avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in revendicare

Buna ziua,
Am o mare rugaminte la dumneavoastra.As vrea sa stiu in ce conditii poate interveni renuntarea la judecata daca actiunea in revendicare a fost introdusa de ambii coproprietari, stiut fiind faptul ca in caz de coparticipare renuntarea unuia dintre reclamanti nu produce niciun efect asupra celorlalti?
Ceea ce nu inteleg eu este cum ar putea sa continue judecata in cazul unei actiuni in revendicare?
Va multumesc pentru timpul si raspunsurile dvs!
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 22:36, 5 Iunie 2010
Conform legii actiunea in revendicare trebuie introdusa de catre titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat. Practica a statuat ca reclamantul in aceasta actiune trebuie sa aiba calitatea de proprietar exclusiv si ca aceasta actiuine nu poate fi primita atunci cand este initiata de un proprietar aflat in indiviziune si. conform unei decizii a T. Suprem, cat timp dureaza starea de indiviziune , drepturile acoproprietarilor asupra bunului respectiv fiind nedeterminate , ei nu pot sa pretinda un drept exclusiv asupra partilor ce lise cuvin , pana la realizarea partajului.
in bucuresti actiunea in revendicare a inceput a fi privita ca actiune conservatorie, facandu-se aplicarea in dreptul intern a cauzei Lupas contra Romaniei, cel putin in ceea ce priveste materia caselor nationalizate, fiinnd admisa actiunea unui singur copartas pentru readucerea bunului in patrimoniul autorului nationalizat
cassy a scris:

in bucuresti actiunea in revendicare a inceput a fi privita ca actiune conservatorie, facandu-se aplicarea in dreptul intern a cauzei Lupas contra Romaniei, cel putin in ceea ce priveste materia caselor nationalizate, fiinnd admisa actiunea unui singur copartas pentru readucerea bunului in patrimoniul autorului nationalizat

Va multumesc pentru opinia dvs.!Credeti ca la un moment dat,tinand cont de existenta Cauzei Lupas c.Romaniei,va exista o practica uniforma in sensul calificarii actiunii in revendicare drept un act de conservare?

@legally
Achiesez la cele spuse de dvs.
Dar Romania nu risca in acest fel si alte condamnari de catre CEDO?
Luiza , si eu am invatat ca si tine despre actiunea in revendicare si tot ce am citit in materie , mi-a relevat faptul ca atunci cand exista coindivizari , unul singur nu poate introduce actiune in revendicare. Desigur ca solutiile si practica CEDO are putere in dreptul intern si trebuie sa se tina cont de ea. Evident ca Rominia risca oricand condamnari CEDO fiindca vor exista mereu parti nemultumite, legea se va aplica gresit din cand in cand , insa important este ca acestea sa aduca o imbunatatire a actului de justitie .Practica uniforma ar fi ideala , mai ales atunci cand tinde la infaptuirea unei justitii de calitate.
Mie din dreptul civil actiunile in revendicare m-au atras in mod special , ca si prescriptia achizitiva si alte cateva chestii, insa intre timp am dat-o pe penale..ca urmare mai am si eu de clarificat unele aspecte....:)
@legally Va multumesc inca o data!:):):)

Din pricina faptului ca si mie, actiunea in revendicare plus alte cateva probleme de drept civil mi-au atras atentia in mod special,am deschis acest topic.
Tot din acest motiv incerc sa inteleg cat mai bine aceasta problema (si nu numai) sub toate aspectele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)
Principiul unanimitatii ContSters221975 ContSters221975 constat ca a disparut mult discutata problema a revendicarilor facute doar de un mostenitor..finnd mai clar principiul indivizibilitatii acceptarii ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a altor persoane. actiune in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache X si Y sunt coproprietari pe un teren. Doar X il cheama in judecata pe Z printr-o actiune in revendicare. Z poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale ... (vezi toată discuția)