avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... garantia pt.altul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

garantia pt.altul

Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii societatii A. La randul ei societatea B isi cesioneaza in totalitate actiunile catre societatea comerciala C , insa documentele cesiunii nu sunt inca depuse la ORC. De mentionat ca societatea A inca mai figureaza in cartea funciara ca proprietara a imobilului respectiv cu toate ca exista intre A si B un protocol de predare- primire a imobilului ( era necesar in proiectul de divizare).
Societatea C pt.a achita catre B pretul ct.de cesiune, trebuie sa apeleze la un credit bancar dar nu are cu ce garanta. Atunci apeleaza la A care e inca proprietara imobilului conform C.F. pentru ca aceasta sa aduca acest teren drept gajrantie ipotecara in vederea obtinerii acelui credit.
Intrebare: ce risca A in situatia in care accepta sa constituie ipoteca pe acel teren pe care inca il detine in proprietate conform C.F. dar pe care l-a predat societatii B la divizare,conform protocolului de predare- primire?Poate proceda asa?
Ce clauza speciala ar fi necesar sa fie stipulata in ct.de ipoteca sau intr-un alt document , probabil autentic, pt.a avea garantia ca societatea A nu ia "teapa" la toata afacerea aceasta?
Cum s-ar putea introduce societatea B in toata aceasta ecuatie ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:22, 8 Iunie 2007
corect:)
Decretul asta lege fu' abrogat EXPRES de L 7:
Art. 69. - (1) Prezenta lege intră în vigoare la 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data finalizării lucrărilor de cadastru general şi a registrelor de publicitate imobiliară pentru întreg teritoriul administrativ al unei unităţi administrativ-teritoriale îşi încetează aplicabilitatea, pentru teritoriul respectiv, următoarele dispoziţii legale:
- art. 1801, 1802 şi 1816-1823 din Codul civil;
- art. 710-720 din Codul de procedură civilă, cu excepţia prevederilor referitoare la amanet;
- Decretul-lege nr. 115 din 27 aprilie 1938 pentru unificarea dispoziţiilor referitoare la cărţile funciare, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, cu modificările ulterioare;
- Legea nr. 242 din 12 iulie 1947 pentru transformarea cărţilor funciare provizorii din vechiul Regat în cărţi de publicitate funciară, publicată în Monitorul Oficial nr. 157 din 12 iulie 1947, cu modificările ulterioare;
Stiam ce prevede Legea 7/1996 referitor la momentul abrogarii Decretului-lege 115/1938! Intrebarea este daca s-a indeplinit conditia ceruta in mod expres pt.ca el sa fie abrogat? Adica, daca s-a finalizat pe intreg teritoriul tarii cadastrul...etc...
Ei... aici e alta problema si ma tem ca nu-ti pot raspunde! Pentru ca nu inteleg abrogarea asta!!!!! Adica se pare ca unele legi se abroga la momente diferite pentru bucatele diferite din tarisoara noastra! Bravo! Asa ca, daca la Iasi o fi abrogat, poate pe la Satu Mare o mai fi aplicabil. :)):)):))
Pana aici cu sistemul unitar al legii!!!
Dar daca intelegeti voi ceva, explicati-mi si mie.
Eu una, categoric NU!

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Legaea 18 alex197908 alex197908 buna am gasit acte de propietate pe terenuri nu le am cerut pe legea 18 , ce pot sa fac ? #- (vezi toată discuția)
Notarea posesiei AlbertCaf AlbertCaf Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca o persoana care in afara de un certificat de la Arhivele Statului nu detine alte acte pe un teren ... (vezi toată discuția)