avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cainii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cainii

Buna ziua,
Se poate ca adiministratora blocului sa-i oblige pe detinatorii de animale sa plateasca lunar o taxa de 5 lei? este legal? Si....mai este legal ca aceiasi administratora sa ne oblige sa platim lunar cate 100 lei pe cei care avem boxe la subsolul blocului? Mentionez ca suntem asociatie de proprietari si ca nu a venit nimeni sa ne intrebe dc suntem de acord sau nu
Multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 17:28, 30 Mai 2010
Interventie moderator
Va rog frumos sa reveniti la chestiune : taxa pe animale in asociatiile de proprietari, nu bisericutele, avantajele sau dezavantajele functiei de presedinte al asociatiei de proprietari. Daca doriti dezbaterea acestui subiect puteti deschide un topic nou pe aceasta tema.
In consecinta.deciziile de impunere taxa pe animale,ajunse in instanta,au fost solutionate prin hotarare de respingere
Sunt convins ca au fost respinse in instanta atat timp cat nu s-au respectat procedurile.
O hotarare a Adunarii Generale in aceasta privinta nu ar mai fi respinsa in instanta, problema este ca de foarte multe ori anumiti presedinti de asociatie nu au cunostintele necesare (unii chiar nu vor) si nu stiu sa parcurga toti pasii pentru a urma calea legala, si cand vorbesc despre pasi ma refer si la modul in care se organizeaza o Adunare Generala valabila.

Concluzia corecta, parerea mea, este ca o "taxa pe animale" este legala doar in situatia in care Legea o prevede, iar hotararile Adunarii Generale sunt Lege pentru membri asociatiei respective.
Verificand prin calculator, stiam ca am gasit o data asa ceva :

"HOTARARI PENTRU PROPRIETARII DE ANIMALE DE CASA
Adunarea Generala poate hotari pentru proprietarii si chiriasii care detin animale de casa urmatoarele masuri:
a. Proprietarii si/sau chiriasii care detin animale de casa trebuie sa plateasca lunar o suma de ________ lei reprezentand contravaloarea:
energiei electrice pentru functionarea suplimentara a ascensorului/ascensoarelor, curateniei suplimentare pe spatiile comune.
b. De asemenea proprietarii sau chiriasii care datorita animalelor de casa: deranjeaza linistea in cadrul asociatiei de proprietari in programul stabilit, scutura covoare, paturi de pe balcon, precum si proprietarii si/sau chiriasii care ademenesc animale de strada in spatiile comune sunt obligati la plata sumei de ________ lei. Constatarea se face in aceleasi conditii prevazute la pct. d.
c. Veniturile obtinute conform pct. a. si b. constituie, partial sau total, fondul de cheltuieli administrative.
d. Proprietarii si/sau chiriasii care considera ca animalele proprietate personala nu determina cele precizate la pct. a. pot face o declaratie in scris in acest sens catre Presedintele Asociatiei de Proprietari fiind astfel scutite de cotele/sumele respective. Daca se constata de catre conducerea asociatiei sau de catre personalul angajat al asociatiei sau de catre cel putin 3 vecini incalcarea declaratiei atunci se consemneaza pe aceasta declaratie cele constatate dupa care se anuleaza scutirea respectiva retroactiv de la data de cand a fost facuta declaratia. In prima lista de plata se calculeaza pentru proprietarul respectiv, la rubrica cheltuieli administrative, toata suma respectiva pe care proprietarul este obligat sa o plateasca.
ATENTIE ! Daca nu exista o asemenea hotarare scrisa in Registrul de Procese-verbale nu se pot aplica nici un fel de masuri pentru detinatorii de animale de casa sau pentru cei care ingrijesc animale de strada, in fata sau in scara blocului.
FOARTE IMPORTANT ! Nu se pot introduce animalele de casa la plata cheltuielilor privind consumurile (apa, gaze, gunoi menajer) intrucat legea prevede repartizarea acestor cheltuieli pe persoane iar conform normelor chinologice in materie acestea nu se spala decat de cateva ori pe an in timp ce pentru prepararea mancarii consumul de gaze este foarte redus. Proprietarii care spala animalele de casa des risca scurtarea de viata a acestora !"
S-ar putea ca de aici sa se fi inspirat si daca hotararea a fost adoptata in cadrul adunarii generale, este perfect valabila.
Stima.:O
cllarrissa a scris:

Buna ziua,
Se poate ca adiministratora blocului sa-i oblige pe detinatorii de animale sa plateasca lunar o taxa de 5 lei? este legal? Si....mai este legal ca aceiasi administratora sa ne oblige sa platim lunar cate 100 lei pe cei care avem boxe la subsolul blocului? Mentionez ca suntem asociatie de proprietari si ca nu a venit nimeni sa ne intrebe dc suntem de acord sau nu
Multumesc frumos,
conform legii 230, aveti acces la orice document al asociatiei. de aceea puteti solicita sa vi se prezinte decizia adunarii generale si/sau a comitetului executiv care a stat la baza impunerii acestei taxe pentru ciine, aceasta decizie ar fi trebuie sa fie afisata la avizier dupa adoptarea ei, semnata si datata, pentru a putea fi contestata in instanta in termenul legal de 45 de zile.
de asemenea, mai puteti face contestatie la calculul intretinerii din cauza acestei taxe, solicitind in acelasi timp sanctionarea administratorului in cazul in care acea taxa nu are la baza o decizie a AG sau CE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari pentru intarzieri de plata!! eX3nna eX3nna Buna ziua, Incepand din luna iunie 2015, administratora blocului ne-a impus o taxa lunara de 100 lei pt a reface terasa. Aceasta nu era in baza niciunui ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Actiune obligatia de a face asociatie de proprietari niculaucarmen niculaucarmen locuiesc la et. 4 al unui imobil (ultimul etaj) si de-a lungul timpului, datorita ploilor, s-a infiltrat apa prin izolatie si mi-a distrus peretii ... (vezi toată discuția)