avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat

Continuandu-si "bunele" intentii cu sindicatul nostru din unitate, angajatorul vazand ca si dupa masurile aspre luate impotriva liderului acesta nu a renuntat la conducerea sindicatului pentru a nu se autodesfiinta(toata lumea refuza de a mai prelua functia de lider din cauza represaliilor) a mai gasit o...... chichita, refuza de a mai retine cotizatia pe statul de plata.
Ce-i de facut in aceasta situatie deoarece angajatorul isi pune mari sperante in aceasta gaselnita de a "termina in sfarsit cu sindicatul"?
Cotizatia de sindicat fiind deductibila cum se poate sa o incasezi direct de la membri de sindicat?
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:27, 12 August 2014
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine: salariatul face cerere sa-i fie retinuta cotizatia pe stat, angajatorul nu e obligat sa faca acest lucru, DAR, cotizatia este deductibila in procent de 1% din venitul brut realizat, ceea ce inseamna ca nu poate sa "scape" de aceasta obligatie, pentru ca trebuie sa-i calculeze aceasta deducere, nu?
Eu inteleg de aici ca nu poate refuza retinerea pe stat.
Multumesc
Codul fiscal
Art. 57. - (1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, şi următoarele:
....
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;

Norme
111 ind 2. În cazul sumelor plătite direct de către angajat, membru de sindicat, pentru determinarea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din salarii, cotizaţia sindicală plătită se deduce, în limitele stabilite potrivit legii, din veniturile lunii în care s-a efectuat plata cotizaţiei, pe baza documentelor justificative emise de către organizaţia de sindicat.

Din disp de mai sus rezulta că angajatorul este cel care înregistrează plata cotizaţiei şi realizează deducerea fiscală chiar şi atunci când plata cotizaţiei s-ar face de către angajat „din mână”/direct către organizaţia sindicală.
Si acum ...depinde, daca angajatorul vrea sa "scape" de un stat de plata si sa gestioneze in schimb, in functie de marimea sindicatului, de la 15 (nr. minim de membri ai unui sindicat) la, sute sau uneori chiar mii de chitante/documente justificative e... libertatea lui, dar mie mi se pare ca isi cauta mai mult de munca si nu stie cum (cel putin in cazul marilor sindicate i-ar trebui un om dedicat stangerii de documente).
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatia de sindicat ContSters46197 ContSters46197 Stiu ca exista obligatia de a deduce cotizatia de sindicat din venit dar, as dori sa stiu daca exista obligatia de a retine cotizatia sindicala pe statul de ... (vezi toată discuția)
Retinere cotizatie sindicala depfin depfin sindicatele din unitatea noastra au fost in negocieri in urma carora nu s-a incheiat nici un contract colectiv de munca pentru ca patronul nostru a zis ca pe ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat eduardvl eduardvl Cum se procedeaza atunci cand angajatorul nu doreste sa retina cotizatia membrilor de sindicat pe statul de plata? Cum il putem determina sa faca acest lucru? ... (vezi toată discuția)