avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in revendicare

Buna ziua,
Am o mare rugaminte la dumneavoastra.As vrea sa stiu in ce conditii poate interveni renuntarea la judecata daca actiunea in revendicare a fost introdusa de ambii coproprietari, stiut fiind faptul ca in caz de coparticipare renuntarea unuia dintre reclamanti nu produce niciun efect asupra celorlalti?
Ceea ce nu inteleg eu este cum ar putea sa continue judecata in cazul unei actiuni in revendicare?
Va multumesc pentru timpul si raspunsurile dvs!
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 22:36, 5 Iunie 2010
probabil paratii vor invoca lipsa calitatii procesuale active integrale a copartasului care nu renunta la judecata, exceptie ce va fi admisa daca instanta considera ca nu sunt incidente rationamentele din cauza lupas contra romaniei
coproprietarul care nu renunta la actiune nu are un drept exclusiv ,revin pe seara
In opinia mea chiar daca in alte cazuri de coparticipare procesuala , renuntarea unuia dintre reclamanti nu produce efecte asupra celorlalti astfel incat procesul poate continua in acea formula, in cazul unei actiuni in revendicare , fiind necesara vointa tutror coproprietatului pentru a declansa o asemenea actiune, renuntarea unuia dintre ei la proces are ca efect stingerea actiunii.
@luiza, nu este week-end?Spete?
:):):)

In situatia revendicari, doctrina si jurisprudenta au stabilit ca actiunea trebuie promovata de catre toti coproprietarii, in caz contrar, urmand a fi respinsa, fiind incalcat principiul unanimitatii.
Insa, Romania a fost condamnata la Cedo, in cauza Lupas contra Romaniei.

www.avocatnet.ro/content/art...

O discutie interesanta:
[ link extern ]

In practica, Judecatorii/instantele aplica in mod independent aceasta Hotarare.Nu exista o norma/reglementare care sa statueze clar reguli si nu am intalnit nici practica judiciara in materie, dupa ce aceasta Hotarare a fost publicata in M.of., ceea ce nu inseamna ca ea nu exista.

Opinia mea:
Daca ar trebui sa luam in considerare dispozitiile Codului civil actual, prin prisma hotararii Cedo, Lupas contra Romaniei, presupunem ca teoretic, ar trebui admisa actiunea in revendicare doar a unui coproprietar, ca si masura conservatorie, facandu-se mai departe, aplicarea disp.482 C.civ.

De aici, este pura "creativitate", in functie de particularitatile spetei : cine va suporta taxa de timbru pentru cota de proprietate a celui care renunta (aici se poate diferentia intre renuntarea la drept/actiune), cum va rezolva instanta problema "reclamantului" care solicita si cota-parte a celuilalt coproprietar (daca titlul va fi pe numele ambilor coproprietari sau doar a unuia, celalalt putand oricand sa-si revendice de la acesta dreptul) etc.

Avem insa sperante cu noul cod civil.:)

Noul cod civil, inlatura principiul unanimitatii si reglementeaza notiunea de mostenitor aparent (art.44 noul C.civ.), la fel masura conservatorie, este si ea reglementata in art.844 (nou C.civ.) iar in art.897 (nou cod civ.) intalnim, de exemplu, "obligatia de garantie a copartasilor, unul fata de altul" pentru tulburarile si evictiunile ce decurg dintr-o cauza anterioara impartelii (partajului succesoral).


Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Este interesanra opinia exprimata de dvs.,@legally.Se pastreaza o oarecate simetrie? De ce nu ar mai putea continua procesul,ca si in cazul altei actiuni?

Este discutata/controversata si natura juridica a actiunii in revendicare avand ca obiect un bun aflat in coproprietate-unii autori calificand-o ca fiind un act de dispozitie,iar altii un act de conservare.
Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)
Principiul unanimitatii ContSters221975 ContSters221975 constat ca a disparut mult discutata problema a revendicarilor facute doar de un mostenitor..finnd mai clar principiul indivizibilitatii acceptarii ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a altor persoane. actiune in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache X si Y sunt coproprietari pe un teren. Doar X il cheama in judecata pe Z printr-o actiune in revendicare. Z poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale ... (vezi toată discuția)