Buna. As avea nevoie de un sfat pentru cine ma poate ajuta..Doresc sa introduc actiune de divort..problema este ca sotul meu care lucra in strainatate cand ne-am cunoscut mi-a dat dupa casatorie 20.000 euro, bani pe care i-am dat fratelui meu, pt. a-l despagubi si pt. a ramane eu singura cu apartamentul ce era pe numele amandurora(eu si fratele meu). Sotul meu spune sa mergem la notar, unde eu sa declar ca am primit acesti bani, sa recunosc ca mi i-a dat, iar el spune ca va declara ca nu are nicio pretentie sa-i mai restitui nimic, ca nu mai cere nimic de la mine, sa ramana totul copilului nostru(sa declare ca nu mai cere banii pt. ca vrea sa ramana copilului nostru) si ca va scrie la notar ca e de acord cu divortul in conditiile acestea. Ce spuneti? Eu ma oblig la ceva daca fac aceasta declaratie? Mai poate ulterior, dupa divort daca introduce partajul sa se razgandeasca si sa ceara acesti bani daca eu recunosc la notar ca i-am primit? Deci ar fi bine sa merg la notar sau nu, in conditiile date? Multumesc
ART. 30 din Codul Familiei spune:
"Bunurile dobindite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sint, de la data dobindirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita."
In consecinta apartamentul dumneavoastra este bun comun al sotilor detinut in devalmasie. Sigur cota parte ce va va fi acordata printr-un eventual partaj va fi mai mare, cu acea parte pe care o detineati dinainte de casatorie. Nu are importanta daca in actele translative de proprietate dintre frate si dvs. apare sotul sau nu. Actul de care discutati este ori inutil daca constiinteste aceasta stare de drept ori este nelegal daca incalaca art. 30 al. (2) Cod Fam. In mod normal notarul ar trebui sa refuze autentificarea unui astfel de act.
@leila.3000
Probabil ca sotul a avut o discutie cu un avocat care i-a dat ideea declaratiei la notar.
Dati-ne mai multe date despre acel apartament.
Daca intr-adevar jumatatea pe care ati achizitionat-o de la fratele dvs. intra in masa partajabila ( ca bun comun) nu vad de ce si-ar face sotul griji ca nu are o dovada la mana ( eventuala dvs. declaratie)...pt ca in urma partajului ar lua 1/4...
In sfarsit, asteptam mai multe date de la dvs. si, intre timp, ati vazut ca parerea generala este sa nu faceti nici o declaratie, puteti judeca si singura ca ar fi in defavoarea dvs.
Sotul dvs. a investit niste bani in apartament. Ca vrea sau nu sa-i dea copilului ceva asta e o alta problema.
Cred ca adevarata problema este daca vreti sau nu sa recunoasteti suma investita de sotul dvs. in respectivul apartament, adica jumatate din apartament.
Inteleg ca deja aveati jumatate din apartament, iar dupa casatorie ati dobandit-o pe cealalta cu banii sotului.
De fapt situatia exacta a apartamentului a fost putin mai complicata: este vorba de un apartament 4 camere, era pus la punct, aranjat etc. Apartamentul era pe nume meu si al fratelui meu, lasat de parinti. Parintii mai aveau un apart. 2 camere, care nu era deloc pus la punct. Ne-am inteles cu fratele meu si parintii au trecut apartamentul cu 2 camere pe numele lui si eu l-am mai despagubit cu 20.000 euro, bani intr-adevar dati de sotul meu, dar toate actele pe apartamentul de 4 camere s-au facut inainte de casatoria mea cu sotul meu, acum 2 ani. Din pacate relatia noastra nu a mai mers deloc, eu am incercat sa merg si in Italia, unde lucra el, el a ramas fara servici, ne-am intors in tara..dar a devenit violent din toate punctele de vedere, bea foarte mult si momentan el a plecat la parintii lui, in alt oras..acum apartamentul este intr-o stare jalnica, deoarece l-am lasat sa se ocupe el , sa-l modernizeze si de fapt acum o baie e nefunctionala, o camera este plina de moloz, nici nu are rost sa mai descriu..deci nici nu poate fi vorba de imbunatatiri..eu recunosc ca am primit acei bani cu care mi-am despagubit fratele, dar nu vreau sa fiu nevoita sa-mi vand apartamentul ca sa-i dau inapoi..nu vreau pensie alimentara, nu vreau nimic de la el, mai ales ca el mai are un copil din alta casatorie..vreau sa-mi cresc copilul linistita..atat..dar el spune ca nu-mi va da divortul si ne ameninta pe toti, inclusiv pe mama si fratele meu si spune ca numai daca mergem saptamana asta la notar si facem acea declaratie el imi va da divortul, ma va lasa in pace si nu va mai avea nicio pretentie la niciun ban, pentru copil... Sunt si presata de timp deoarece a zis ca astazi sau maine vine in oras... daca trebuie sa-i dau banii o sa-i dau, dar pot sa fiu nevoita sa vand apartamentul sa-i dau acei bani??
Nu exista "nu-mi va da divortul".
Nu depinde de el nimic.
Oricum nu puteti divorta prin procedura derogatorie ( prin consimtamantul partilor) pt ca exista un copil, deci se va merge pe procedura de drept comun: probe, martori, ancheta sociala etc.
S-a inteles ca de fapt apartamentul este al dvs., bun propriu.
El de fapt doreste acea declaratie ca sa va ia jumatate din el la partaj, sunt sigura.
Sa va dau un exemplu de ceea ce s-ar putea intampla dupa acea declaratie: se face partajul, el are dovada ca v-a dat banii, instanta ii da jumatate din apartament....cota indiviza de 1/2...pe care o vinde unor rromi:) si va treziti cu niste dragutzi prin casa:))
Sau solicita iesirea din indiviziune, ramane el cu toata casa si e obligat sa va plateasca sulta. Nu va plateste timp de 3 ani, se prescrie datoria si nu va mai da nimic. Intre timp sunteti cu copilul in strada.
Suna bine?
Eu va recomand inca o data ( si puteti sa ii spuneti si lui): sa lasati legea sa decida drepturile fiecaruia.
Daca va ganditi la copil, nu dati nici o declaratie, ca s-ar putea sa ramaneti amandoi pe drumuri.
Partaj
MirelaZaharia
Dupa 17 ani de casnicie reusita sunt nevoita sa divortez, deoarece sotul meu are o amanta de aproape un an si de 2 luni s-a mutat efectiv la aceasta. A deschis ... (vezi toată discuția)
Partaj
tinaa
buna ziua. va rog sa ma ajutati sa inteleg la ce bunuri trebuie sa fac partaj in cazul meu.
am terminat divortul in 18.06.2012 .diinainte de casatorie fostul ... (vezi toată discuția)