Va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Fratele meu a divortat si trebuie sa plateasca sulta pt cota de apartament a fostei sotii. Si imi cere sa-l imprumut cu o parte din bani. As putea sa o fac folosind economiile pentru fiica mea, care trebuie sa mearga anul viitor la facultate. Fratele imi spune ca in 8-10 luni imi poate inapoia banii. Si mai zice sa e dispus sa faca orice fel de acte care sa garanteze ca va restitui imprumutul (inclusiv ca pune pe numele meu o cota din apartament; ceea ce nu ma intereseaza, vreau doar sa stiu ca voi avea banii anul viitor). Se poate face un contract de imprumut care sa
1) garanteze ca imi da banii
2) sa acopere situatia in care, Doamne fereste, i se intampal ceva (are un copil si ma gandesc ca apartamentul ii va reveni lui in o astfel de situatie)
3) sa acopere situatia in care mie mi se intampla ceva (astfel incat familia mea sa recupereze banii) ?
Cum spuneam, zice ca este dspus la orice acte, deci va rog sa ma ajutati cu orice sugestie.
Da, e corect, fiind inca bun comun doar ambii soti, impreuna, puteau constitui ipoteca. Nu m-am gandit sa-ti spun asta. Dar ai dat o suma mare de bani fara un jurist care sa-ti reprezinte interesele?
Ipoteca se putea face la notar de cei doi soti impreuna, oricum cei doi trebuia sa se intalneasca pentru plata, de ce nu la acelasi notar?
Va trebui sa-ti recuperezi banii in maxim 3 ani... ai vreun termen pe chitanta de mana? Si daca tot ati facut chitanta de mana, de ce nu ati facut uun contract la notar??... fara ipoteca, k, da' la notar... in care se preciza ca suma imprumutata este de x+cheltuielile privind contractul de imprumut. Pentru ca, sincer, tu te vroiai protejata, si prin urmare, plateai tu cu posibilitatea de returnare a acestor cheltuieli. Doar nu era interesul fratelui atat de mare sa te protejezi tu?
Oricum, stai linistita, ti-i recuperezi...
Cu privire la familie, nu stiu daca ai probleme din cauza actului incheiat, cred ca deciziile de acest fel se iau in familie si se respecta. Poate ei nu au fost de acord de la bun inceput cu asta si acum au un motiv in plus sa protesteze. Daca tu te simti inconfortabil cu privire la actul incheiat cu fratele, ei se simt putintel razbunati deja. E un domeniu sensibil. #-o
pe chitanta de mana scrie ca a imprumutat suma respectiva sa plateasca sulta si ca se obliga sa o returneze intr-un an.
imi spuneti ca voi recupera banii. asta pentru ca si acea chitanta are valoare? ce se intampla in cazul in care se intampla ceva fratelui, pot folosi chitanta sa cer datoria mostenitorilor?
mai pot merge acum la notar sa fac alta declaratie?
cat despre familia mea, au perfecta dreptate. am ajuat fratele atat de mult, incat a devenit ceva normal pt el. apoi, trecem prin stres si asta adauga si mai mult.
da mai poti merge la notar sa faci contract..... daca se intampla ceva fratelui tau poti cere banii dar in cazul in care mostenitorii lui nu vor recunoaste debitul veti ajunge in instanta unde valoarea taxei de timbru va fi mai mare decat ce ati fi platit acum la notar......
Sunt sanse mai mari sa castig in instanta cu contract de imprumut comparat cu chitanta de mana? de fapt, ce sanse sunt sa castig doar cu chitanta de mana? (...fratele nu mai are bani, cel putin deocamdata, si la fel si eu, am lichidat totate economiile)
Chitanta de mana se contesta mai usor decat un contract de imprumut autentificat. Care costa mai putin decat un proces pentru recuperarea banilor, asa cum spunea si colegul meu (de exemplu, la vreo 10 000 euro, tx de timbru judiciar este de cam 6 ori mai mare decat taxa de timbru notarial impreuna cu onorariul notarului; mai mult, pentru instanta veti mai plati si un avocat).
Oricum, daca ramaneti la chitanta de mana, aveti grija ca aceasta sa fie scrisa in intregime de mana lui, semnata, datata, totul scris de el. De mana.
Si va rog sa ma scuzati ca depasesc subiectul deschis de dv., dar nu ma pot abtine si sper ca veti trata cele ce urmeaza ca pe o simpla parere si nu ca o intruziune in viata dv.
Din ceea ce ati spus, nu prea pare ca fratele va este prea recunoscator, asa ca intrebati-va daca merita. Si daca dv. si familia dv. meritati. Eu, daca ar fi sa fac un bine cuiva si sa-i dau bani imprumut, daca la notar s-ar plange ca nu are bani de acte... asta e! Eu am incercat, treaba persoanei respective. Putea sa ceara putin mai mult, sa-i ajunga si de acte, nu e problema mea. Eu vad in asta nepasare si dezinteres. Niciodata nu voi incerca sa-mi dau interesul pentru cineva mai mult ca el insusi, depasind pentru asta limite contractuale si de bun simt. Mai mult, consider ca i-as face chiar un rau respectivei persoane, astfel ca ea va vedea ca, desi nu si-a dat prea mult interesul, lucrurile au iesit bine. Si lenea merge mai departe. Si candva, in sfarsit, va da cu capul de pragul de sus; si-i va fi cu atat mai rau cu cat va fi mai tarziu decat mai devreme.
Vorbiti si cu familia dv., vedeti ce au de spus.
Si ajutati-va fratele cu o atitudine mai ferma.
Bafta multa!
Succesiune
Pucheadorel
De comun acord împreună cu mama și frații mei, am stabilit să vindem terenul arabil pe care mama noastră îl are în posesie și fiecare să ... (vezi toată discuția)