avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 5 Decembrie 2011
Da, inca nu avem nimic reglementat.
Iar deocamdata eu nu am vazut sa existe vreo exceptie legala de la tratarea acestor sume ca orice venituri salariale la care platim toate contributiile.
Ma gandesc ca mana cereasca ar fi fost pentru angajatori sa nu mai platerasca contributii... probabil si in sensul amplificarii muncii la negru
Iar ceea ce propune guvernul mi se pare iar cu doua taisuri; daca perioda de somaj de la stat e contributiva la stagiul de cotizare la pensii, de ce nu ar fi si perioada aceasta de 'somaj tehnic'?
grace_r a scris:

Adelaida, poti sa ne spui mai exact unde e reglementata exceptia de plata a contributiilor catre stat??
Principial, nici nu mi se pare corect ca aceste perioade sa afecteze stagiile salariatului la somaj, sanatate..

In ceea ce priveste stagiul la somaj va fi afectat . Perioada in care angajatorul suspenda CIM datorita lipsei activitatii este scazuta din stagiul de somaj, desi angajatorul plateste partea angajatorului la CAS, CASS, si somaj, angajatului nu i se retine si nu se vireaza . Cu privire la asigurarea de sanatate, angajatul beneficiaza de aceasta chiar si 3 luni dupa incetarea CIM, cat si in perioada suspendarii CIM.
Ar fi util sa ne spui totusi unde ai gasit aceste reglementari:stunned:
Cred ca ai doar niste informatii total eronate, dar daca e asa cum spui da-ne si textul legal care zice asa ceva, pls.
grace_r a scris:

Ar fi util sa ne spui totusi unde ai gasit aceste reglementari:stunned:
Cred ca ai doar niste informatii total eronate, dar daca e asa cum spui da-ne si textul legal care zice asa ceva, pls.

Legea 76/2002
(1) Angajatorii au obligaţia de a retine şi de a vira lunar contribuţia
individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cota de 1%, aplicată
asupra salariului de baza lunar brut, pentru asiguraţii prevăzuţi la art.
19 lit. a)-d) sau, după caz, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 19 lit.
e), asupra veniturilor brute lunare realizate.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica pe perioada în care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de munca, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile.*)

codul muncii
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator
ok, thanks, pare logic :confused:
Stii cumva sa sa se fi depus declarati la AJOFM cu vanituri calcute asa si sa fie primite de sistem?

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic B.E.C. ARION B.E.C. ARION -care este procedura de acordare a somajului tehnic si ce presupune aceasta in conditiile ordonantei 28/2009 (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)