avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare testament

o femeie in varsta de 83 ani a lasat mostenire, prin testament, toate bunurile, femeii de serviciu, fara ca familia acesteia sa stii. Acest testament a fost intocmit in baza unei adeverinte a unui medic psihologic de pe ambulatoriu. Rudele acesteia pot solicita anularea testamentului in aceste conditii??
Cel mai recent răspuns: Vio4 , utilizator 14:52, 25 Septembrie 2023
Pentru o cerere in anulare nu are nevoie de calitatea de rezervatar. Doar dacă ar cere reducţiunea ar trebui să îndeplinească această calitate.

:bow:

testamentul a fost autentificat in anul 2005, in 2009 cand verisoara a solicitat deschiderea succesiuni, a luat la cunostinta despre acest testament. Mostenitoarea testamentara poate invoca exceptia prescrisptiei dreptului la actiune??? de la ce data curge termenul de prescriptie a dreptului de actiune??
Io zic că vă luptaţi cu morile de vînt. Cum veţi dovedi lipsa de discernămînt? Aveţi vreun act care să ateste că bătrîna suferea de vreo boală care i-ar fi suprimat discernămîntul?

Iar dacă veţi invoca nulitatea relativă (adică existenţa unui viciu de consimţămînt), s-a cam prescris.

PS Nicio lege nu impune notarului sa ia avizul unui medic atîta vreme cît nu se îndoieşte de discernămîntul celui care testează.

Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
themis, utilizator
cunoasteti daca exista un temei legal conform caruia in cazul in care o persoana peste 65 ani vrea sa faca un testament, notarul trebuie sa solicite o expetiza medico-psihologica???
...nu exista...

Alte discuții în legătură

Testament Josephine_Morrani Josephine_Morrani Buna ziua, Situatie: D-na X, prietena de familie, lasa mostenire (prin testament autentic), personei Y un imobil. D-na X nu are rude rezervatare (parinti, ... (vezi toată discuția)
Mostenire iulianamaria iulianamaria Buna ziua. Am o intrebare. De un an de zile am grija de o batrana, care e si vecina cu mine. Tot acum un an, am fost impreuna la un notar si a semnat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)