avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - 2 întrebãri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - 2 întrebãri

1. Cum este mai avantajos când se face cerere de partaj: să ceri imobilul (având în vedere că minorul mi-a fost încredințat mie) sau să cer sultă pentru partea ce mi se cuvine?
2. Ce modalități de scurtare a partajului există în condițiile în care partea adversă vrea să-l lungească cât mai mult, deoarece îi convine pentru că locuiește singură acolo, iar eu cu copilul în chirie?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:54, 10 Iunie 2010
In cadrul partajul de bunuri comune se efectueaza expertize de specialitate in functie de masa bunurilor partajabile.(ex. pentru constructii- expertiza constructor, pentru bunurile mobile-expertize merceolog).
Dupa efectuarea acestora se intocmesc variante de lotizare .Sulta este stabilita astfel de experti si reprezinta astfel acea suma cu care se despagubeste partea caruia nu i se va acorda bunul in natura.
Ea reprezinta astfel contravaloarea cotei stabilite de instanta prin incheierea interlocutorie din cadrul partajului.
Concluzie: este de preferat sa solicitati atribuirea in natura a imobilului mai ales ca minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare.;)
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
depinde de contributia fiecaruia la obtinerea imobilului pe care vreti sa-l partaajati , astfel ca daca ati cumparat casa cu contributie egala din partea ambilor soti , atunci si sulta va fi 1/2 din valoarea stabilita de expert
Mulțumesc,

Mă interesează dacă acea sultă se raportează la prețul pieței al imobilelor sau există alte criterii?
Valoarea imobilelor după care se stabilește sulta, are vreo legătură cu taxa de timbru pe care o plătești la deschiderea procesului de partaj?
Evaluarea imobilului in cadrul partajului se efectueaza in functie de mai multe criterii cum ar fi: pretul actual de circulatie al imobilului, zona in care acesta se afla amplasat, accesul la mijloacele de transport, magazine, anul constructiei, daca are sa nu imbunanatatiri, grad de uzura etc.
Taxa de timbru de 3 % se plateste in functie de valoarea bunului sau bunurilor care fac obiectul masei partajabile.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Mulțumesc! Aș mai avea două întrebări:
1. Cine face aceste evaluări?
2. Ce se ia în considerare când este vorba de contribuții diferite la obținerea imobilelor? De exemplu, dacă plata imobilelor s-a făcut doar din salarii și ambii coproprietari au fost salariați în toată perioada achitării imobilelor, dar un salariu a fost mai mic, se consideră că cel cu salariu mai mare a avut contribuție mai mare?

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort ContSters62689 ContSters62689 In urma cu cativa ani am divortat, fara partaj. In apartamentul proprietate comuna, de doua camere, locuiesc acum fosta sotie si copilul de 16 ani, care i-a ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune niculaucarmen niculaucarmen in urma unui proces de divort si partaje bunuri comune, instanta constata ca reclamanta are o contributie superioara la masa bunurilor de impartit si cu toate ... (vezi toată discuția)