avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT DE SUPERFICIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT DE SUPERFICIE

as dori sa aflu daca exista o modalitate legala de stingere sau incetare a dreptului de superficie constand in infiintarea si folosirea unei livezi pe terenul altei persoane(aceasta din urma fiind mostenitoarea proprietarului initial care a consimtit in urma cu10 ani la cultivarea pomilor)?

precizez ca intelegerea a fost verbala si nu s-a prevazut vreun termen.
nu exista nici un pret trecut pe actul notarial,doar dreptul de preemtiune!proprietarul vrea chirie pe teren,acesta motivind ca nu a putut sa-l folosesca,uitind ca eu am fost cu el la notar unde am facut 3-4 acte,adica am avut nevoie pt.fiecare utilitate in parte cite o declaratie de la el(in nici una nu se precizeaza chirie)!cel mai ciudat este ca el m-a dat in judecata doar dupa ce am terminat constructia !mentionez ca in actul notarial superficia nu este trecuta nici cu titlu oneros ,nici cu titlu gratuit!va multumesc pentru ajutor1
stai ca nu inteleg
Este vorba despre edificarea unei constructii pe un teren aflat in proprietatea altei persoane. Preemtiunea nu are nicio legatura poate te referi la dreptul de superficie.
Dreptul de superficie implica un regim juridic mixt adica un drept de proprietate pe constructie si un drept de folosinta asupra terenului aferent acestuia
Sa pricep si eu? Daca ai construit ai avut autorizatie de construire? Daca da atunci in mod sigur nu aveai cum sa o primesti daca proprietarul terenului nu isi exprima acordul scris pentru a se edifica constructia de catre tine.
Nu are relevanta ca acest drept de a construi pe proprietatea altuia este dobandit cu titlu gratuit sau oneros, el va dura pe toata perioada cat exista constructia. Vezi ce act ai semnat atunci cand a trebuit sa obtii autorizatia de construire.
Exista preemtiune si pentru superficie.
Daca prin actiune cere bani pentru lipsa de folosinta a terenului, trebuie sa ii invoci dreptul de superficie cu titlu gratuit constituit cu acordul sau.
va multumesc pt.raspunsuri!in actul notarial semnat de catre proprietarul terenului si mine nu se specifica nici ca superficia este cu titlu gratuit,dar nici cu titlu oneros,doar dreptul de preemtiune,in cazul in care eu as vrea sa vind cladirea!revin si precizez ca proprietarul m-a dat in judecata dupa ce am terminat cladirea!ca o bomba pt.mine judecatoria hunedoara,a acceptat cererea proprietarului,si ma v-a obliga sa platesc chirie pe terenul pe care eu am superficie,o suma care o v-a stabili in 22 oct.2008!!!!!!!suma ceruta de el,bineinteles retroactiv,de la data cind eu m-am apucat de constructie,depaseste valoarea terenului,daca eu l-as cumpara!ce as putea sa fac?
Sa inteleg ca sunteti inca in proces ?nu inteleg cum o va stabili in 22 oct?e vreo expertiza facuta in dosar?

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care ... ionita_emil ionita_emil Buna ziua. Am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care nu este proprietatea mea. Pe acest teren exista 2 case, una a mea si una a ... (vezi toată discuția)