avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu-si reia numele dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu-si reia numele dupa divort

Ce se intampla daca fosta nevasta nu se conformeaza articolului 40 din codul familiei, referitor la reluarea numelui ei dinaintea casatoriei in urma divortului. Divortul a fost pronuntat in februarie 2006 si se specifica clar in sentinta ca este obligata sa isi reia numele, dar nici pana acum nu a facut-o.
Ce pot sa fac legal in privinta asta?
Care sunt sanctiunile pentru ea?
Multumesc!
Multumesc tuturor pt. raspunsuri.
Ca sa fac o concluzie la ce ati scris aici (aceaste este totusi si dilema mea)
1. Este sau nu o infractiune (contraventie este sigur) faptul ca de peste 1 an ea foloseste inca numele din timpul casatoriei (Schimbarea este hotarata CLAR in divort, iar ea a acceptat legal lucru acesta), mai ales ca s-a folosit cu cateva luni in urma de buletinul cu acelasi nume sa isi faca pasaport. Deci acum are si pasaport nou cu un nume pe care legal nu are dreptul sa-l poarte. (putea sa arate sentinta la pasapoarte ca sa-i faca pe numele ei, dar....nu vrea...)
2. Nu stiu daca este singura solutie ca eu sa fac un alt proces doar pentru ca ea sa respecte sentinta data in primul proces(de divort)
DA' CE CONTEAZA DACA ESTE INFRACTIUNE SAU NU? Important este ca poti face o plangere la politie, ea se poate speria si poate intelege ca nu e de gluma cu hotararea. Ca acum zice ca "Cine ce-o sa-i faca?" Ei bine, doar aratati-i putin cine ce ii poate face.
Ideea este ca, indiferent de mijlocul legal folosit, sa o determinati sa respecte hotararea. Ca doar nu e necesar neaparat sa duceti procesul pana la capat. Si mai puteti incerca si altele pe civil, eventual daune (daca demonstrati ca v-a prejudiciat), pe penal iar: nerespectarea unei hotarari judec... Important este sa faceti ceva, pentru ca mie mi se pare ca sovaiti si ea va cunoaste modul de actionare (sau de stare in pasivitate).
Contactati un avocat si, dupa vreo doua drumuri la politie si vreun onorariu de avocat de platit isi schimba numele.
Sau trimiteti instiintare la politia de frontiera prin care aratati ca cetateana X, in urma divortului, nu mai are dreptul sa poarte numele respectiv; atasati hot de divort, copie buletin etc... Nu garantez ca se va intampla ceva, dar cu cat mai multe ape tulburati cu atat mai multe sanse aveti.
Faceti-i o notificare in care o somati sa respecte hotararea de divort... indiferent de varianta aleasa, faceti ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare decizie divort marla marla Buna ziua. Am divortat in urma cu 1 an de zile pe cake amiabila, ambii fiind in afara tarii si avand ca reprezentant acelasi avocat. Din pacate avocatul a ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara danut74 danut74 Eu fiind divortat de sotie de 3 ani,copilul a ramas in custodia mea prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila...si in hotarare e mentionata si ... (vezi toată discuția)
Lipsa nume in sentinta de divort Doina55 Doina55 Am divortat acum 22 de ani,in cererea de divort am cerut 1) desfacerea casatoriei si 2) revenirea la numele purtat anterior casatoriei.Dupa 22 de ani mi sa ... (vezi toată discuția)