avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... DAUNA ASIGURARI - PIESE DE ORIGINE
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

DAUNA ASIGURARI - PIESE DE ORIGINE

Deschid un subiect, poate nediscutat pana acum dar sigur interesant pentru multi.

Situatia urmatoare: O masina fara accident pana in prezent, cu toate piesele de origine pe ea, are o dauna RCA. Se face constatarea cu piesele defecte, se accepta de asigurator nevoia inlocuirii lor (aici e putin SF ceea ce spun, pentru ca multi ar da de indreptat daca s-ar putea si un geam), insa cand asiguratorul face oferta verbala sau scrisa, suma este calculata la preturile pieselor after-market, adica nimic de origine, ci doar niste piese care nu vor corespunde niciodata cu cele de origine. Firmele de asigurari mint cu nerusinare cand va spun ca reparatia se va face numai cu piese de origine. V-o spune un om cu experienta in a fi mintit cu nerusinare.
Intrebarea mea catre specialistii din domeniu este urmatoarea: Cum se pot pazi asiguratii de aceste tertipuri si mai ales, ne sprijina legea in ceea ce priveste inlocuirea pieselor cu cele de origine in cazul unei daune?

Cu stima,
Este clar ca intentia firmelor de asigurari este sa despagubeasca cat mai ieftin posibil. In aceste situatii practic conteaza daca accepti sau nu aceste "oferte speciale" care banuiesc ca tocmai de aceea sunt facute verbal, pentru ca nu sunt serioase ci doar o incercare de a pacali pagubitul. Oricum legislatia lasa mult de dorit in acest sens, fiind la mijloc calitatea si mai ales siguranta celor care conduc masini reparate cu piese de o calitate precara. Nu mai vorbesc de faptul ca nu are nici o legatura perioada de garantie cu piesele de origine, asta fiind o "smecherie" pe care ti-o asumi daca nu citesti contractul de asigurare inainte de a il semna. Am observat asta la multi romani de ai nostri, intai semneaza si pe urma se dau cu capul de pereti cand o patesc. Poate ar trebui sa fim mai atenti la acest gen de clauze.

Avem normele CSA modificate prin ordinul 2 din februarie a.c., ce obliga asiguratorul sa despagubeasca, inainte de reparatie, pe baza unor estimari facute in sistemele de specialitate sau pe baza unui deviz la o unitate de specialitate, in 10 zile de la depunerea ultimului document. O modificare majora deoarece pana acum se lasa la discretia asiguratorului evaluarea daunei. Credeti ca se si aplica? Da, foarte greu si numai in instanta. Adica numai cu forta....tipic pentru Romania ultimilor 20 ani

Succes celor aflati in situatii similare

Cu stima,
Rumburak a scris:



Adica numai cu forta....tipic pentru Romania ultimilor 20 ani


Cu stima,


S-a ajuns la asemenea practici pt ca asiguratorii au incercat si...le-a mers! nu e vina lor ca pagubitii sunt total neinformati si accepta "super ofertele" lor. Legat de intrebarea dvs. privind piesele de origine, daca nu ma insel, in leg asig. spune clar ca masina trebuie adusa in starea si parametrii initiali inainte de accident.
Tocmai aici e problema, ca nimeni nu stie cum se apreciaza acei parametri initiali sau daca stiti cum, sa ne spuneti si noua poate mai invatam si noi ceva.
La unele piese se poate stabili foarte simplu, deoarece pe aprox. toate piesele exista numele producatorului si un cod. De ex. un far Hella-echipament original ar trebui inlocuit numai cu un far Hella-original, nu cu un far x de 5 ori mai ieftin si mai prost. Am dat doar un exemplu, mai pot fi si alte piese in aceeasi situatie. De aceea avem reprezentante autorizate, ca sa ne asigure de calitatea si conformitatea produselor. Altfel putem cumpara de la orice colt made-in-china....ramane la latitudinea fiecaruia daca vrea sa se i-a in piept cu "sistemul" pentru 50-60 de milioane sau sa isi faca masina cu cat ofera asiguratorul si bineinteles sa ii para rau dupa aceea.
Oricum sfatuiesc pe oricine are o dauna pe RCA sa fie foarte atent la primele etape ale constatarii si sa citeasca ce semneaza si cel mai important, la service solicitati o calculatie intr-un sistem de evaluare a daunelor. Va folosi in cazul instantei.

Cu stima,

Pai e simplu. Aripa avariata are sigla BMW pe ea de ex. Farul la fel. Capota si bara la fel. Cred ca la fel este si la alte marci (sigur la grupul VW).Si atunci cum aduci la starea initiala inainte de accident masina?
Sunt si o gramada de hot. judecatoresti pe tema asta care din pacate sunt greu de gasit/accesat.

Alte discuții în legătură

Dauna auto prea mica Silviu19xx Silviu19xx Am fost implicat intr-un accident de masina ca parte vatamata. Firma de asigurari a constatat dauna totala , oferindu-mi suma de 3000 lei. Masina mea este un ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in baza politei rca tedissprest tedissprest Un autoturism al firmei a fost implicat intr-un accident din vina celuilalt participant la trafic care avea RCA valabil. S-a completat formularul amiabil si ... (vezi toată discuția)
Dauna totala tudorika tudorika Buna ziua....Am cumparat un golf 4 din 2001....am fost lovit...in spate de o masina si proiectat in cea din fata .Cei de la asigurare au spus ca imi dau 2000 ... (vezi toată discuția)