avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul

Buna ziua!
Daca in CCM la nivel de unitate (ramura comert) este stipulat ca in cazul concedierilor colective se primesc 2 salarii compensatorii (care este minimul acordat pentru ramura comert?) ce trebuie sa se intample ca angajatii sa intre sub incidenta acestui articol (este ceva de genul peste 29 de concedieri intr-o luna?). Exempu; Societatea vrea desfiinjtarea unui intreg compartiment (sau mai multe), dar nu declara nicaieri acest lucru si trece la masuri abuzive de a da afara oameni rand pe rand. Sau chiar ii da in somaj pe rand. Cum trebuie sa procedam pentru ca angajatul sa primesca salarii compensatorii?

2. Si daca se ajunge la salarii compensatorii inc e mod am putea negocia? Societatea zice ca da doua, eu zic ca vreau 6. Societatea zice ca sa imi pun pofta in cui. Ce pot face in acel moment sa primesc macar 3(chiar daca ei zic ca nu dau mai mult de 2).
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
lauricafl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 11:35, 19 Mai 2010
freeelis a scris:

Daca in CCM la nivel de unitate este prevazuta acordarea a 2 salarii compensatorii in cazul concedierilor colective, atunci angajatorul nu poate sa va dea mai mult.

Din fericire pentru ANGAJAT, chiar daca in CCM la nivel de societate este stipulata o clauza nefavorabila, pentru el se va aplica aceea din CCM pe nivel ramura comert, in cazul asta, adica de 6 sase salarii BRUTE, cel putin;
bineinteles ca se scade impozitul de 16%.
Buna ziua!
In cazul acesta sunt si eu. Vreau sa demonstrez ca a fost concediere colectiva si nu individuala, dar nu stiu cum s-o fac. M-ati putea ajuta?
Eu as vrea sa nu contest decizia de concediere individuala, ci doar sa primesc salariile compesatorii prevazute in CCM comert.
Va multumesc!
Codul CEAN al societatii este 4711/5211 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun .
Pe net ce am gasit eu zice asa. "Art. 76. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi. " SI doar la concedieri colective este de 6 :"(3) Pentru situatia in care se efectueaza concedieri colective, angajatorul va acorda compensatii banesti de minimum 6(sase) salarii brute lunare, drepturi superioare putand fi negociate in contractele colective de munca la nivel de unitate sau de grupuri de unitati. "

Pentru acest cod CAEN, CCM la nivel national prevede 6 salarii compensatorii? Sigur 6 sau sunt 2?

Va multumesc si imi cer scuze ca vin cu o alta intrebare!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
lauricafl, utilizator
CCM la nivel de ramura de comert prevede ca, pentru situatia in care se efectueaza concedieri colective, angajatorul va acorda compensatii banesti de minimum 6(sase) salarii brute lunare, drepturi superioare putand fi negociate in contractele colective de munca la nivel de unitate sau de grupuri de unitati.
Prin urmare, daca este vorba despre concedieri colective atunci sunt obligati a va acorda aceste 6 salarii brute lunare.

Daca este vorba despre o concediere individuala, atunci la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Ca sa dovediti ca este vorba despre o concediere colectiuva trebuie sa dovediti indeplinirea conditiilor prevazute de Codul muncii - art.68.
freeelis a scris:

Daca este vorba despre o concediere individuala, atunci la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Ca sa dovediti ca este vorba despre o concediere colectiuva trebuie sa dovediti indeplinirea conditiilor prevazute de Codul muncii - art.68.


Problema este ca nu stiu in sarcina cui cade sa realizeze probele. De exemplu eu voi cere situatia cu toti angajatii carora le-au fost desfacute contractele de munca, atat cu 1 luna in urma, cat si cu o luna in avans (pentru ca in codul muncii asa se spune - in timp de 1 luna). Dar, firma poate sa declare fals!!!. Acum, la ITM Bucuresti am cerut, desi incipient, o situatie cu cei la fel ca mine, dar respectivul angajat mi-a spus ca nu imi va da, ca nu am calitate. Daca as ruga un avocat sa imi faca o adresa catre ei, banuiesc ca mi-ar da, nu?

Alte discuții în legătură

Nr.salarii compensatorii mihai69 mihai69 Buna seara , va rog sa-mi spuneti cate salarii compensatorii se acorda pt.ramura comert,intrucat la nivel de unitate nu exista ccm.Va multumesc (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva mascata Maria12345 Maria12345 Buna ziua, Compania la cre lucrez activeaza in domeniul comert si are peste 300 de salariati. In aceasta perioada efectueaza o serie de concedieri, ... (vezi toată discuția)