avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri mobile(dupa 17 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri mobile(dupa 17 ani)

Am divortat in anul 1993 dupa 5 ani de casnicie,nu am avut copii.Nu am facut partaj la bunurile aflate in casa la vremea respectiva.L-am rugat pe ex-ul sa vina si sa ia toata mobila existenta. Acesta a refuzat.Mentionez ca mobila o cumparasem la mana a doua si era foarte veche,aceasta fiind si cauza refuzului sau!! Dupa 3 ani am scos mobila din casa si am dat-o de pomana(ce s-a mai putut da).Acum dupa 17 ani ex-ul vrea sa fie despagubit, m-a actionat in instanta,,actiune in constatare".Intrebarea este -daca deschide actiune de partaj cum poate demonstra ce era in casa la vremea respectiva,(nu are nici o chitanta). Omul vrea sa fie despagubit (in bani),ai pot da din mobila existenta in casa cumparata de mine? sau va trebui sa-l despagubesc in bani ?si la ce valoare? Valoarea de atunci sau valoarea de acum? Va multumesc anticipat pt raspunsuri!!
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

UBIK, desi este interesant ceea ce ai scris nu cred ca ,,tine;, asa ceva:)
Se face mentiune de bunurile mobile si intra in masa partajabila.

avocat Claudiu Lascoschi


Banuiesc ca ar trebui sa existe si argumente juridice, nu doar simple afirmatii de genul "nu sunt de acord". Nici eu nu sunt de acord cu multe lucruri dar daca asta e legea n-am ce face.
Haideti sa imbinam un picut de logica cu nitelus bun-simt si cu ceva cunoastere de carte sa vedem ce iese!
Situatia de fapt ar fi urmatoarea:
Partile au divortat de 17 ani iar bunurile mobile au ramas in posesia sotiei. Acum, dupa 17 ani sotul vine si cere partajul sau revendica bunurile mobile ori cere sa fie despagubit cu contravaloarea lor.
Actiunea pentru imparteala o fi ea imprescriptibila insa trebuie sa aiba un obiect. Cu alte cuvinte trebuie sa ai ce imparti. Este de bun simt ca nu se mai poate cere partajul pentru bunuri care au pierit. si de asemenea nici nu mai pot fi revendicate astfel de bunuri iar actiunea prin care se pretind despagubiri se prescrie tot in 3 ani.
Asadar fie ca se considera ca mobilele au fost dobandite prin prescriptie achizitiva anterior pieirii lor, fie ca se considera ca nu a operat aceasta prescriptie dar dupa ce au pierit bunurile reclamantul avea un termen de 3 ani sa ceara despagubiri, situatia este aceeasi: actiunea se respinge. Exista, desigur, o diferenta: prescriptia extinctiva e de ordine publica si invoca din oficiu; prescriptia achizitiva se invoca doar de posesor ori de avanzii-cauza.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de partaj ,impartirea bunurilor probleme probleme Buna seara!Un prieten are o problema si m-am gandit sa incerc sa intreb si aici si v-as ruga sa ma ajutati.Prietenul este divortat de aprox2 ani.Se mai poate ... (vezi toată discuția)
Partajul sotilor este prescriptibil? Cristianna Cristianna Buna seara!Stiam ca actiunea in partaj nu se prescrie.Avem o ruda care a divortat si i-a spus cineva ca daca nu actioneaza in 3 ani i se va prescrie acest ... (vezi toată discuția)
Partaj Cattani Cattani Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)