avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie?

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr o problema.Traiesc in concubinaj de 20 de ani cu o persoana.Aceasta persoana n are copii , singurele rude sunt fratii cu copii lor. El vrea sa mi lase dupa moarte ,apartamentul cu toate bunurile .Cum ar putea proceda mai bine, ca eu sa nu intru in conflict dupa decesul lui cu rudele sale care ar putea avea pretentii la apartament.Inafara de contractul de vinzare cumparare care la notar costa destul de scump, s ar mai putea altceva?(Donatie sau testament).
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
Fratii, surorile si copiii acestora, clasa colateralilor privilegiati, nu sunt mostenitori rezarvatari, adica legea nu impune o cota (rezerva) care nu poate fi incalcata. Ei nu au dreptul de a ataca donatiile si nici testamentele.
Cu toate acestea, indiferent ce metoda alegeti (donatie, testament, contract) tot trebuie trecut pe la notar.
In cazul dvs. un testament este suficient (asa cum s-a aratat mai sus, nu va putea fi atacat de frati si nepoti) si este mult mai ieftin in comparatie cu alte variante.
Multumesc din suflet la toti cei care au avut amabilitatea de a mi da un sfat in problema care ma framinta.
in aceste cazuri se face testament unul in favoarea celuilalt:D

Alte discuții în legătură

Testament sau contract vanzare cumparare ? leand leand Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire -mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii ... (vezi toată discuția)
Donatie theblueone theblueone Matusa mea (ruda prin alianta) doreste sa-mi doneze apartamentul. Este vaduva de zece ani, fara copii, are o sora (fara copii) in Romania si patru frati in ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)