Buna ziua
Am o mama care locuieste la tara.Este in varsta si traieste cu un barbat necununati la sfat devreo 6 ani.Ei ii este frica ca acest om are ca scop sa ii ia casa,dupa ce dansa va muri,deoarece ea este foarte bolnava iar el este mai tanar decat ea cu cati va ani.Eu sunt singurul ei copil.Mama ar vrea sa faca un act care sa dovedeasca ca eu sunt mostenitoarea casei dupa decesul ei.Dar nu are nici bani si se gandeste cat va costa un astfel de act si unde se poate face.Si daca nu face niciun act de donatie,si ramane totul asa cum este pana acum,acest barbat poate sa aiba dreptul la ceva din casa.Ce este de facut?Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Se poate face vreun act la primarie sau la politie?
Poate merge la un notar sau se poate deplasa un notar acasa la mama dvs. Notarul ii va citi testamentul, mama dvs. ii va confirma ca cele auzite reprezinta vointa sa si, in functie de cu.m doreste notarul, ii va permite mamei sa semneze actul sau ii va lua amprentele.
E mai bine sa faceti un testament deoarece e posibil ca mama dvs. sa fi fost constransa de concubinul ei la semnarea unui astfel de testament in favoarea lui. Al doilea testament, in favoarea dvs., il anuleaza pe primul, in favoarea concubinului, daca ambele au acelasi obiect (casa de care ati amintit mai sus). Atentie, insa, ca un alt testament in favoarea concubinului il anuleaza pe al dvs, daca are acelasi obiect.
Odata cu acest act, desi dumneavoastra , aveti vocatie succesorala conform devolutiunii legale, nu a celei testemantare ( desi cele doua pot coincide, nu se exclud) , dati o declaratie notariala, in termen de 6 luni de la deces , ca doriti sa fiti mostenitori (altminteri , conform art.700 din Codul civil, sunteti considerat strain de succesiune).
Acceptarea poate fi si tacita, prin preluarea bunurilor, instrainarea acestora, prin exprimarea unei conduita care lasa sa se intrevada vointa de a mosteni .
Insa aceasta declaratie notariala elimina orice echivoc in acest sens .