avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat

Continuandu-si "bunele" intentii cu sindicatul nostru din unitate, angajatorul vazand ca si dupa masurile aspre luate impotriva liderului acesta nu a renuntat la conducerea sindicatului pentru a nu se autodesfiinta(toata lumea refuza de a mai prelua functia de lider din cauza represaliilor) a mai gasit o...... chichita, refuza de a mai retine cotizatia pe statul de plata.
Ce-i de facut in aceasta situatie deoarece angajatorul isi pune mari sperante in aceasta gaselnita de a "termina in sfarsit cu sindicatul"?
Cotizatia de sindicat fiind deductibila cum se poate sa o incasezi direct de la membri de sindicat?
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:27, 12 August 2014
Articolul prevede ca la cererea organizatiei sindicale , angajatorul va opri si va vira cotizatia sindicala ... insa daca sindicatul nu mai formuleaza o astfel de cerere, atunci incasarea se poate face si direct de catre sindicat , iar pentru deducere se poate aplica alineatul 2 al articol invocat de catre dvs ...

Exista sindicate care procedeaza asa ...intrucat angajatorul i-a spus ca nu este obligat decat la cererea sindicatului sa faca acest lucru, iar sindicatul nu a formulat decat cerere pentru deductibilitate.
@freeelis a scris
"Exista sindicate care procedeaza asa ...intrucat angajatorul i-a spus ca nu este obligat decat la cererea sindicatului sa faca acest lucru, iar sindicatul nu a formulat decat cerere pentru deductibilitate."

Eu sunt putin cam prost (mai bine ma fac eu decat sa ma creada altii) si sunt in stare sa scriu asta cu litere mari daca cineva poate sa ma convinga sa ies din logica lucrurilor.
1. Cum un sindicat interesat de incasarea cotizatiei sub forma cea mai facila nu face cerere decat de deductibilitate?
2. Cum se pot intocmi statele de plata cu deducerea cotizatiei din baza de calcul a impozitului fara a fi retinuta si virata intr-un cont ci data pur si simplu ca plata salariatului?

Revenind la cazul nostru tin sa precizez ca noi avem incheiate doua protocoale cu angajatorul, in sensul normelor legale citate,inca de la infiintarea sindicatului(iulie 2004)si acum este singura data cand directorul nea rupt adresa cu reactualizarea
cererilor de incasare a cotizatiei renuntand s-o mai retina pe stat la toti membrii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
rosu gheorghe, utilizator

Interpretand textul citat de catre dvs , obligatia de a opri si de a vira banii in contul sindicatului se face de catre angajator in baza cererii sindicatului.
Daca sindicatul nu face cerere , atunci cotizatia se poate incasa direct de catre acesta.

Referitor la deductibilitate: sindicatul face doar cerere la care se ataşează lista membrilor de sindicat care au platit cotizatia.
Statul de plata se face ca si pana acum ... nu stiu prea multa contabilitate ca sa va spun cum fac, dar o sa ma interez si am sa va spun.
...........

In conditiile in care angajatorul dvs v-a rupt acea cerere, singura solutie este sa-l dati in judecata avand ca obiect obligatia de a face - obligatia de a opri si vira in contul sindicatului cotizatia respectiva.
Buna ziua
Acest subiect a devenit de actualitate pentru mine, si v-as ruga sa-mi spuneti cum s-a rezolvat.
si angajatorul meu doreste sa faca acelasi lucru, insa nu stiu cum va proceda cu deductibilitatea. Este obligatorie? se poate "scapa" de retinerea cotizatiei pe stat?

Multumesc
Art. 24 din Legea nr.62/2011 prevede ca, cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Alte discuții în legătură

Cotizatia de sindicat ContSters46197 ContSters46197 Stiu ca exista obligatia de a deduce cotizatia de sindicat din venit dar, as dori sa stiu daca exista obligatia de a retine cotizatia sindicala pe statul de ... (vezi toată discuția)
Retinere cotizatie sindicala depfin depfin sindicatele din unitatea noastra au fost in negocieri in urma carora nu s-a incheiat nici un contract colectiv de munca pentru ca patronul nostru a zis ca pe ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat eduardvl eduardvl Cum se procedeaza atunci cand angajatorul nu doreste sa retina cotizatia membrilor de sindicat pe statul de plata? Cum il putem determina sa faca acest lucru? ... (vezi toată discuția)