avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se poate contesta decizia AJOFM de refuzare a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se poate contesta decizia AJOFM de refuzare a dosarului de somaj?

Ce ma sfatuiti sa fac in situatia in care am fost anuntata ca dosarul meu de somaj(care a fost deja inregistrat) a intampinat dificultati la plata si nu se va mai aproba. Cei de la AJOFM spun ca aceasta decizie a fost luata deoarece, desi indeplinesc conditia de 12 luni lucrate in ultimile 24 luni, am mai beneficiat de somaj in ultimul an si ca la ultimul loc de munca ,de unde am iesit din nou in somaj ,am lucrat o perioada prea scurta(1 luna si jumatate).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 26 Mai 2010
In momentul in care ati primit carnet de somer, s-a emis si o decizie de aprobare a acordarii indemnizatiei. Daca nu v-a fost inmanata, mergeti la AJOFM si solicitati sa vi se inmaneze. Solicitati deasemenea sa vi se inmaneze si decizia prin care vi s-a revocat decizia prima de acordare.
Si asa cum v-a sfatuit si dl Valeriu Tudor, o atacati apoi in instanta (cred ca termenul de contestatre este de 30 de zile de la comunicare si pt aceste decizii, dar ar tb sa va confirme cineva mai avizat acest termen)
Deorece acest termen va curge de la data comunicarii, in momentul in care primiti orice decizie de la AJOFM, solicitati sa semnati de primire si pe originalul deciziei care ramane la ei (frecvent, ei se fac ca nu e nevoie de asa ceva); deci, semnati si scrieti data in care ati primit orice decizie de la ei.

Daca aveti stagiu si art. de incetare contract ce da dreptul la somaj, tot ce v-au spus ei la telefon este lipsit de baza legala. Aveti dreptul la somaj.
Am fost la AJOFM si am aflat motivul pentru care considera ei ca nu pot beneficia de somaj, bineinteles ca pana acum doar verbal, uramand sa imi inmaneze o decizie saptamana viitoare.
Pentru a intelege situatia cat mai bine o sa punctez urmatoarele aspecte pe care le invoca ei:
-desi mi-a fost imanat carnetul de somer nu s-a emis nici o decizie de punere in drepturi, deci nu au de ce sa imi dea o decizie de refuzare a dosarului
- in timpul perioadei in care am avut statutul de somer am beneficiat de 3 luni de concediu medical pre si post natal
- acest concediu a fost platit de AJOFM
- eu inteleg ca legea spune ca pentru concediile mai mari de 30 zile acestea se considera suspendari si perioadele aferente lor nu se scad din calcalul stagiului de cotizare, ci se trece peste (adica pentru un concediu de trei luni ei vor cauta 12 luni in ultimile 27, ci nu 24 cum ar fi trebuit)
- ei invoca art.34(11)" La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile;"
-adica acest concediu al meu nu poate fi luat in calcul desi a depasit 30 zile deoarece nu ma aflam in raport de munca sau de serviciu

Problema apare deoarece la AJOFM am discutat cu doua persoane diferite(functii diferite), acestea avand pareri diferite relative la acest paragraf din lege. Una dintre ele considera ca situatia este asa cum am prezentat-o mai sus, cealalta considera ca acest articol se refera strict la concediile mai mici de 30 zile care nu se vor lua in consideratie la calcularea stagiului de cotizare, concediul meu neincadrandu-se in aceasta categorie

Va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare. Din punctul dumneavoastra de vedere ce sanse am de a-mi dobandi drepturile daca contest decizia AJOFM(bineinteles daca si intru in posesia ei)
1. Din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;@
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;

2. Adica din cele 24 deluni anterioare concedierii se scad lunile in care ati fost in somaj si lunile in care ati beneficiat de concediu medical mai mult de 30 de zile. Daca nu va raman 12 luni lucrate so cotizate la somaj nu beneficiati de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie somaj rcalugarita rcalugarita Buna ziua, Daca se poate ca cineva sa ma ajute intr-o problema cu dosarul de somaj. Cei de la Somaj mi-au spus ca dosarul meu este respins deoarece nu ... (vezi toată discuția)
Somaj serian serian buna. mi-a incetat activitatea pe data de 17 10 2009 decizia mi-a fost inmanata pe 02 10 2009 . anexa 26 ptr somaj mi-a fost completata pe 16 10 2009. in anul ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? manowar1979 manowar1979 Buna ziua! Am nevoie de o informatie de la dvs deoarece agentia judeteana de care apartin, adica Targu Neamt, nu m-a lamurit...pana pe data de 22 decembrie ... (vezi toată discuția)