Buna ziua
Sunt casatorita de 12 ani cu un cetatean german,relatia dintre noi nu este una foarte stralucita.Acum 8 ani eu imi faceam actele pentru a-mi lua cetatenia germana,am venit in Romania impreuna cu sotul meu unde am cumparat un teren pe care am construit o casa,actele fiind toate pe numele sotului(notara spunandu-mi ca nu pot figura deoarece nu am nici un act desi eram casatariti).Precizez ca in momentul de fata eu sunt stabilita in Romania si am si cetatenia romana.As vrea sa fiu si eu trecuta in acte dar nu stiu cum pot sa procedez.Va rog daca se poate sa ma ajutati,multumesc!
da, el avea dubla cetatenie si romana si germana
imi este teama ca el poate vinde casa si fara mine:(
dar ma gandesc ca totusi ar putea exista o solutie sa fiu si eu trecuta pe actele de casa sau imi trebuie si acordul lui?
va multumesc
Legal nu poate, indiferent ce scrie in contract. Pentru actele de dispozitie asupra bunurilor comune e necesar acordul ambilor soti. Asta inseamna ca la o eventuala vanzare, in ideea ca da peste un notar diligent, va fi intrebat daca e casatorit si se va face mentiune expresa in act. Notarul (cel diligent, evident) va refuza autentificarea daca nu e prezent si acordul dvs.
Ati putea sa apelati la notarul care a autentificat atunci documentul si sa ii cereti sa indrepte eroarea materiala a nementionarii faptului ca sotul dvs e casatorit. Dupa asta puteti fi trecuta si dvs la cartea funciara ca proprietar, pentru ca inteleg ca nu sunteti.
faptul ca doar unul dintre soti este trecut in CF nu are nici o relevanta . si in aceasta situatie bunul cumparat in timpul casatoriei este bun comun.
daca ne referim la bunuri imobile, pt. a putea vinde astfel de bunuri sotul dvs. are nevoie si de acceptul dvs .
in caz contrat, dvs. veti putea ataca in instanta actul de vanzare-cumparare .
pt. linistea dvs. puteti investi instanta de judecata cu o actiune in constatare , pt. a fi mentionata si dvs. in actul de proprietate al imobilului.
dar sotul tb. sa doreasca acest lucru.
Infractiunea de fals in declaratii angajeaza raspunderea penala a persoanei care face declaratii necorespunzatoare adevarului .Asa incat, daca sotul dumneavoastra nu face mentiunea , la data perfectarii actului de vanzare-cumparare , ca este casatorit , pentru a va exprima acordul de vointa , acesta poate fi sanctionat.
Actele incheiate de catre soti , chiar si cele de dispozitie, trecand peste vointa celuilalt, sunt lipsite de eficacite prin nulitatea relativa ( nu cea absoluta, care poate fi invocata oricand),dreptul material la actiune stingandu-se in termenul general de prescriptie de trei ani.
Daca sotul a cumparat terenul din banii sai proprii, imobilul cumparat este bunul sau propriu. Nu ne-ati spus nimic despre provenienta sumei din care s-a platit pretul terenului. Casatoria nu exclude existenta bunurilor proprii dobandite sub inperiul ei. O spune explicit Codul familiei.
Pe de alta parte, daca bunul este cumparat din bani comuni, nimic nu va impiedica sa va adresati instantei pentru a stabili natura de bun comun sau propriu a terenului iar in urma hotararii sa cereti intabularea ca bun comun. Pana atunci puteti cere notarea actiunii in cartea funciara, ceea ce va face imposibila instrainarea fara acordul dumneavoastra expres.