avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme in legatura cu acordarea concediului prenatal!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme in legatura cu acordarea concediului prenatal!

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati intr-o problema privind acordarea concediului prenatal. Sunt insarcinata in saptamana 29 (DPN=10 septembrie) / 30 (ecografic=1 septembrie).
Vreau sa intru in concediu prenatal, dar medicul de familie si medicul ginecolog nu ma lasa.
Eu stiu ca am dreptul la 126 zile pre/ si post natal , din care 42 sunt postnatal obligatoriu, deci 84 prenatal. (OUG 125/2005 ), si este eliberat de dr de familie in baza unei scrisori medicale de la dr ginecolog (Ordinul 399/2004)
Doctorul de familie spune ca nu pot intra decat la 33 de saptamani, iar dr. ginecolog nu vrea sa imi dea recomandare catre dr de familie .
Ce e de facut in situatia asta ??? Cui pot sa ma adresez pentru a putea beneficia de drepturile mele??
Va multumesc anticipat !!
Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele,în funcţie de opţiunea persoanei beneficiare,în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Asa spune legea , si se aplica pentru toti. In legea din 2000 nu se puteau compensa intre ele.
Cu tot respectul...si nu vreau sa fiu inteles prost, ca m-as pune contra sa luati dvs,. concediu, dar cred ca v-ar fi folosit un articol de lege care sa spuna " concediul pentru sarcina si lauzie, se poate lua cand are kef pacienta, indiferent de prescrierea lui de catre medic" :)
Uite cum interpretez eu legea :
Daca pacientul nu are nici un drept de ce s-a mai dat legea asa? de ce nu scrie ca se acorda doar la recomandarea medicului si doar in situatii grave?? eu inteleg ca atunci cand vrei sa iei prenatal (84 zile) poti sa o faci , dar daca nu vrei tu sa iei prenatal si doctorul iti recomanda pentru ca i se pare ca ai o problema , nu ai ce face si iti iei prenatalul, chiar daca te avantajeaza mai mult sa te duci la munca .

Sper ca m-ai inteles... mi se pare o nedreptate sa nu pot beneficia de dreptul meu.:) Nu cer nimic altceva.

Oricum o sa ma duc la CNASB si o sa cer o explicatie, o dovada ... ceva ca sa ii pot demonstra dr meu de familie ca asa este. Conosc foarte multe persoane care au luat prenatalul de la 29 de saptamani. Pentru ele nu e lege ?
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
ndianai, utilizator
Daca viitoarea mamica doreste sa intre mai devreme in concediul de maternitate, crede ca asa este mai bine pentru ea si pentru copilul pe care-l va naste curand, respecatand cele 42 zile calendaristice de lauzie obligatorii, legea este de partea ei.
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane
Am rezolvat !
Am fost la CNASB , le-am explicat situatia si mi-au dat o foaie cu legea, cu antetul lor, stampila si semnatura. Cu aceasta foaie am fost la doctorita de familie care mi-a dat concediu prenatal asa cum am vrut eu , la 29 de saptamani, pentru ca asa e legea si asta este dreptul meu.
M-au intrebat cei de la CNSAB daca vreau sa depun si plangere impotriva ei, dar nu am vrut . E foarte usor sa faci rau... eu am vrut doar sa mi se dea dreptul meu.
Asa ca pentru toate fetele care mai patesc cum am patit eu, duceti-va la CNAS si se va rezolva. :D

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului prenatal corynusha01 corynusha01 As dori sa stiu daca se poate acorda concediu prenatal de catre medicul de familie si mai devreme de 32 de saptamani de sarcina.Spre exemplu eu am 30 de ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal anadanuta anadanuta Buna ziua, Sunt insarcinata in 19 saptamani si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie 2011. As vrea sa intru in prenatal la 28 de saptamani, adica cu 84 de ... (vezi toată discuția)
Concediul de sarcina si lauzie thea_ghi thea_ghi Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti de la cate saptamani de sarcina se poate intra in concendiu prenatal conform legislatiei in vigoare. Conform ... (vezi toată discuția)