avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Separare apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Separare apa rece

Buna ziua!

Blocul meu are contor general de apa rece la 2 scari si am cerut sa avem fiecare scara cate un contor , pentru ca asa mi se pare normal, dar furnizorul de apa ne-a cerut 1000 ron pentru montare apometru, plus lucrarea de la contor la bloc o suportam tot noi.
Ce trebuie sa mai suportam?
Acest francez care a cumparat Apa Nova nu are obligatia sa aduca o buna calitate serviciilor?

Nu mi se pare corect sa fim contorizati tot pe modelul ceausist.
Unde trebuie sa ma plang?(pentru ca Vlad Tepes nu mai este si alta persoana capabila eu nu cunosc)

Cu stima,
Simona Bardea.

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:26, 25 Mai 2010
Notiunea (juridica) de condominiu nu se suprapune identic peste cea de cladire (bloc de apartamente).
Din punct de vedere contractual (cu furnizorul de utilitati), condominiul (la care se refera contractul) este cel al asociatiei de proprietari care semneaza, in calitate de client, contractul de furnizare.
Din moment ce furnizorul accepta sa-si vanda produsul unui cumparator anume, bine definit, el are obligatia sa instaleze si dispozitive de masurare, independente si specifice numai pentru clientul in speta.
Am sa va aduc doua contraargumente:
- primul bransament - cel care deserveste blocul (daca nu vreti sa-l denumiti condominiu) este facut inainte de a se constitui vreo asociatie de proprietari, inainte de a se muta oamenii in cladire, conform proiectului de constructie a cladirii, fara a se gandi cineva cum se vor organiza oamenii in cladire dupa ce se vor fi mutat.

- atunci cand o asociatie mare, initial constituita "pe bloc", se sparge in mai multe asociatii mici, "pe scari de bloc", unul din punctele esentiale pentru infiintarea unei asemenea asociatii este avizul furnizorului. Acesta nu are niciun interes sa-si mai vanda vreun produs pentru simplul motiv ca deja si l-a vandut (asociatiei-mama). Interesul este al asociatiei care se desprinde si se vrea infiintata, sa faca acest bransament separat. Deci cine are interesul plateste.
Corecta argumentatia moderatoarei
Obligatia regiei consta in respectarea si aplicarea cerintelor tehnice din proiectul initial,respectiv montarea bransament general
Obligatia la plata a solicitantului,intervine inclusiv la verificarea metrologica sau inlocuirea contorului de bransament
Modificarile care sunt solicitate pe parcursul duratei de utilizare constructie/
instalatii,intra in responsabilitatea exclusiva a solicitantului ,ca si formalitatile legale si achitare costuri
Situatie similara montarii de apometre/repartitoare individuale
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Dar daca te-ai separat ca asociatie de proprietari pe scara, te poate obliga cineva sa-ti faci si bransament separat daca esti dispus sa platesti consumul tau titularului de contract(asociatie de locatari ramasa pe cealalta scara) ? Este o situatie cu care ma confrunt si eu acum ca presedinte al unei asociatii de proprietari nou infiintate pe o scara. Totusi bransamentul era destinat deservirii celor trei scari , nu doar a celei ramase asociatie de locatari pentru ca prefera sa nu faca demersurile legale de constituire in as. de proprietari. Cred ca daca nu solicit bransament separat , nu ma poate nimeni obliga sa-l fac . Chiar daca respectiva as. de locatari nu vrea sa semneze protocolul, o sa ne calculam noi consumul, contravaloare plus o pierdere de 10%, 1/3 din taxa municipala, etc... si consemnam banii prin executor pana cand vor semna conventia. Apa nu ne-o pot taia pentru ca ii notificamca tinem banii la dispozitia lor . E corecta solutia asta? Ce ziceti?
E aproximativ corecta cu conditia sa aveti cu cine va intelege.

A considera pierderea in mod arbitrar de 10% nu e in ordine pentru ca aceste pierderi pot fi mai mari si atunci cine le plateste? Ceilalti?
Cum adica sa consemnati banii?

Doamna, furnizorul va da apa si vrea banii! Nu are el treaba cu cearta dintre asociatiile care sunt gramada pe un singur bransament si nu se inteleg intre ele. Daca nu-si primeste banii va opreste apa la toti cu toata consemnarea banilor Dv. si cu tot executorul Dv.

Nu sunteti obligati sa va faceti bransament, dar daca nu-l aveti o sa aveti probleme tot timpul cu atat mai mult daca nu exista un protocol "la amanunt" facut.

Sunteti liberi sa alegeti, dar tineti cont de un lucru: furnizorul nu are nicio treaba cu cearta intre asociatiile din bloc. Nu platiti factura, va opreste apa, nu va faceti iluzii ca o sa conteze vreo consemnare a banilor undeva.

Alte discuții în legătură

Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Bransament apa rece din coloana blocului(dupa apometru apa nova) abrassu abrassu Buna ziua Locuiesc intr-un bloc tip vila,pe scara sunt 11 apartamente cu al meu,de ceva vreme numai am presiune la apa rece,sunt singurul cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)