avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Buna ziua,
Tatal meu a decedat in septembrie 2009. Suntem doi frati si mama in viata. Fratele meu meu locuieste in casa parintilor mei (obiectul de patrimoniu-mostenire) impreuna cu mama noastra. Amandoi vor sa ma elimine pe mine de la dreptul meu de mostenire, chiar si dupa tata.Mentionez ca mama nu a facut succesiunea pana in acest moment si mereu a evitat acest lucru, cu toate ca am discutat acest aspect cu ea. De la decesul tatalui meu au trecut 8 luni. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in acest caz, ce procedura sa urmez pentru dreptul care mi se cuvine dupa tatal meu cat si dupa ce mama nu o sa mai fie in viata. Mentionez ca nu s-a intocmit nici un fel de act notarial pana acum, dar propria mea mama, sotia supravietuitoare, impreuna cu fratele meu, incearca sa ma elimine de la dreptul meu de mostenire. Nu doresc decat partea mea de drept, doresc sa se faca dreptate, nu doresc sa-l dau afara din casa pe fratele meu dupa ce mama o sa decedeze, doresc sa ramana in apartament, dar sa se faca un act prin care si eu sa fiu despagubita, sa mi se dea cota mea de drept din valoare obiectului de patrimoniu. Sa se imparta in mod egal intre frati. Ce ar trebui sa fac in cazul in care mama mea si fratele meu nu vor vrea sa faca acest act notarial si sa urmam procedura legala si sa ne intelegem?
Va multumesc, Aurelia Butiurca
Cel mai recent răspuns: Aurelia Butiurca , utilizator 12:20, 3 Iunie 2010
Eu, impreuna cu tatal meu (chiar daca era deja decedat) am suportat toate cheltuielile de inmormantare. In ziua in care a decedat, cu cateva ore inainte, ii sosise pensia, pensie pe care mereu o folosea fratele meu. A primit a doua zi un ajutor de la casa de pensii la care tata a cotizat cat a trait, pe care tot fratele meu l-a ridicat. Nu a pus de la el nici un ban, numai eu si banii tatalui meu. Cu toate ca am discutat cu el ca facem jumate-jumate cheltuielie, pentru ca mama nu avea alti bani si am hotarat sa-i ramana ei acel ajutor. Dar eu am pus mai mult. De cate ori. cand traia tata, avea nevoie de bani, ma suna (mama, fratele, cumnata) si le trimiteam bani pentru tata. Inainte sa moara, m-au sunat sa le trimit bani ca sa faca o alta placa noua pe mormant. Le-am trimis, nu cu titlu de imprumut. Ei premeditau inca de atunci totul (fratele si mama), sa ma elimine. Si eu nu stiam si ii ajutam. Asta este abuz si il pot demonstra cu acte si toate chitantele in regula. Dupa moartea lui, au continuat sa ma pacaleasca, sa ma minta. Si eu deabia acum imi dau seama. Dar pentru toate astea vor plati scump, am toate sansele si tot dreptul. Nu am de gand sa las nimic si il oblig si la toate cheltuielile de judecata. Cred ca oricine in locul meu la fel ar actiona, este o problema de principiu.
buna ziua . chiar daca nu ati acceptat in mod expres sau tacit succesiunea , dvs. faceti parte din categoria succesorilor;) sezinari .
avand in vedere conduita celorlalti doi succesori va recomand sa faceti cerere de aprtaj succesoral in instanta, precum si cerere de iesire din indiviziune .
nu aveti de ce sa asteptati ca succesiunea sa fie dezbatuta la cererea mamei dvs. sau a fratelui dvs.
oricare dintre succesori are dreptul legal de a solicita dezbaterea succesiunii .
daca doriti doar sa fiti despagubita conform cotei ce vi se cuvine din imobilul ce face obiectul partajului succesoral puteti mentiona acest lucru in cererea de chemare in judecata . :)
No...

Apoi ce are sezina cu faptul că nu a acceptat succesiunea în termen? Ce drepturi suplimentare îi conferă? ªi în ce temei să ceară partajul dacă nu poate dovedi că este moştenitor? Dreptul de moştenire este o vocaţie. Pe lîngă vocaţia conferită de lege în virtutea clasei şi gradului de rudenie, tot legea spune că mai e nevoie de ceva. Iar acel ceva se numeşte acceptare.

Va multumesc pentru raspuns. Asa am sa fac, numai ca eu inca am mers pana acum pe buna intelegere intre parti. Si am facut acest lucru atat verbal dinainte de 6 luni de la decesul tataului meu cat si in scris. Asa ca imi rezerv acest drept de mostenitor si pot dovedi acest lucru in instanta. Am martori care au fost de fata atunci cand mama mea mi-a recunoscut dreptul/partea mea la mostenire. Sunt cazuri in care succesiunea s-a dezbatut dupa 2 ani. La noi nu a trecut decat 8 luni. Am inscris prin care accept si consimt ca sunt mostenitor. Dar nu ma inteleg cu mama si fratele. Asa ca voi deschide actiune in instanta pentru a intra in dreptul meu care mi se cuvine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, mostenitori Bora Irina Bora Irina Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea situatie: in urma decesului unui tata nu s-a facut succesiunea, ramanad ca urmasi sotia si 2 copii. ... (vezi toată discuția)
drepturi mostenire casa vioricad vioricad tatal meu decedat ,in urma suscesiunii sint mostenitori mama si fratele meu, mai mic, noi ceilalti 3 frati am renuntat la partea ce ni se cuvenea.eu stau cu ... (vezi toată discuția)
Mama si sora nu vor sa-mi primesc partea de mostenire tuschiri tuschiri Tata a decedat in februarie 2009.El locuia impreuna cu mama intr-o casa facuta de ei,dar care era numai pe numele tatalui meu. Mai am o sora. Dupa deces mama ... (vezi toată discuția)