Societatea pe care o reprezint a ''beneficiat'' de vizita unor reprezentanti ITM, in urma unei plangeri a unui fost angajat care reclama intarzierea restituirii garantiei constituite in calitate de agent comercial.
Printre cele retinute de cei de la ITM in culpa noastra, se numara:
- lipsa afisarii pontajului la ''loc vizibil pt salariati'' - pontajul il facem in format electronic
- lipsa CIM in copie la punctul de lucru
- bineinteles, intarzierea cu care se restituie garantiile.
Aici fac o paralela. Garantia o restituim in urma unei cereri in scris formulate de salariat, dar, deobicei, verificarea portofoliului de clienti, respectiv a soldurilor acestora dureaza cel putin doua saptamani. Conform celor de la ITM, citez ''daca unul e CENZURAT si nu face cerere, ar trebui sa ii expediati garantia prin posta'' Procedura de constituire a garantiei e prevazuta in Regulamentul de ordine interioara si se incheie si un contract subsecvent celui de munca.
Ce parere aveti?
P.S. : Controlul a fost efectuat la un punct de lucru fara personalitate juridica, sediul social al companiei aflandu-se in alta localitate.
Care este temeiul legal al obligatiei de afisare a pontajului?
Care este temeiul legal al obligatiei de a detine o copie a CIM la punctul de lucru?
Hai ca m-ai facut curioasa cu faza pontajului afisat la loc vizibil..
Obligatia afisarii pontajului este prevazute de Statutul disciplinar al personalului din unitatile de transporturi si Statutul disciplinar al personalului din unitatile de posta si telecomunicatii.
Da' ma rog .. e cat casa .. noi suntem un grup de firme care se ocupa cu distributie FMCG.
1. Codul Muncii - "ART. 114 - Programul de munca şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului." - ...fiind punct de lucru nu ai aceasta obligatie.
2. Codul Muncii - "ART. 116 - Angajatorul are obligaţia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii aceasta evidenta ori de câte ori este solicitat." - si daca este pe calculator, pontajul, se poate lista si prezenta la solicitarea inspectorilor de munca.
3. Din "amestecarea" celor 2 articole de mai sus a iesit "afisarea pontajului". Programul de lucru si modul de repartizare a acestuia pe zile se afiseaza (la sediu), nu pontajul. Au confundat ei, s-au exprimat gresit sau tu nu ai inteles cum trebuia, n-are importantza.
4. Nu este specificata nicaieri obligativitatea de a detine o copie a CIM la punctul de lucru, desi ar fi bine sa existe. Asta ptr. ca:
- de cele mai multe ori la punctele de lucru ale societatilor (si datorita lipsei multor documente, care sunt la sediul societatii) se verifica doar "munca la negru", adica se iau declaratii salariatilor prezenti si pontajele.
Daca le prezinti copii dupa CIM, inregistrate la itm de unde ai sediul social, controlul se poate incheia printr-o nota de control in care se specifica ca angajatorul a prezentat CIM in forma scrisa si inregistrate, ptr. salariatii respectivi.
In cazul in care nu ai copiile respective, vor face o adresa catre itm-ul de unde ai sediul (la care anexeaza declaratiile luate si eventual copii dupa pontaje) cu specificatia ca avand in vedere ca actele de personal se afla la sediu ...... le solicita un control la unitate in vederea clarificarii situatiei persoanelor respective. Din motivul asta ar fi bine sa fie copii la punctul de lucru :).
5. Avand in vedere plangerea de care spuneai ..... ea va fi anexata la adresa de care ziceam mai sus.
6. Nu prea aveau ce mentiuni sa faca in registrul unic de control din moment ce nu s-a incheiat nici PV nici altceva.
7. Plangerea nu ii era adresata societatii ...ci itm, deci nu trebuia sa-ti fie prezentata, in nici un caz. Nici macar nu trebuia sa-ti spuna de existenta ei .....
Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea inspectiei muncii "ART. 18 - Inspectorii de munca sunt obligaţi:
c) sa păstreze confidenţialitatea oricărei reclamaţii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice şi persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspecţia a fost efectuată ca urmare a unei reclamaţii."
8. Avand in vedere art 19 din Legea 108/1999 "ART. 19 - (1) Inspectorii de munca au următoarele drepturi:
a) sa aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă, în sediul persoanei juridice şi în orice alt loc de munca organizat de aceasta;" si faptul ca nu au incheiat nici un PV .... nu prea vad unde ar putea fi abuzul .... ca dreptul de a te "vizita" nu il poti contesta. Eventual poti face o plangere in cazul in care consideri ca au avut un comportament inadecvat, dar cam atata.
OK ..
Punctual:
1. obligatie respectata la sediul social
2. idem .. cand le-am pomenit ca le voi lista pontajele, iar pentru cele cu stampila trebuie sa se adreseze fie la ITM de la sediul social, fie imi acorda un termen rezonabil pentru a le prezenta au sarit in sus si au amenintat ca ma vor amenda
3.Nu s-au exprimat deloc gresit; iar eu am fost cat se poate de atent, chiar le-am cerut sa repete de cateva ori si sa-mi spuna art X din legea / hg/ etc Y pe care se intemeiaza cererea lor, mai bine zis pretentia de a avea '' pontajul de un suport fizic , citez etc''
4. Nu detineam copii CIM pt TOTI salariatii de la punctul de lucru; ca sa fiu mai explicit, aveam copiile CIM ale celor care licrau in mod curent, dar nu ale celor care incetasera activitatea si nici, asa cum s-a pretins, ''toate acetele de modificare ale CIM, acte aditionale, etc'' Pentru a trece peste violenta verbala a distinsilor reprezentanti ITM chiar le-am spus ca mai bine solicita un control de fond la sediul social (oricum il avem al naibii de des in calitate de mare contribuabil)
5. Plangerea pana la urma nu am vazut-o, dar mi-au spus ca exista si mi-au dat destule elemente ca sa stiu despre cine este vorba
6. ART. 2
1) Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor
controalelor desfăşurate la contribuabil de către toate organele de control
specializate, în domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar,
urbanism, calitatea în construcţii, protecţia consumatorului, protecţia
muncii, inspecţia muncii, protecţia impotriva incendiilor, precum şi în
alte domenii prevăzute de lege.
(2) Evidentierea controalelor în registrul unic de control, prevăzută
la alin. (1), se face cu semnăturile
contribuabilului şi organului de control.
ART. 3
(1) Contribuabilii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) au obligaţia de a
prezenta organelor de control registrul unic de control.
(2) Organele de control au obligaţia de a consemna în registru,
înaintea începerii controlului, următoarele elemente: numele şi prenumele
persoanelor împuternicite de a efectua controlul, unitatea de care aparţin,
numărul legitimatiei de control, numărul şi data delegaţiei/ordinului de
deplasare, obiectivele controlului, perioada controlului, perioada
controlată, precum şi temeiul legal în baza căruia se efectuează controlul.
(3) Organele de control prevăzute la art. 2 sunt obligate ca înainte de
începerea acţiunii de control sa consulte actele de control încheiate
anterior, care au legatura cu domeniul lor de activitate, pentru a cunoaşte
constatările făcute, măsurile stabilite şi stadiul îndeplinirii lor.
(4) Controlul se poate desfasura numai după consemnarea în registrul
unic de control a datelor prevăzute la alin. (2).
2002, cu modificările ulterioare.
ART. 9
Neînscrierea, de către organele de control specializate, în registrul
unic de control a elementelor obligatorii prevăzute la art. 3 alin. (2) şi
la art. 4 constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit
prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu
modificările şi completările ulterioare sau, după caz, potrivit legislaţiei
muncii.
Am citat din L 252 / 2003 tocmai apropo de faptul ca ''Nu prea aveau ce mentiuni sa faca in registrul unic de control din moment ce nu s-a incheiat nici PV nici altceva.''
7. Abuzul consta in faptul ca pe durata a 3 ore ne-au amenintat efectiv de 5 sau 6 ori cu aplicarea unei amenzi pentru fapte care erau comise doar in mintea lor, au utilizat un limbaj greu de definit - ceva intre piata de vechituri si bazar turcesc-, ne-au facut sa ne incetam activitatea pentru un control care, potrivit documentelor noastre si ale lor nici nu a avut loc, au catalogat societatea in prezenta angajatilor si a reprezentantilor altor societati care au sediul in aceeasi cladire ca fiind ''un agent economic ce practica munca la negru, care nu efectueaza corect pontarea oamenilor, care ascunde contractele si se opune controlului - asta probabil era un lait motiv, pentru ca au stat 3 ore si ceva acolo si nimeni nu le-a cerut macar sa plece-, etc .. Nu ti se pare nimic abuziv in asta?
Cred ca m-ai inteles gresit .... nu le tineam partea, incercam sa gasesc anumite explicatii. Despre modul in care s-au comportat ...... ai spus ca ai inregistrat ...... spor la treaba :).
Am sa citez din Legea 130/1999 republicata privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca:
"ART. 6
(4) Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, în cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fără forme legale, registrul unic de control se completează după efectuarea acestora."
Nu te poti lega de faptul ca nu l-au completat inainte si nici nu poate fi vorba de santiune disciplinara.
Am inteles din cele scrise de tine ca a 2-a zi ai fost la sediul itm, in invitatia pe a 2-a zi trebuia sa scrie sa duci si registrul unic de control pe care urma sa-l completeze dupa finalizarea controlului, adica cu nr. de PV si eventual PVC pe ultima coloana din registru. Nu s-a finalizat controlul datorita faptului ca este punct de lucru si documentele-s la sediu ..... se va inscrie in registrul de acolo cand va fi finalizat controlul.
Nu ma gandeamca le tii partea ..
Am trimis pe cineva astazi cu documentele .. Vazut / placut .. intrebat ''voi ce distribuiti?'' .. enumerat ce distribuim scurt si s-a carat ..
S-a incheiat .. au mentionat pe spatele reclamatiei ''nu se confirma, garantia se va elibera in momentul finalizarii lichidarii etc'', asta de fata cu omul pe care il trimisesem acolo. Aluia nici nu i-au inchis carnetul de munca cei de la ITM si el imi face plangere sa nu i-am restituit garantia la trei zile dupa ce a intocmit cerere ..
Nu s-a mentionat nimic in acea adresa despre RUC. Nu s-a facut nici o mentiune in acesta, desi l-am pus la dispozitie. Nu s-a incheiat nici un act de control.
Control opc
sorinsuciu2001
Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca este legal ca un singur inspector OPC sa efectueze un control la o societate comerciala , de circa 2 ... (vezi toată discuția)