avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la pensie alimentara se prescrie ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la pensie alimentara se prescrie ?

Buna ziua.
Sotia mea are o fata dintr-o casatorie anterioara, iar in urma divortului s-a stabilit sa plateasca o pensie alimentara pana la implinirea varstei majoratului. Dupa majorat, s-a stabilit verbal de comun acord ca pe prioada continuarii studiilor la facultate, sa se continuie plata aceleiasi sume intr-un cont deschis pe numele fetei. In prezent fata este inca la facultate si este in varsta de 22 de ani.
Intrebari :
a) poate fata sa ceara in instanta acordarea unei pensii alimentare pe perioada urmatoare pana la terminarea studiilor, sau si mai mult, acordarea retroaciva pentru perioada scursa de la majorat si pana in prezent ?
b) exista vreun termen de prescriptie, dat fiind faptul ca de la majorat au trecut cativa ani ?
c) are vreo relevanta faptul ca facultatea este de stat sau privata, sau ca studiaza la fara frecventa ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:59, 13 Iunie 2010
Art. 94 din C.fam. prevede:
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la 1/4 din castigul sau din munca pentru un copil,1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru trei sau mai multi copii.
Am inteles.
Dar in conditiile in care eu mai am 1 copil minor in intretinere, care este procentul maxim pe care il poate obtine pentru copilul major din cealalta casatorie ? Banuiesc ca se diminueaza.
16,5% din venitul net realizat de dvs., insa va trebui sa faceti dovada cu certificatul de nastere al minorului aflat in intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara magda nicorescu magda nicorescu sunt divortata de multi ani. fostul sot a platit pensie alimentara pana acum 4 ani cand a plecat de la serviciu prin ordonanta. de atunci nu am mai primit ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara 2 copii minori Cretu44 Cretu44 In urma divortului care va avea loc, este posibil sa se plateasca pensie alimentara, la 2 copii minori cu varsta de 17, respectiv 14 ani, daca da pana cand? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara thunderAlex thunderAlex Situatie: din 2000 platesc 25% din salariu prin hotarare judecatoreasca si oprire din salariu. In 2009 mi-a fost taiat 25% din salariu. In 2004 m-am ... (vezi toată discuția)