-Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda
temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb sa
intocmeasca? Si daca le acorda si altceva in afara de 75 % din ultimul salariu
pe perioada somajului tehnic.
Am redat art. neactualizat.
Ideea este insa aceasi : pentru perioada in care CIM este suspendat cf. art. 52 lit. d nu se retine si nu se vireaza somaj angajator iar perioada nu se ia in calcul pentru stagiul de cotizare care deschide dreptul la indemnizatia de somaj.
Rationamentul este corect dar normale de aplicare a legii 76 clarifica faptul ca aceste indemnizatii intra in baza de calclul a contributiei de somaj.
Art. 14:
1) Baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege, constituit, dupa caz, din urmatoarele elemente:
g) indemnizatiile pentru concedii, ..., precum si orice alte indemnizatii acordate salariatilor si suportate de unitati, potrivit legii
4) In lunile in care raporturile de munca sau de serviciu se stabilesc, inceteaza, se suspenda, respectiv se reiau, ..., contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazuta la art. 27 din lege, se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege pentru contributia individuala asupra bazei de calcul prevazute la alin. (1) corespunzatoare timpului efectiv lucrat in luna respectiva
De remarcat ca zilele de somaj tehnic nu se iau in calcul pentru stagiul de cotizare.....
Pentru ca salariatul sa poata beneficia de somaj, ar trebui ca incetarea c.i.m. sa se faca pentru motive neimputabile lui in baza urmatoarelor articole : art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Asadar, decizia de incetare a c.i.m. emisa de catre angajator trebuie sa aiba ca temei legal de incetare unul dintre aceste articole.
Si pentru a beneficia de somaj de la data incetarii contractului va trebui sa depuneti actele necesare la AJOFM in termen maxim de 30 de zile de la data incetarii activitatii.
Pentru a putea respecta acest interval, va trebui sa primiti in acest interval de la angajator cartea de munca si o adeverinta tip prntru solicitarea somajului.