priveste "un exemplu asemanator este cumpararea pe acte de mana cu martori - 70% din juristi ar trebui sa spuna ca devi proprietar, 71% ar trebui sa spuna ca faci o prostie" - asta e parerea dvs si nimic mai mult. Desigur, martorii n-au relevanta, dar actul valoreaza cel putin antecontract, in functie de obiectul pe care il priveste.

Alte discuții în legătură

Cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc mdutan mdutan Buna ziua, Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari. Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si ... (vezi toată discuția)
Cotă-parte dintr-un teren: se poate emite cf individual pe partea detinuta? Aurifex Aurifex Buna ziua, Am cumparat recent un apartament care avea inclus in pret si locul de parcare. Lotul de teren aferent parcarii este de 70mp si contine cinci ... (vezi toată discuția)
Păstrare cotă indiviză apartament? Bachus20 Bachus20 Bună seara! O întrebare, dacă se poate: Dețin un imobil de x mp, pe care doresc să îl vând. Ideea este că în jurul blocului unde se află acest ... (vezi toată discuția)