avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... DAUNA ASIGURARI - PIESE DE ORIGINE
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

DAUNA ASIGURARI - PIESE DE ORIGINE

Deschid un subiect, poate nediscutat pana acum dar sigur interesant pentru multi.

Situatia urmatoare: O masina fara accident pana in prezent, cu toate piesele de origine pe ea, are o dauna RCA. Se face constatarea cu piesele defecte, se accepta de asigurator nevoia inlocuirii lor (aici e putin SF ceea ce spun, pentru ca multi ar da de indreptat daca s-ar putea si un geam), insa cand asiguratorul face oferta verbala sau scrisa, suma este calculata la preturile pieselor after-market, adica nimic de origine, ci doar niste piese care nu vor corespunde niciodata cu cele de origine. Firmele de asigurari mint cu nerusinare cand va spun ca reparatia se va face numai cu piese de origine. V-o spune un om cu experienta in a fi mintit cu nerusinare.
Intrebarea mea catre specialistii din domeniu este urmatoarea: Cum se pot pazi asiguratii de aceste tertipuri si mai ales, ne sprijina legea in ceea ce priveste inlocuirea pieselor cu cele de origine in cazul unei daune?

Cu stima,
Eu am polita CASCO incheiata si nu are o astfel de clauza cu privire la inlocuirea pieselor avariate cu piese after-martek daca masina este iesita din garantie.
Normele RCA intr-adevar spun ca "masina trebuie adusa in starea si parametrii initiali inainte de accident".
Insa pornind de la principiul enuntat mai sus vin si pun o intrebare: un far Hella-echipament original vechi de 5 ani trebuie inlocuit cu unul NOU sau unul VECHI DE 5 ANI?
Daca este sa respectam principiul varianta a doua este cea corecta.

Cum se poate face acest lucru, mi-a demonstrat un expert tehnic auto judiciar care in instanta (dosar cu o societate de asigurari care considera ca jentile avariate la un Hyundai Tucson tb. reparate si nu inlocuite) a adeverit faptul ca solutia inlocuirii era cea ok insa din valoarea lor de nou a scazut coeficientul de uzura calculat conform Norme RCA si am fost despagubit pe aceasta valoare.

Pe RCA ar trebui sa-ti puna piese de origine indiferent de ce spune asiguratorul, daca nu e de acord - instanta si expertiza thenica. Problema cu scaderea uzurii ar fi de discutat aici din punctul meu de vedere caci pisele pe care le inlocuiesc nu sunt noi, iar nou pe vechi nu respecta "principiul repararii intocmai a pejudiciului" si trece mai mult in "imbogatire fara justa cauza".

Pe CASCO se va proceda conform contractului iar daca contractul nu reglementeaza acest aspect solutia ar fi tot piese de origine.

Problema este ca pe langa manevrele asiguratorului trebuie sa fii atent si la cele ale service-ului si sa stai musai dupa masina sa vezi ce si cum, sa te mai si pricepi care e diferenta intre o piesa de origine si una after market (eu sunt bata recunosc) caci nu putine sunt cazurile in care service-urile iti pun piese de doamne ajuta sau repara ce trebuie inlocuit si factureaza la origine/inlocuit.
Asiguratorul nu verifica modul si conditiile in care se finalizeaza reparatia.
Daca suntem putin carcotasi am putea numara si zgarieturile de pe fiecare piesa in parte veche de 5 ani, insa cred ca o discutie de genul asta nu este posibila in alte state civilizate. Ca sa nu mai zic de faptul ca nu va fi niciodata in vreo lege trecut asa ceva, pentru ca asta ar indestula firmele de asigurari care probabil nu ar mai repara masini decat cu piese second-hand (aici fiind probleme clare de siguranta) iar eu as fi chiar curios daca mi-ar gasi cineva un far Hella cu o vechime de 7 ani 5 luni si 3 zile, putin matuit si lovit de vant circa 150000 km....

Probabil ca parerea dvs este una pur personala si dupa cum spuneati nu va pricepeti la aspectele tehnice iar asta va face sa generalizati, ceea ce este gresit dupa parerea mea.

Despre jenti nu stiu daca se tocesc odata cu trecerea timpului si la un moment dat ramai fara ele.... Normele CSA reglementeaza modul de calcul pentru dauna totala sau atunci cand valoarea despagubirii + valoarea epavei poate depasii valoarea masinii inainte de accident. Nu au nici o legatura calculele pentru un far sau o janta, care eu zic ca nu poate fi considerata uzata sau nu, trebuie doar inlocuita cu una noua ce garanteaza siguranta.

Eu unul am solicitat despagubirea inainte de reparatie, tocmai pentru a controla sursa pieselor de origine.

Cu stima,

Eu unul nu zic ca nu aveti dreptate insa v-am prezentat si reversul medaliei cu un caz concret si un mod in care expertul tehnic a procedat intr-un dosar.
Dupa cum ati vazut nu s-a inlocuit o piesa uzata cu alta uzata ci doar s-a scazut "valoarea uzurii" din valoarea de nou, urmand ca pana la valoarea de nou sa achite diferenta sa fie suportata de pagubit.
Si daca tehnic nu ma pricep nu pot insa sa spun ca juridic expertul nu ar fi acoperit in virtutea principiilor enuntate.

Asiguratorii platesc piesele la valoarea de nou cazul citat de mine fiind unul singular, treaba cu turcisme/chinezisme in loc de piese de origine insa se datoreaza de multe ori si service-urilor.
Dar, o asemenea problema se poate rezolva in instanta, pentru ca societatea de asigurari trebuie sa achite intregul prejudiciu si reparatia cu piese de calitate nu cu piese aftermarket.
Va doresc succes.
Av. Mihai Vaduva
Probabil expertul respectivei societati de asigurare nu s-a confruntat cu un avocat pe masura... asa ca domnul Mihai Vaduva ,pe care il rugam sa ne confirm acest lucru.

Alte discuții în legătură

Dauna auto prea mica Silviu19xx Silviu19xx Am fost implicat intr-un accident de masina ca parte vatamata. Firma de asigurari a constatat dauna totala , oferindu-mi suma de 3000 lei. Masina mea este un ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in baza politei rca tedissprest tedissprest Un autoturism al firmei a fost implicat intr-un accident din vina celuilalt participant la trafic care avea RCA valabil. S-a completat formularul amiabil si ... (vezi toată discuția)
Dauna totala tudorika tudorika Buna ziua....Am cumparat un golf 4 din 2001....am fost lovit...in spate de o masina si proiectat in cea din fata .Cei de la asigurare au spus ca imi dau 2000 ... (vezi toată discuția)