avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces?

In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un notar), altfel se desemneaza un notar din oficiu... Exista un singur bun pt care ar trebui facuta succesiunea: apartamentul in care locuim in prezent, al carui contract de vanzare-cumparare este pe numele tatalui si al mamei; mostenitori suntem 4 fiice si sotia.
Unele persoane mi-au spus ca n-ar fi obligatorie succesiunea, mi-au dat cazuri de succesiune nefacuta timp de ani de zile, fara sa se fi intamplat nimic...; altii mi-au zis ca succesiunea ar fi necesara doar in cazul vanzarii apartamentului...
M-am interesat si la un notar, am inteles ca in prezent "jumatate de apartament este fara stapan", de aceea ar trebui facuta succesiunea, existand riscul ca aceasta parte sa fie luata de stat (:-/), dar ca nu exista (inca) o lege care sa spuna ce se intampla in caz de neefectuare a succesiunii...:-/
Asadar, as dori sa obtin lamuriri in ce priveste notarul "din oficiu" (in caz de neefectuare in 6 luni), daca este sau nu este obligatorie succesiunea (in cazul nostru) acum (inainte de cele 6 luni), care ar fi consecintele neefectuarii succesiunii si in baza carei legi... Multumesc mult!
Multumesc mult pt informatii si sfaturi!:)
=D>
dona77 a scris:

In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un notar), altfel se desemneaza un notar din oficiu... Exista un singur bun pt care ar trebui facuta succesiunea: apartamentul in care locuim in prezent (si vom continua sa locuim), al carui contract de vanzare-cumparare este pe numele tatalui si al mamei; mostenitori suntem 4 fiice si sotia.

Revin cu o noua intrebare: exista posibilitatea ca noi, fiicele, sa cedam acum partea noastra mamei, si asta sa ne scuteasca de o dezbatere a succesiunii, dupa tata? (mama ar deveni singurul proprietar; iar dezbaterea (sau eventual tot cedarea, catre una din surori) am putea-o face in viitor, dupa mama, in cazul decesului ei...)
Daca da, ce-ar presupune procedura? :-/
doua precizari:
1. Anexa nr. 1 sau Anexa nr. 24 ce se emite de Primaria de la ultimul domiciliu al defunctului se poate solicita in momentul in care va decideti sa dezbateti succesiunea;
2. daca va hotarati sa cedati partea dvs. (a fiicelor) mamei, succesiunea dupa tata tot trebuie dezbatuta - in acest caz mama primind si cota de 1/2 ce a apartinut tatalui

Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
iceflower, utilizator
Nu este posibil, pentru ca mai intai trebuie sa aveti ca sa puteti da.
Daca nu ati dezbatut succesiunea, nu putem vorbi despre un drept de mostenire in favoarea dv. astfel ca nu aveti ce transmite altuia.
Singura solutie este:
- dezbaterea succesiunii
- obtinerea unui certificat de mostenitor in baza caruia va veti intabula in cf un drept de proprietate dobandit prin mostenire
- dupa aceea, puteti face ce doriti cu acel bun sau cota. ;)
Multumesc mult! (si lui "iceflower"; notarul mi-a confirmat ieri ca doar pt dezbatere trebuie intocmita Anexa1)

Da, cu cedarea (transmiterea) era f.logic... Inteleg ca doar dezbaterea succesiunii ofera un drept, nu doar acceptarea ei; dar daca dupa acceptarea succesiunii, pana la dezbatere s-ar intampla ceva cu una din fiice ("succesibili"), exista posibilitatea ca sotul sa devina inlocuitorul ei (al succesibilului) si apoi (la dezbatere) sa preia dreptul (de proprietate)? daca da, ar putea fi impiedicat acest lucru? (eventual ea sa nu accepte acum...? dar daca acceptarea se face tacit...?):-/

As ramane la acceptarea tacita a succesiunii (m-ar scuti de o taxa, in cazul acceptarii exprese, care se ia pe persoana/declaratie); dar trebuie sa ma mai asigur de unele lucruri:
- zilele trecute imi spuneati ca acceptarea expresa e necesara "daca succesibilul nu poseda sau nu administreaza ale bunuri ale defunctului"; in cazul nostru, daca taxele apartamentului (ex.:impozitul) se platesc doar de pe numele mamei (ea a devenit titularul), dar toate avem domiciliul pe adresa apartamentului respectiv (desi in prezent doar mama si 2 fiice locuim aici), se considera ca toate posedam/administram apartamentul, sau numai mama (si in cel de-al doilea caz, doar pt.mama ar fi valabila acceptarea tacita, noi fiicele trebuind sa o facem expres?):-/
- practic, in cazul acceptarii tacite, daca am inteles bine, nu trebuie sa fac nimic, stau, astept eventual sa ne citeze notarul din oficiu, dar nu ma prezint (:-/), caci inca nu doresc dezbaterea...; si nici nu ma costa nimic(?) (citatia notarului...); iar cand va fi sa facem dezbaterea, va trebui sa apelam la acest notar, sau la oricare...(?)
- in cazul nostru, ce tip de acceptare mi-ati recomandati? tacita sau expresa?:help:

Inca o chestiune: in cazul in care dezbaterea o vom face dupa cei 2 ani, impozitul de 1% din valoarea apartamentului cum se va calcula: la valoarea inscrisa in contractul de vanzare-cumparare, sau la o valoare actualizata? :-/(de ex., valoarea conform contractului: aprox.59000, in 23.07.1993)

:stunned:

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)
Citatie succesiune stefan44 stefan44 Buna ziua! In urma cu 4 luni a decedat tata.Mas succesorala se compune din terenuri arabile.Mostenitorii /mama si noi,doi fii/ ne-am inteles ca dezbaterea ... (vezi toată discuția)