avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ipoteca...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ipoteca...

Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati, nu am nicio idee iar situatia in care ma aflu este foarte delicata.

Acum 1 an jumate:

Mama mea a contractat un credit de nevoi personale cu garantie ipotecara iar eu am fost cel care a girat-o cu apartamentul in care locuiesc personal.

In prezent:

Mama s-a imbolnavit de inima, e bugetara (risca sa fie disponibilizata), iar eu am fost dat in judecata de catre fostul proprietar al apartamentului in care locuiesc si cu care am girat-o pe mama, pentru anularea actului de vanzare-cumparare.

De precizat ca mama locuieste intr-un alt apartament, proprietate personala a ei, neimplicat in mod direct in nicio actiune bancara.

Din ce-am inteles, daca eu pierd procesul cu fostul proprietar, cf. contractului de ipoteca, atat eu cat si mama, ne obligam sa consolidam garantia ipotecara cedand bancii orice fel de drepturi in bani si imobile, in cazul in care garantia ipotecare initiala se deterioreaza sau dispare sau etc.

Asadar, mama ar fi obligata sa-si aduca propriul apartament ca garantie imobiliara, in cazul in care eu pierd apartamentul cu care am girat creditul ei.
Si mai risca sa fie si disponibilizata si e si cu un picior in spital. Pe scurt, are toate sansele sa ajunga in strada intr-un viitor apropiat.

Ce pot face ? Cum ii pot proteja apartamentul, asa incat in cazul in care imobilul cu care am garantat creditul mamei revine fostului proprietar ?

Ce solutii am ca banca sa "nu se poata atinge" de apartamentul mamei ?

Va rog frumos sa-mi dati niste sugestii, niste sfaturi, pentru a rezolva aceasta situatie. Ea e speriata si e la cativa pasi de a intra in spital iar veniturile ei sunt mici.

Tatal meu a murit iar eu nu lucrez.

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
cezar24ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:12, 25 Mai 2010
Domnisoara/Doamna, ce sa mai explic. El spune ca nu stie ce-a semnat. E batran de 78 de ani, si dupa 2 ani de zile de la vanzarea apartamentului s-a casatorit cu o femeie in varsta de 38, care i-a bagat in cap ca nu a stiut ce-a semnat si c-a luat bani prea putini. Avocatul care-l reprezinta e destul de influent in judetul nostru si ma astept la orice. A invocat in proces un "error in negotio" si "eroarea de tip obstacol".

Initial contractul de vanzare-cumparare dintre noi doi a fost cu clauza de intretinere si habitatie. Insa la 1 an dupa incheierea sa am incheiat amandoi un act aditional prin care am ridicat clauzele respective, ca eu sa fiu proprietar 100% si el sa se mute cu viitoarea nevasta. Apoi la 2 luni el s-a casatorit si s-a mutat, la locuinta 'noii neveste'.

Vreau sa evit o tragedie in care mama mea sa fie implicata. Eu de bine de rau sunt tanar si caut sa fac cumva ceva cu viata mea, dar mama e batrana si bolnava si nu vreau sa aiba probleme.

Asadar, "contractul simulat" este o solutie, daca gasesc pe cineva ?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
cezar24ro, utilizator
Va fi cam greu pentru fostul proprietar sa obtina desfiintarea actului. Cum adica, la semnarea actului nu avea discernamant, iar ulterior l-a redobandit atat de complet incat a consimtit in mod valabil la casatorie? Hmm...

Pe de alta parte, daca pierdeti apartamentul va fi foarte greu pentru banca sa inscrie o ipoteca asupra apartamentului mamei fara consimtamantul ei. Asta nu insseamna ca nu va putea proceda la executarea silita a acelui apartament, chiar in lipsa unei ipoteci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire prin credit ipotecar briliant_desguise briliant_desguise Buna ziua, Postez acest mesaj aici, din pacate nu am gasit o sectiune dedicata strict unui astfel de subiect... Sper sa ma ajutati cu un raspuns, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Cesionare ipoteca !!! tootsy88 tootsy88 Buna ziua. Am un credit ipotecar pe un apartament in care nu locuiesc, cumparat in urma cu un an. In decursul urmatoarei saptamani este posibil sa cesionez ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale (fara ipoteca) - firma de recuperare crisn crisn Buna seara! Vreau si eu o lamurire,va rog Mama mea are un credit de nevoi personale (fara ipoteca) ,pe care nu a mai putut sa il plateasca ,diminuiansu-se ... (vezi toată discuția)