avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri mobile(dupa 17 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri mobile(dupa 17 ani)

Am divortat in anul 1993 dupa 5 ani de casnicie,nu am avut copii.Nu am facut partaj la bunurile aflate in casa la vremea respectiva.L-am rugat pe ex-ul sa vina si sa ia toata mobila existenta. Acesta a refuzat.Mentionez ca mobila o cumparasem la mana a doua si era foarte veche,aceasta fiind si cauza refuzului sau!! Dupa 3 ani am scos mobila din casa si am dat-o de pomana(ce s-a mai putut da).Acum dupa 17 ani ex-ul vrea sa fie despagubit, m-a actionat in instanta,,actiune in constatare".Intrebarea este -daca deschide actiune de partaj cum poate demonstra ce era in casa la vremea respectiva,(nu are nici o chitanta). Omul vrea sa fie despagubit (in bani),ai pot da din mobila existenta in casa cumparata de mine? sau va trebui sa-l despagubesc in bani ?si la ce valoare? Valoarea de atunci sau valoarea de acum? Va multumesc anticipat pt raspunsuri!!
1. Nu sunteti obligata sa-i dati mobila pe care ati cumparat-o dupa desfacerea casatoriei, intrucat nu este parte a regimului bunurilor comune din timpul casatoriei.
2. Nu poate primi despagubiri si nimic altceva atata vreme cat nu s-a facut partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
3. Apelati la asistenta specializata a unui avocat.
dl. gabescu , imi pare rau sa va contrazic.
avand in vedere ca actiunea de partaj este imprescriptibila, ex-sotul poate cere oricand impartirea bunurilor comune pe care sotii le-au detinut in coproprietate la un moment dat .
binenteles dansul va trebui sa faca dovada acestor bunuri ;)
speta este interesanta si personal cred, ca va trebui sa-l despagubiti pe ex-ul !!
o sa aveti nevoie si de un martor care sa confirme faptul ca mobila era veche si de asemenea ca ati dat-o de pomana .
eventual cel de la care ati cumparat-o ?? ar fi in avantajul dvs. daca ati avea factura de achizitionare a mobilei .

altfel, ce-ar mai insemna de exemplu, ca unul dintre fostii soti sa vanda imobilul proprietate comuna, cand vrea, tocmai pe motivul ca nu s-a dezbatut si partajul ??
Cu privire la bunurile mobile , instrainarea poate fi facuta fara a fi necesar acordul celuilalt sot , intrucat opereaza prezumtia de mandat tacit reciproc.
Asa incat, data fiind acesta prevedere a legii , nu ati savarsit niciun abuz de drept prin donarea respectivelor bunuri(forma juridica fiind aceea a darului manual ).
Insa , asa cum a amintit colega mai sus , actiunea de partaj e imprescriptibila , dumneavoastra trebuind sa platiti o suma de bani cu titlu de despagubire raportat la masa bunurilor comune, dobandita de la data casatoriei.(desigur, tinand cont de obiectul cererii de chemare in judecata cu care a fost investita instanta de judecata , acea mobila veche ).

Orice alte bunuri ce comun comunitatea matrimoniala pot fi supuse impartelii , intrucat nimeni nu e tinut a ramane in indiviziune.


Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
mariana_marian a scris:

Acum dupa 17 ani ex-ul vrea sa fie despagubit, m-a actionat in instanta,,actiune in constatare"

iar avdrg i-a raspuns

Scuze pentru gresilile de ortografie.Sper ca ati inteles mesajul.In caz contrar ma puteti contacta.

In opinia mea, privitor la bunurile mobile, se poate opune cu succes prescriptia achizitiva prev. de art 1909 Cod civ.
"Lucrurile miscatoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fara sa fie trebuinta de vreo curgere de timp.Cu toate acestea, cel ce a pierdut sau cel carui s-a furat un lucru, poate sa-l revendice in curs de trei ani, din ziua cand l-a pierdut sau cand i s-a furat, de la cel la care-l gaseste, ramanand acestuia recurs in contra celui de la care il are."
Asadar sotul care in urma divortului a pierdut bunurile mobile poate sa le revendice in termen de 3 ani de la data cand a pierdut posesia lor. 17 ani sunt o perioada prea lunga pentru bunurile mobile.
Ah, apropos, prescriptisa poate fi opusa oricand in cursul judecatii.; Asadar vedeti ce aveti de facut.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
UBIK, desi este interesant ceea ce ai scris nu cred ca ,,tine;, asa ceva:)
Se face mentiune de bunurile mobile si intra in masa partajabila.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Proces de partaj ,impartirea bunurilor probleme probleme Buna seara!Un prieten are o problema si m-am gandit sa incerc sa intreb si aici si v-as ruga sa ma ajutati.Prietenul este divortat de aprox2 ani.Se mai poate ... (vezi toată discuția)
Partajul sotilor este prescriptibil? Cristianna Cristianna Buna seara!Stiam ca actiunea in partaj nu se prescrie.Avem o ruda care a divortat si i-a spus cineva ca daca nu actioneaza in 3 ani i se va prescrie acest ... (vezi toată discuția)
Partaj Cattani Cattani Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)