avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Latime servitute trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Latime servitute trecere

Buna seara,

detin un imobil in "fundul curtii" si am drept de servitute de trecere prin curtea imobilului situat la strada. Sintem doar 2 imobile in curte, fiecare avind o mica curte.
Proprietarul din fata a trintit un gardulet micut cam prin mijlocul curtii, lasind practic o alee de acces cam de 1-1.3 m, din toata latimea de 3.5 m.

Am eu vreun drept pentru aceea servitute de trecere?
Adica sa-i zic ca gardul acela e cam in mijloc si e deranjant si urit?
Daca vreau sa pavam aleea am dreptul? Tb si el sa participe?
Si cam ce latime ar tb sa aibe drumul de servitute?
Daca vreau sa depozitez ceva in afara curtii mele am voie?
De fapt .... am eu ceva de zis pentru bucata aia de alee?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
ContSters78880, utilizator
Granituirea inseamna delimitarea a doua sau mai milte proprietati, respectiv sa se stabileasca de unde si pana unde se intinde proprietatea dvs. si a vecinilor si de unde si pana unde se va stabili drumul de servitute,
Dl. legal...s-a referit la faptul ca dvs. puteti sa solicitati celor ce au folosit acea servitute de trecere, o suma de bani pentru faptul ca s-au folosit de drum, servitute care in fapt face parte din proprietatea dvs. , asa cum ati precizat.
D-lui avocat Radusava
Va multumesc dar ,cu respect ,am urmatoarele comentarii:
-unul profan-pana la Dumnezeu te mananca cainii
-legalitate-art.616 cc si urmatoarele trebuie sa fie cineva care sa le respecte.Degeaba le cunosc eu(in situatia de fata)daca nu vor sa le recunoasca si vecinii.Nu exista nici o conventie,nici o hotarare judec.referitoare la drumul de acces(acte cerute de echipajele de la 112,chemate de catre respectivii)Mentionez ca am amenjat cu resurse proprii un drum de servitute (cu 15m in lateral decat cel pe care doresc ei sa mearga-art.634cc,)
-am in instanta actiune de mod.supr.tabulara(care poate merge si pe uzucapiune 10-20 ani )si deci o act.de servitute ar fi prematur introdusa(am solicitat expertiza topo).
-respectivii nu vor sa inteleaga art.630-631cc,(sau se fac ca nu o stiu)pt.ca in calitate de bun vecin i-am lasat sa zburde pe unde au vrut inclusiv le-am pus la dispozitie drumul de care am facut pomenire mai sus.
-respectivii nu cunosc faptul ca servitutea trebuie cuprinsa in titlu sau conventie(nu au asa ceva)pt. a avea drept -art.635
--mizeaza pe faptul ca suntem persoane in varsta(70 ani) si vom ceda sicanarilor continue(apelare nejustificata ,constatat la 112,reclamatii peste reclamatii la primarie(se stie cum se lucreaza la primarii ,mai ales cele rurale si nu numaI)Atatea reclamatii,cat pt.70 ani(nu am avut toata viata pana acum nici macar o amenda rutiera sau contraventionala)#-o#-o#-o#-o
Ca sa inchei ,pot sa spun un proverb sau chiar 2 :
-orice fapta buna nu ramane nepedepsita
-facerea de bine...................
Cu stima.
M-am apucat sa citesc despre servitute, pt a ma lamuri mai bine si mai rau m-am incurcat.:(
Ce am inteles: eu sint fondul dominat ( in fundul curtii ), iar vecinul meu este fondul aservit ( prin curtea lui se face trecerea ).
Servitutea din punctul de vedere a proprietarului de teren dominant este un drept, iar din punctul de vedere a proprietarului terenului aservit este o sarcină a dreptului său.
Si de asemenea servitutea de trecere nu este o servitute gratuita, proprietarul fondului aservit a primit o despagubire pentru aceasta servitute ( prin anii 40 cind s-a constituit servitutea ).
Corect?

Deci nicidecum nu sint "tolerata" prin curtea vecinului, ci chiar am niste drepturi.
Problema care ma framinta acum, lasind la o parte latimea servitutii, este ce drepturi/obligatii am eu pt acest drum.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
ContSters78880, utilizator
Pentru liamic: aveti dreptate..facerea de bine...asta inseamna.....deci sa inceram sa facem cat mai putin bine....
Pentru Georgeasca: Aveti dreptul la libera circulatie si folosinta asupra servitutii, obligatii: sa ingrijiti servitutea ca pe un bun propriu.., sa nu depozitati materiale sau alte bunuri care ar impiedica folosinta de cate celalalt proprietar.....
amintesc din cod civil-art.630- si urmatoarele .Aveti drepturile consemnate in conventia sau actul prin care s-a constituit acea servitute-mers pietonal,cu auto sau daca este servitute rurala cu atelaje agricole.Nu aveti voie sa faceti in fondul supus servitutii vreo schimbare impovaratoare pt,acel fond.(art.635 cc).Lucrarile trebuincioase spre a va sluji de dansa se fac cu cheltuiala d-voastra,afara numai cand se va stabili altfel(sau a fost stabilit deja)in titlu(art630-631 cc).D-le avocatRadu savalache,am dreptate?

Alte discuții în legătură

Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la ... (vezi toată discuția)
despre limite exacte ale servitutii de trecere! unde sa caut? adrianawentworth adrianawentworth Va rog frumos daca imi poate cineva spune unde sa caut detalii despre servitutea de trecere, limite exacte: este vorba despre o curte comuna cu intrare comuna, ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute silviump3 silviump3 Supun atentiei Dvs urmatoarea speta , destul de incalcita de altfel, cu rugaminte, in masura timpul dvs liber ,sa ma indrumati in rezolvarea situatie. Este ... (vezi toată discuția)