buna ziua.am si eu un subiect de adus in discutie...un copil in afara casatoriei.mama ascunde sarcina pana la 8 luni.la 8 luni se decide sa-i spuna tatalui.tatal neaga ca acel copil ar fi conceput cu el.tatal fiind in afara tarii,ii "promite" ca va cere efectuarea unui test de paternitate cand va reveni in tara.intre timp ea naste.copilul ramane cu o bara in dreptul numelui tatalui.la intoarcerea in tara,tatal are dreptul de a cere efectuarea testului adn chiar daca mama nu este de acord?(mentionez ca atunci cand i s-a adus la cunostinta ca va fi tata,i s-a mai spus ca mama nu asteapta nimic de la el.nici recunoasterea copilului,nici pensie alimentara,nici macar sa se intereseze de ei).cu toate astea,el a negat ca ar fi tatal acestui copil.deci,poate face asta legal?poate cere testul adn si sa-i fie acceptata actiunea in instanta fara acordul mamei?(copilul e mai mic de 1 an).multumesc
o poate face prin intermediul unei actiuni de stabilire a paternitatii dar tatal nu are dovezi (pentru ca actiunea sa-i fie luata in condiderare) ca a avut relatii cu mama copilului,nu exista martori.dupa ce imi spuneti dvs.oricine de pe strada ar putea veni sa ceara stabilirea paternitatii (neluaind in seama costul).si daca tot veni vorba de cost,tatal (reclamantul) poate cere transferarea cheltuielilor ce implica efectuarea testului asupra mamei (parata) in cazul in care acesta se dovedeste incompatibil?(adica copilul in cauza nu este fiul reclamantului).sau tot costul ii revine exclusiv acestuia in calitate de reclamant?multumesc anticipat
sunt si eu in aceeasi situatie,tatl este casatorit cu o alta femei de vreo 20 de ani si au si 2 copii impreuna. Nu recunoaste si nu vrea sa stie de mine sau de copilul inca nenascut. Dar ma ameninta ca dupa ce voi naste ma va chema el in judecata pt paternitate si ca va face tot posibilul sa-mi ia copilul si sa-l creasca el impreuna cu sotia lui. In ce masura e posibil asa ceva?
Chiar sa va ia copilul nu va putea, numai daca v-ar decadea din drepturile parintesti, ceea ce e putin probabil.
Dar de recunoscut paternitatea poate, la fel are posibilitatea sa ceara autoritate parinteasca comuna , ca sa depindeti de el atat dumneavoastra, cat si copilul.
in plus eu nu am nici o pretentie de la el si chiar i-am propus sa-i dau in scris la notariat aceasta. In plus si-a asmutit si nevasta sa vina sa ma ameninte cu tot felul de blesteme si farmece etc. Deci cum mi-as mai putea dori un astfel de tata la copil...E posibil in situatia asta el sa aiba castig de cauza? Sa poata sa-mi ia copilul asa cum m-a amenintat??
pai el nu vrea ca eu sa mai am vreo legatura cu el cu atat mai putin in plan material.In plus el e casatorit . Dar vrea sa faca asta doar pt ca stie ca ma va distruge daca va reusi sa-mi ia copilul.
Problema sta in felul urmator:
-el poate recunoaste copilul, daca vrea, nu-l puteti opri.
-daca-l recunoaste, are toate drepturile si obligatiile parintesti conferite de lege: poate cere autoritatea parinteasca unica, daca dovedeste ca Dvs. nu-i puteti oferi copilului conditii decente de trai, poate cere autoritate painteasca comuna sau poate sa nu ceara nimic.
-daca nu recunoaste copilul, in certificatul de nastere al copilului va fi trasa linie in dreptul tatalui, nu va poate deranja cu nimic, nu plateste pensie alimentara, nu viziteaza copilul, etc.
-Daca recunoaste copilul, nu puteti renunta la pensia alimentara, este dreptul copilului, deci nu puteti face nici o declaratie la notar.