avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita imobil
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita imobil

Buna ziua!Am sa expun cat mai pe scurt posibil situata in care ma aflu in speranta gasirii unor raspunsuri.In decembrie 2007 am incheiat un antecontract pt cumpararea unui imobil achitand si un avans.Ulterior(o luna dupa,cat era prevazut in antecontract) imobilul nu a mai putut fi cumparat pentru ca proprietarul nu il detinea cu titlu de proprietate ci cu proces verbal de punere in posesie,iar fratii au avut pretentii si ei la o parte din bani!In urma procesului proprietarului cu fratii,imobilul ii revine cu titlu prin hotarare judecatoreasca definitiva.Numai ca asta s-a intamplat abia in 2009.Eu l-am anuntat inca din 2008 ca nu-l mai astept,sa-mi dea avansul inapoi iar el sa-si solutioneze problema.A refuzat, s-a ajuns la proces,l-am castigat,iar in februarie 2009 am mers la executor.In martie:stunned: 2010 executorul se deplaseaza la fata locului,incheie un proces verbal si ia o declaratie a proprietarului cum ca i s-a adus la cunostinta situatia in care se afla.In aprilie 2010 proprietarul este somat la plata sumei(inscrisa cf) in caz contrar imobilul fiind scos la licitatie.Actiunile executorului au demarat numai dupa ce am pus problema mai"hotarat"X-( in biroul acestuia(la un an, repet, de la data primei prezentari la acesta):-/ Intebari:ce ar trebui sa stiu?Ce ar trebui sa faca in mod normal executorul acum?Mentionez ca nu ma aflu in tara si am imputernicit pe cineva prin procura judiciara sa urmareasca evolutia cazului.Am copie la dosarul de execuie acesta continand un proces verbal,o declaratie a proprietarului si o somatie de plata pe care dealtfel le-am amintit mai sus.E normal ca dosarul sa fie asa "subtire" si sa dureze un an pana sa se intreprinda ceva?
Cel mai recent răspuns: ContSters135221 , utilizator 22:13, 30 Mai 2010
Articolul 389 din Codul de procedura civila..pai nu am lasat sa treaca(eu ca creditor)decat foarte putin timp si m-am prezentat la executor, cand debitorul nu intrase inca in posesia imobilului(ca proprietar de drept in urma sentintei ramase definitiva in procesul cu fratii acestuia).El practic a avut castig de cauza in acel proces dupa ce executorul, din spusele lui, pusese deja sechestru pe casa.Deci daca exista o vina pentru taraganarea lucrurilor,aceasta apartine executorului,caruia i-a luat mai mult de 6 luni pentru a intocmi procesul verbal de situatie(tot din spusele lui in incercarea de a recupera datoria fara a licita imobilul).
In ce priveste persoana care sa ma reprezinte, am acelasi punct de vedere.Ca drept urmare avocata din proces a fost imputernicita prin procura in continuare sa urmareasca executia.Dar surpriza...toate acestea s-au intamplat in conditiile in care executia a fost urmarita de dumneaei.S-a ajuns pana la a nu mai raspunde la telefon,sms,mail(in lipsa de raspunsuri probabil) ca mai apoi sa scape "printre dinti" ca banuie o intelegere intre debitor si executor,sa imputernicim pe altcineva din familie,care sa insiste, pentru ca ea nu vrea sa-si strice relatiile de colaborare cu executorul.Cam asa a stat situatia!
Cu stima,Valentin Panaite
Va sugerez sa apelati la ajutorul unui avocat.
Se pare ca problemele sunt ceva mai complicate decat ceea ce ati scris dvs.
Un avocat serios va va ajuta in rezolvarea situatiei.
Av. Mihai Vaduva
Procedural, nu dvs trebuie sa solicitati vreo evaluare a imobilului, aceasta fiind in sarcina executorului. In acest sens sunt dispozitiile art. 500 din C.proc.civ. unde se prevede ca, dacă în termen de 15 zile de la primirea somaţiei debitorul nu plăteşte datoria, executorul judecătoresc va începe procedura de vânzare, stabilind de îndată preţul imobilului, iar în cazul în care consideră necesar va cere părerea unui expert.
De asemenea, executorul va solicita biroului de carte funciară să ii comunice drepturile reale şi alte sarcini care grevează imobilul urmărit iar titularii acestor drepturi vor fi înştiinţaţi despre executare urmand sa fie citaţi la termenele fixate pentru vânzarea imobilului.
Tot prin expertiza, separat de preţul imobilului se va determina şi valoarea drepturilor de, uz, abitaţie, servitute, uzufruct, dacă aceste drepturi au fost intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci.
In concluzie toate actele de procedura din faza de executare silita sunt efectuate de executor. Este adevarat ca, partea in virtutea principiului disponibilitatii poate formula cereri, insa daca este de specialiate si stie ce sa solicite. Altfel, intervine rolul activ al executorului si, oricum executorul trebuie sa respecte intocmai procedura.
Fata de tot ce ne spuneti, concluzia noastra este ca cine se ocupa si va reprezinta interesele in aceasta executare trebuie sa fie o persoana care a avut de-a face cu executarile silite, procedura fiind una speciala si cu foarte multe dedesubturi.
Mai bine va luati acum masuri de prevedere intrucat, apoi, o lupta impotriva executorului este foarte anevoioasa.
Mii de multumiri celor care au raspuns la acest post!
Ce intelegeti prin masuri de prevedere,pentru ca o lupta impotriva executorului, asa cum ati zis si dumneavoastra, nu e tocmai ce intentionez.
Intelegem ca, trebuie sa va asigurati ca cel ce va reprezinta interesele stie exact cum trebuie sa actioneze pentru ca interesele dvs sa fie asigurate. Lupta despre care am facut vorbire poate sa intervina in cazul in care incalcarea procedurii de catre executor va prejudiciaza in vreun fel.

Alte discuții în legătură

Explicatie conditii perimare wiki38 wiki38 In urma sentintei definite din 03.03.3008,o persoana fizica a fost obligata sa restitue creditorului(o societate comerciala) o suma de bani in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Perimare executare? doina_dana doina_dana Buna ziua, Acum 6 luni,pe 2-3 iunie am primit acasa vizita unui executor judecatoresc care a intocmit un proces-verbal deoarece incepuse sa faca actele pt ... (vezi toată discuția)
Perimare lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. Executorul judecatoresc, la cererea creditorului, a constatat prin proces verbal perimarea executarii silite. Avand in vedere ca, pe parcursul ... (vezi toată discuția)