avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
luca_claudia72 a scris:

am si eu cateva intrebari...exista undeva conditii sau criterii de trimitere a personalului in somaj tehnic? in mod normal, angajatorul daca le invoca, ar trebui sa le aiba stipulate undeva, nu? unde anume? ar putea fi atacat in instanta angajatorul pt. ca a trimis doar anumiti angajati in somaj tehnic (de pe acelasi post, aceleasi responsabilitati numai unii au fost trimisi in somaj tehnic, iar altii nu - fara sa fim intrebati - iar in cadrul aceluiasi serviciu unii au fost trimisi prin rotatie, iar altii nu). multumesc

Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
.......
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Art. 53. [ întreruperea activităţii angajatorului ]
(1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Aceste sunt prevederile care se refera la asa-zisul somaj tehnic....:)
Angajatorul este cel care decide care persoane vor avea CIM suspendat in cazul in care nu poate asigura continuitatea activitatii din motivul lipsei de front de lucru.
Nu este ilegal ca dintre persoanele care au aceasi functie doar o parte sa fie mentinute la program normal iar alta parte sa aiba CIM suspendat.Angajatorul nu poate fi tras la raspundere pentru alegerea persoanelor care sa continue activitatea si nici nu are obligatia de a consulta salariatii cu privire la cati si cine va avea CIM suspendat. Angajatorul este cel care decide in functie de interesele societatii.
Este insa ilegal ca suspendarea sa fie doar pe hartie si in fapt salariatii cu CIM suspendat sa lucreze program normal.
adelaida_07 a scris:

Angajatorul este cel care decide care persoane vor avea CIM suspendat in cazul in care nu poate asigura continuitatea activitatii din motivul lipsei de front de lucru.
Nu este ilegal ca dintre persoanele care au aceasi functie doar o parte sa fie mentinute la program normal iar alta parte sa aiba CIM suspendat.Angajatorul nu poate fi tras la raspundere pentru alegerea persoanelor care sa continue activitatea si nici nu are obligatia de a consulta salariatii cu privire la cati si cine va avea CIM suspendat. Angajatorul este cel care decide in functie de interesele societatii.
Este insa ilegal ca suspendarea sa fie doar pe hartie si in fapt salariatii cu CIM suspendat sa lucreze program normal.
Dar este legal sa lucreze 75% din timp si sa fie platit corespunzator, adica tot75%?Cu alte cuvinte este legal (care ar fi temeiul legal) sa se reduca timpul de munca pentru o perioada nedeterminata cu diminuarea corespunzatoare a salariului?
Orice reducere a timpului de munca se face in baza unui act aditional la CIM, poate fi si pentru o perioada temporara. Fara acordul salariatului nu este legala reducerea timpului de lucru chiar daca este platit corespunzator timpului lucrat.
Multumesc Adelaida_07 ! Mi-ati confirmat punctul meu de vedere.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)