avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divortul surorii mele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divortul surorii mele

sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:50, 22 Iunie 2010
buna ziua .
daca partile au avut ultimul domiciliu comun in austria si casatoria a fost transcrisa in austria, este competenta si judecatoria din statul respectiv pt. a pronunta divortul .
dar tot astfel, competenta apartine si instantelor romane, intrucat casatoria s-a inregistrat in RO , iar una dintre parti este cetatean roman.
Chiar in situatia transcrierii casatoriei in Romania, ultimul domiciliu comun al sotilor in Austria nu va permite desfacerea casatoriei in Romania, daca sotii au domiciliul in Austria. ;)
dna. av. cora , nu ati citit cu atentie mesajul userului . :yes:
casatoria s-a oficializat in romania , iar nu in austria. astfel, conform prevederilor lg. 105 din 1992 , in cazul in care casatoria a fost incheiata in romania , iar una dintre parti are cetatenie romana, este competenta judecatoria sectorului 1 din bucuresti sa pronunte desfacerea casatoriei partilor. :thumbup:
Da, este competenta legala facultativa prevazuta de art. 150 pct. 1 din Legea nr. 105/1992.
Regula este cea prevazuta de art. 20 din acelasi act normativ:
Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

Astfel, reclamantul are posibilitatea de a opta intre cele doua instante, din Austria si Romania, deopotriva competente, conform prevederilor de mai sus. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort romania-usa pitus pitus Va rog spuneti-mi cum poate divorta un roman de sotia sa, care traieste in SUA, a carui adresa n-o cunoaste, ei fiind despartiti in fapt de 4 ani? (vezi toată discuția)
Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Divort julio julio Sint romäncä,träiesc de 3 ani in Austria,cäsätoritä cu un cetätean Austriac,am o fetitä de 6 luni näscutä aici si este Austriacä. Dacä mä intorc ... (vezi toată discuția)