avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune parti sociale

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: am o firma -SRL - cu trei asociati. Unul dintre ei vrea sa cesioneze partile sociale unui tert. As vrea sa stiu care sunt documentele pe care trebuie sa le prezinte la ORC. De asemenea va rog sa ma ajutati cu un model de hotarare AGA pentru cesiune parti sociale si un model de contract de cesiune. Aceste documente imi trebuie urgent. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:27, 27 Mai 2010
Referitor la raspunsul drei.avocat Andreea Lisievici:
"Nu este adevarat, nu exista nicio cerinta legala in acest sens. In plus, pe acest forum parerile trebuie argumentate, altfel nu aduc nicio valoare discutiei.", revin si spun:
la ORC asa se cere deoarece se considera ca notarul hotaraste daca ia consimtamantul cetateanului strain in limba romana (daca acesta este cunoscator si vorbitor de lb.romana), sau daca ia consimtamantul prin intermediul unui traducator autorizat, atunci cand se constata ca persoana in cauza nu stapaneste suficient limba. Sunt cazuri cand vin cetateni straini care stiu sa spuna doar> da, vorbesc si inteleg lb.romana, da semnez, sigur ca stiu ce semnez, dati incoace actul ce faceti atatea verificari ....., Si peste cativa ani apar si spun ca li s-au bagat niste hartii pe sub nas si habar nu au ce au semnat .........Si sa vedem cine poarta raspunderea atunci, notarul sau functionarul de la ORC care i-a luat actele? Acum s-a argumentat, dră. avocat?
Ultima modificare: Joi, 27 Mai 2010
ContSters134600, utilizator
rambler.rose75 a scris:
la ORC asa se cere deoarece se considera ca notarul hotaraste daca ia consimtamantul cetateanului strain in limba romana

Imi pare rau, dar asta nu e argument pentru simplul motiv ca nu exista nicio cerinta (nici legala si nici in ghidul ONRC) in sensul aratat de dvs. Ba mai mult, legea e foarte clara asupra faptului ca ORC nu poate face control pe fondul actelor prezentate (nu poate verifica daca s-a dat consimtamantul valabil, daca actul e fals sau nu, etc), ci doar pe forma si continutul actelor cerute pentru inregistrare. "Asa se cere" doar daca imi aratati unde se precizeaza asta, pana atunci, nu, mai ales ca insasi practica va contrazice.

Sunt cazuri cand vin cetateni straini care stiu sa spuna doar> da, vorbesc si inteleg lb.romana, da semnez, sigur ca stiu ce semnez, dati incoace actul ce faceti atatea verificari ....., Si peste cativa ani apar si spun ca li s-au bagat niste hartii pe sub nas si habar nu au ce au semnat .........Si sa vedem cine poarta raspunderea atunci, notarul sau functionarul de la ORC care i-a luat actele?

Raspunsul este foarte simplu: niciunul din cei doi, ci chiar persoana care a semnat fara cap. Fiecare este raspunzator pentru ceea ce semneaza, niciodata ORC nu a avut si nu are atributii in sensul verificarii valabilitatii actelor prezentate.

Acum s-a argumentat, dră. avocat?

Da, dar din pacate nu sunt de acord cu dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la actul constitutiv elprypas elprypas Buna ziua Am o nelamurire legata de urmatoarea problema: Vreau sa primesc definitiv 50 % din partile sociale ale unui Srl cu 2 asociati, sa adaug si sa ... (vezi toată discuția)
Includere 1 asociat adry_s adry_s Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, care sunt actele necesare pentru a introduce inca un asociat intr-o firma care are deja doi? (toti cu parti egale). Daca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare mentiune la orc doinytza doinytza Am o problema f.urgenta si sunt in dilema: sc cu patroni p.f.straine, modifica o clauza din actul constitutiv prin hot.aga. Hot.aga este in limba respectiva, a ... (vezi toată discuția)